A Chrome-ban alapértelmezésben már letiltották a lejátszásukat, de hamarosan a keresőben sem jelennek meg a Flash-tartalmak.
Hirdetés
 

Ha vannak, sem találjuk meg a jövőben a Flash-tartalmakat a neten – legalábbis a Google keresőjével. A cég ugyanis a héten bejelentette, még ez évben leállítja az Adobe elavult technológiáját használó tartalmak, az önálló SWF fájlok indexelését.

A Flasht már lényegében egyetlen böngésző sem támogatja. A Google 76-os Chrome-tól, a Mozilla a 69-es Firefox-kiadástól kezdve vezette be, hogy alapból tiltja az ilyen formátumú tartalmak megjelenítését, és ez az alapértelmezett beállítás a Microsoft Edge-ben is.

2011-ben még a weboldalak közel fele használt Flash-t, 2015-ben viszont már csak alig 20 százaléka. Onnantól azonban a zuhanás megállíthatatlan volt annak ellenére, hogy az Adobe még akkoriban is tett egy-két gyenge kísérletet a technológia életben tartásáért.

A böngészők nagyjából ez év közepéig támogatták (a 76-os Chrome idén július végén, a 69-es Firefox pedig szeptember elején jelent meg), de már évek óta csak korlátozásokkal.

Kellett, de rossz volt

A technológia eltűnéséhez közel egy évtized kellett. Az első látványos lépést Steve Jobs tette meg. A néhány éve elhunyt legendás Apple-vezér már 2011-ben nyíltan vállalta azt a véleményét, hogy a Flash-t el kell felejteni: növeli a mobilok fogyasztását, gyenge a teljesítménye, és – nem utolsósorban – kritikán aluli a biztonsága. Ezért az Apple mobil rendszeriből már akkoriban kitiltották a technológiát. Pedig az évtized elején még az Adobe terméke szinte megkerülhetetlennek látszott a webes multimédiás tartalmak piacán. A Microsoft Silverlightja sem tudta megrengetni a pozícióját.

Az igazi végjáték 2015-ben kezdődött. Akkor vezette be a Google, hogy a felhasználó beállíthatta: a Chrome Flash-pluginja már csak azokat a tartalmakat indítsa el, amelyek központi szerepet játszanak az adott oldalon (pl. egy videó). Egy évvel később pedig már a HTML5 volt az alapértelmezett a Chrome-ban. A Mozilla is követte ezen az úton: a 39-es Firefoxtól a felhasználónak kellett engedélyeznie a Flash-tartalmak lejátszását.

 
Kliensoldali Flash- és Silverlight, 2018 októbertől
Infogram


Végül 2017-re az Adobe is belátta: a technológia menthetetlen. A leginkább érintett cégekkel – az Apple-lel, a Google-lel és a Mozillával – való hosszas egyeztetés után bejelentette: 2020-ban végleg leállítja a fejlesztést és a támogatást.

Miért keresnék, ami nincs is?

A Flash legerősebb támaszát sokáig a külső hirdetéskiszolgáló rendszerek adták. Csakhogy az IAB (Interactive Advertising Bureau) 2015 augusztusában kiadott egy állásfoglalást, amelyben egyértelműen a HTML5 mellett tette le a voksát. Ez döntőnek bizonyult, mivel a nemzetközi szakmai szervezetnek komoly szerepe van az online hirdetések iparági szabványainak meghatározásában. Azzal, hogy az IAB a HTML5 mellé állt, lényegében az utolsó támaszát is elveszítette az Adobe.

Mint a W3Tech adatait tartalmazó fenti grafikonon látható, a Flash mára szinte teljesen teljesen kikopott. (A Flash versenytársának szánt Silverlight is erre a sorsa jutott, a Microsoft 2011-ben jelentette be, hogy leállítja a fejlesztését, és áttér a HTML5-re.)  Így a Google nem vállalat nagy kockázatot azzal, hogy az év végéig kiveszi az indexált tartalmak közül.

Konzumer tech

A WhatsApp körüli bizonytalanság fektette meg a Signal rendszerét

A Facebookhoz tartozó WhatsApp február elején akarta megváltoztatni felhasználási feltételeit, ám a zavaros és hiányos kommunikáció miatt most bejelentették, hogy májusig minden marad a régiben. Mindeközben a rivális Signal szerverei nem győzik kiszolgálni a sok friss felhasználót.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.