Álomszerűen indult, de a piac végül kíméletlenül beárazta az okosórák egyik úttörőjét. Kiderült, mennyit adott a Fitbit az egy ideje szenvedő Pebble-ért.

A hordozható okos eszközök piacának tekintélyes szeletét birtokló Fitbit még tavaly decemberben hozta nyilvánnosságra, hogy felvásárolja a Pebble okosóra gyártójának szoftveres eszközeit és szellemi tulajdonát. A pontos összeget azonban akkor nem közölték, ám a legfrissebb üzleti jelentésből kiderül, hogy a konkurencia felszámolása mindössze 23 millió dollárjukba került.

Hol vár állott, most kőhalom

A Pebble egyértelműen a Kickstartenek köszönheti létrejöttét. A közösségi finanszírozó oldalon a cég első projektje rögtön rekordot állított fel, hiszen korábban senkinek nem sikerült több mint 10 millió dollárt gyűjtenie. 2015-ben aztán ezt is sikerült überelni az új generáció, a színes kijelzős Time kampányának, amely végül bő 20 milliót kasszírozott. Mindemellett kockázatitőke-befektetőktől és egyéb forrásokból további tízmilliók áramlottak a vállalathoz.

A lendület azonban láthatóan teljesen kifogyott 2016-ra. A cég tavaly tavasszal dolgozói negyedének kényszerült felmondani, miközben az okosórák szegmense 50 százalékos visszaesést volt kénytelen elszenvedni az eladott darabszám tekintetében.

A szenvedésnek végül a Fitbit ajánlata vetett végett. A kapott összeg meg sem közelíti a technológiai piacon valóban sikeres startupok által elérhető szinteket. És bár 23 millió dollár egy kupacban így is jól mutat, ebből aligha lesznek dúsgazdagok az alapítók. A decemberi felvásárláskor a pletykák túloztak kicsit, amikor 40 millió dollár alatti vételárról szóltak, ráadásul már akkor világos volt, hogy a Fitbit nem veszi át a Pebble felhalmozott adósságát, ami becslések szerint bőven meghaladja a most nyilvánosságra hozott összeget.

Kifilézték, ami használható  

A Fitbit eredetelieg fitnesszkarkötők gyártására koncentrált, de tavaly a termékskála bővítésére tett kísérletként piacra dobta saját okosóráját, a Blaze-t. Valószínűleg ennek a családnak a megerősítéséhez kellett a Pebble, pontosabban annak jól körülhatárolható értékei. A megvásárolt szellemi tulajdonjogok mellett jól jön a startup szakembergárdája, legalábbis azok, akik a megfelelő területeken dolgoztak. Hírek szerint a Fitbit a Pebble-dolgozók 40 százalékának tett ajánlatot, elsősorban szoftverfejlesztőknek, de néhány interfész-tervező is kapott lehetőséget, a hardveres részről viszont senkire nem tartottak igényt. Maga a Pebble karórája amúgy nem is képezte a megállapodás részét. A terméket a továbbiakban senki nem forgalmazza majd. A Fitbithez került márkanév sorsa viszont egyelőre bizonytalan.

Egyébként a Fitbit sincs túl jó bőrben, amit kiválóan szemléltet a cég részvényárfolyama. A 2015-ös tőzsdére menetelt követően az 50 dolláros szintet megközelítő árfolyam jelenleg 6 dollár alatt tartózkodik. Ennek oka, hogy sem az okoskarkötők, sem az okosórák nem tudtak igazán áttörni a mainstream kategóriába. A Microsoft tavaly ki is szállt az egész szenvedésből, az idei CES pedig enyhén szólva sem volt túlreprezntálva a szegmens új csillagaival.

Konzumer tech

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.