A Google anyavállalata lehet a negyedik nagy technológiai vállalat, melynek cégértéke meghaladja az ezer milliárd dollárt.

Az Alphabet úgy nő, mint ha nem is egy gigászi, több évtizede tevékenykedő vállalat lenne. Az elismerésre méltó eredményeket a részvényárfolyamok is lekövetik. A szint nagyon közel van ahhoz, hogy a cég áttörje a felfoghatatlanul sok pénzt jelentő 1000 milliárd dolláros értékelést.

Erős kezdés

A jelen pillanatban nagyjából 995 milliárd dollárra taksált vállalatcsoport részvényei nagyon erősen kezdték a januárt. Múlt hét pénteken már 7 százalékkal drágábban adták-vették őket, mint december végén. Ennek köszönhető, hogy már tényleg csak egy apró emelkedés szükséges az 1000 milliárdos szinthez.

A befektetők étvágyát a pozitív várakozások hozták meg ennyire. Az Alphabet február 3-án esedékes negyedéves jelentésével kapcsolatban ugyanis több mint biztató elemzések jelentek meg. A felfutásnak köze lehet ahhoz is, hogy decemberben kiderült, a két alapító 21 év után teljesen háttérbe húzódik, és az operatív vezetés Sundar Pichai felségterülete lesz. Utóbbitól pedig a Wall Street farkasai azt remélik, hogy sokkal fegyelmezettebben figyeli a kiadásokat.

A Google a 2010-es évek elején 24 százalékkal növelte forgalmát éves összevetésben. Ez már az akkor sem kicsi cég esetében is nagyon komoly eredménynek számított, ám a lendület úgy tűnik, tíz évvel később is kitart. A legutóbbi év kapcsán nagyjából 20 százalék körüli forgalomnövekedést prognosztizáltak a szakértők. A cég tehát úgy képes a padlón tartani a gázpedált, hogy közben forgalma az ötszörösére emelkedett.

Nem lenne különlegesség

A mostani csúcstámadás semmiképpen sem hozhat globális rekordot, hiszen a nagy technológiai vállalatok közül az Alphabet a negyedik lehet az 1000 milliárdos klubban. A big tech cégek közötti versenyfutást végül az Apple nyerte. Cupertino még 2018 nyarán tudott ilyen magasságokba emelkedni, hogy aztán néhány hónapra rá már csak nagyjából 675 milliárdra értékeljék, most pedig, alig egy évvel később pedig már 1350 milliárd felett jár.

A második "ezredes" a Microsoft lett, amely jelen pillanatban több mint 1250 milliárd dollárt ér. Őket harmadikként az Amazon követte. Jeff Bezos cége viszont mostanában nem hasít olyan jül, ennek következtében a vállalat vissza is esett az 1000 milliárdos szint alá.

A techóriások árfolyamát az időről időre felbukkanó botrányok, adatkezelési incidensek legalább annyira mozgatják, mint mondjuk az, ha az előzetes szakértői várakozásoknál némileg gyengébb vagy éppen jobb számok érkeznek a pénzügyi jelentésben. Ennek megfelelően olyan nagyon komolyan nem is érdemes az aktuális cégértékre fókuszálni, hiszen az hetek alatt is képes hatalmas mozgásokra. Ennél fontosabb viszont maga a trend. Utóbbi azt mutatja, hogy a legnagyobb vállalatok toplistáját egyre inkább kisajátítja magának a techszektor.

Piaci hírek

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.