Az elmúlt tíz évben hatalmas változás állt be azon a listán, amely a 100 legértékesebb céget jegyzi. Amerika visszainteget.

A Bloomberg és a PwC minden évben közzéteszi azt a tanulmányt, amely számot vet azzal, hogy állnak a világ aktuálisan legértékesebbre tartott vállalatai. A legnagyobb száz mezőnyét az elmúlt egy évtized alatt teljesen dominálni kezdték a technológiai hátterű cégek. A friss adatokban így nem is az IT hegemóniája a leginkább említésre méltő elem, sokkal inkább az, hogy Európa mennyire állva maradt ebben a versenyben, ahol leginkább csak Kínának és különösen az USA-nak terem mostanság babér.

Mindig van feljebb

Az elemzés mindig az aktuális év márciusi tőzsdei eredményeiből vezeti le a cégértékeket. Ezek alapján tavalyról 2019-re 5 százalékkal hízott a 100 "legkövérebb" vállalkozás. Összesített értéküket ugyan leírhatjuk (21 075 milliárd USD), de felfogni így sem könnyű, milyen mérhetetlen nagy összegről van szó. Ha az alábbi grafikont megnézzük, az is látszik, hogy tíz évvel ezelőtt még "csak" 8400 milliárdot ért a száz legnagyobb.

Az összérték, illetve az első és századik cég értékének változása - forrás: Global Top 100 (Bloomberg, PwC)

 

A második grafikon szépen szemlélteti azt is, ahogy a techszektor átvette az uralmat. És ez nem csak az első helyre igaz, hiszen ma már teljesen kisajátították az informatikai vállalkozások a dobogót és a környékét is. Az Apple és Microsoft mellett erős versenyben van az Amazon és a Google-t birtokló Alphabet is. És akkor még a kínai Alibabáról, vagy a Facebookról nem is beszéltünk.

Ugyanakkor a kínai-amerikai kereskedelmi háború nem tesz jót a szektornak, így történhetett meg, hogy az idei összegzésben messze nem a tehnológiai ipar volt a legjobban növekvő ágazat.

Régiós szakadékok

Miközben a technológiai szektor kicsit kiengedett az elmúlt időszakban, az Egyesült Államok vonatán nincsen fék. Régiós bontásban vizsgálva a számokat kitűnik, hogy tíz évvel ezelőtt is az USA-ban bejegyzett vállalatok tették ki a cégérték legnagyobb részét, ám azóta a dominancia egyre erőteljesebbé válik. A 45 százalékos részarány 2019-re 63 százalékra nőtt. 

A 100 legértékesebb vállalat eredményei régiós bontásban - forrás: Global Top 100 (Bloomberg, PwC)

 

Nem ennyire egyértelmű a helyzet akkor, ha darabszámra vizsgáljuk a top 100 mezőnyét. Itt még némi visszaesést is mutattak az amerikai cégek a 2010-es évek legelején, de azóta ebben a tekintetben is sikerült bebetonozni vezető szereepüket. Ma a száz legértékesebb vállalat közül 54 amerikai, mindössze 20 található Európában (szemben a 2009-es 31-gyel), Kínát 15, a világ többi részét pedig csak 11 cég képviseli.

Piaci hírek

A Google szerint Pest megye a legfegyelmezetlenebb

A keresőóriás összegereblyézte a rendelkezésére álló adatokat, és azokból országokra, sőt kisebb régiókra lebontott statisztikákat gyártott. Ezekből jól látszik a korlátozó intézkedések hatása, de az is, hogy lenne min javítani nálunk is.
 
Hirdetés

Balasys – jóval több mint egy disztribútor

A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.