Álomszerűen indult, de a piac végül kíméletlenül beárazta az okosórák egyik úttörőjét. Kiderült, mennyit adott a Fitbit az egy ideje szenvedő Pebble-ért.

A hordozható okos eszközök piacának tekintélyes szeletét birtokló Fitbit még tavaly decemberben hozta nyilvánnosságra, hogy felvásárolja a Pebble okosóra gyártójának szoftveres eszközeit és szellemi tulajdonát. A pontos összeget azonban akkor nem közölték, ám a legfrissebb üzleti jelentésből kiderül, hogy a konkurencia felszámolása mindössze 23 millió dollárjukba került.

Hol vár állott, most kőhalom

A Pebble egyértelműen a Kickstartenek köszönheti létrejöttét. A közösségi finanszírozó oldalon a cég első projektje rögtön rekordot állított fel, hiszen korábban senkinek nem sikerült több mint 10 millió dollárt gyűjtenie. 2015-ben aztán ezt is sikerült überelni az új generáció, a színes kijelzős Time kampányának, amely végül bő 20 milliót kasszírozott. Mindemellett kockázatitőke-befektetőktől és egyéb forrásokból további tízmilliók áramlottak a vállalathoz.

A lendület azonban láthatóan teljesen kifogyott 2016-ra. A cég tavaly tavasszal dolgozói negyedének kényszerült felmondani, miközben az okosórák szegmense 50 százalékos visszaesést volt kénytelen elszenvedni az eladott darabszám tekintetében.

A szenvedésnek végül a Fitbit ajánlata vetett végett. A kapott összeg meg sem közelíti a technológiai piacon valóban sikeres startupok által elérhető szinteket. És bár 23 millió dollár egy kupacban így is jól mutat, ebből aligha lesznek dúsgazdagok az alapítók. A decemberi felvásárláskor a pletykák túloztak kicsit, amikor 40 millió dollár alatti vételárról szóltak, ráadásul már akkor világos volt, hogy a Fitbit nem veszi át a Pebble felhalmozott adósságát, ami becslések szerint bőven meghaladja a most nyilvánosságra hozott összeget.

Kifilézték, ami használható  

A Fitbit eredetelieg fitnesszkarkötők gyártására koncentrált, de tavaly a termékskála bővítésére tett kísérletként piacra dobta saját okosóráját, a Blaze-t. Valószínűleg ennek a családnak a megerősítéséhez kellett a Pebble, pontosabban annak jól körülhatárolható értékei. A megvásárolt szellemi tulajdonjogok mellett jól jön a startup szakembergárdája, legalábbis azok, akik a megfelelő területeken dolgoztak. Hírek szerint a Fitbit a Pebble-dolgozók 40 százalékának tett ajánlatot, elsősorban szoftverfejlesztőknek, de néhány interfész-tervező is kapott lehetőséget, a hardveres részről viszont senkire nem tartottak igényt. Maga a Pebble karórája amúgy nem is képezte a megállapodás részét. A terméket a továbbiakban senki nem forgalmazza majd. A Fitbithez került márkanév sorsa viszont egyelőre bizonytalan.

Egyébként a Fitbit sincs túl jó bőrben, amit kiválóan szemléltet a cég részvényárfolyama. A 2015-ös tőzsdére menetelt követően az 50 dolláros szintet megközelítő árfolyam jelenleg 6 dollár alatt tartózkodik. Ennek oka, hogy sem az okoskarkötők, sem az okosórák nem tudtak igazán áttörni a mainstream kategóriába. A Microsoft tavaly ki is szállt az egész szenvedésből, az idei CES pedig enyhén szólva sem volt túlreprezntálva a szegmens új csillagaival.

Konzumer tech

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.