Ingyenes Windows, régóta várt WP funkciók, és egy digitális személyi asszisztens.

Steve Ballmer távozása és Satya Nadella színre lépése érezhetően új lendületet adott a redmondi vállalatnak. A megújulás első jelei már a szoftveres portfólió mobilra és iOS eszközökre való átszabásán is tetten érhető volt, de az elmúlt hetekben folyamatosan áradó pletykadömpingből is érzeni lehetett, hogy a szoftvercég komolyan dolgozik azon, hogy ne csak a részvényesek, hanem a felhasználók szemében is népszerűek legyenek.

A tegnap elkezdődött Build 2014 konferencia adott teret az eredmények bemutatásának és a Microsoft az eddigi legtöményebb, legsűrűbb programmal állt elő, amely során a Windows és a Windows Phone rendszerrel kapcsolatos újdonságok álltak a középpontban. A több mint 3 órás nyitóelőadáson csak úgy potyogtak a nagy bejelentések és akadt köztük olyan is, ami teljesen váratlanul érte a közönséget és a szakmát.

Windows Phone 8.1: javuló tendencia

A Windows Phone legújabb kiadása lassan teljesen elkészül, és immáron hivatalosak azok az újítások, amiről a kiszivárgó fotók és videók hónapok óta beszélnek. Ezek egyik csoportja a szükséges bővítésével csoportjába tartozik, hiszen olyan, a használhatóságot segítő képességekről van szó, ami a többi rendszerben is megvan szinte a kezdetektől. Az egyik a kijelző felső részéről lehúzható, bizonyos funkciók (Blueooth, WiFi, repülőgép mód) gyors elérését segítő Action Center, vagy a testre szabható, a korábbinál jóval több információt tartalmazó zárképernyő.

A csempék változatlanok maradtak, viszont az 5 colosnál nagyobb kijelzővel rendelkező készülékek kaptak egy harmadik csempe oszlopot, illetve végre egyedi képpel dobható fel az eddigi egyhangú, egyetlen színben megjelenő nyitóképernyő. A mobilos rendszer igazi nagy dobása a Cortana névre hallgató, leginkább az Apple Sirijére hasonlító személyes digitális asszisztens. A Cortana egy női hang formájában nyújt segítséget, amit a Microsoft egyébként a Halo nevű játék egyik karakterétől kölcsönzött (a nevet is és a hangot is).

Az asszisztens mögött a Bing motorja dolgozik, vagyis a szolgáltatás egyik dimenziója nem több, mint a Siri: kérdések és válaszok olyan témákban, amelyek a netről előbányászhatók. A Cortana azonban ennél jóval több szeretne lenni, hiszen képes gazdáját emlékeztetőkkel ellátni, figyeli a személyes adatainkat (ha ezt engedélyezzük), levelezésünket, naptárbejegyzéseinket és ezek alapján lát el bennünket hasznos információkkal a nap során. A Cortana egyelőre béta verzióban használható az USA területén, a végleges kiadás később az Egyesült Királyság és Kína számára lesz elérhető, a többi ország pedig csak 2015 folyamán kaphat belőle.

Részletes videóbemutató a Winows Phone 8.1-ról

A Windows Phone 8.1 frissítés a következő pár hónap során kerül a felhasználókhoz, és tartalmazni fog további, a naptárral, a WiFi kezeléssel, az akku optimalizálással, valamint a Skype-al összefüggő javításokat, változtatásokat. A Microsoft eseményén Stephen Elop és a Nokia is fellépett, ahol három új Lumia modell mutatkozott be (930, 630, 635), amelyek már a WP8.1-el kerülnek a piacra. Sőt, Elop azt is bejelentette, hogy a nyár folyamán az összes, Windows Phone 8 alapú Lumia készülék megkapja a 8.1-es verziót.

Windows 8.1 frissítés: egér és billentyűzet előnyben

A Microsoft szakértői meglepő őszinteséggel sorolták azokat az újdonságokat, amelyeket a Windows 8.1 frissítése fog elhozni a következő időszakban. Elismerték, hogy talán túl gyorsan akartak túl sok újítást bevezetni és elfeledkeztek azokról a felhasználókról, akik a Windows-t továbbra is egérrel és billentyűzettel szeretik használni és ők is nagyon sokan vannak még. Ezért nem meglepő, hogy elsősorban apró, a kezelőfelületet érintő változásokat, javításokat fog tartalmazni a frissítés, ami azt segíti elő, hogy a perifériákkal is hatékony legyen a használat.

Most már hivatalos, hogy visszakapjuk a sokat hiányolt és megszokott Start menüt, ami terebélyesebb lesz, mint korábban és a csempék is megjelennek a felületén. Sőt, már nem kell különböző appokat telepíteni ahhoz, ha bootolás után nem akarjuk látni a csempés nyitóképernyőt, így lehetőség lesz azonnal a desktopra érkezni bekapcsolást követően. A fejlesztőknek jó hír, hogy a cég belépett az univerzális alkalmazások világába, vagyis olyan eszközt ad a fejlesztők kezébe, amivel egyszerre tudnak appokat készíteni asztali gépre, mobilra, tabletekre, sőt, az Xbox One-ra is.

A Windows 8.1 frissítés részletei

Végül essen szó arról a manőverről, amire az előzetes infók és hírek alapján nem nagyon lehetett számítani. Az eddig is egyértelmű volt, hogy a Microsoft egyre jobban tolja le az operációs rendszer licenc díját, de a Build konferencián tett bejelentés szerint ingyen adja a Windows-t minden olyan készülékhez, aminek a kijelzőmérete nem haladja meg a 9 colt. A táblagépek esetében ez az a szegmens, ahol a Windows-nak elenyésző részesedése van, így itt csak nyerhet a Microsoft. Viszont ez vonatkozik a mobilokra is, így ez a lépés nagy hatással lehet azokra a gyártókra, akik eddig a licenc díjak miatt nem vágtak bele, vagy éppen hagyták abba a WP alapú készülékek fejlesztését.

A Windows Phone 8.1 frissítése április 8-tól lesz letölthető automatikusan azok számára, akik most is a 8.1-es verziót használják. Akik még jelenleg is az eredeti, 8-cas rendszeren vannak, ők a Windows Áruházból tölthetik le az új kiadást. 

Piaci hírek

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.