Persze nem kapkodják el: 2020-tól szűnik meg a fejlesztés és a támogatás. Mindenki örül.

Beadta a derekát az Adobe, és tegnap hivatalosan is bejelentette: 2020-ban végleg leállítja az Flash Player fejlesztését. A közlemény kiadását komoly egyeztetések előzhették meg, mert leginkább érintett vállalatok – Apple, a Facebook, a Google, a Microsoft és a Mozilla – lényegében az Adobe közleményével egy időben számoltak be a döntésről.

A döntés az Adobe azzal magyarázza, hogy a nyílt webes szabványok elérték azt az érettségi szintet, hogy megfelelő alternatívát nyújthatnak a Flashből való kiszálláshoz.

Jobs mondta ki először

A három év meglehetősen hosszú idő, úgy tűnik, a Flash kivezetése annak ellenére sem megy gyorsan, hogy gyakorlatilag már minden érintett vállalat kihátrált mögüle.

Bár az igazi végjáték 2015-ben kezdődött, az első jelentős lépést az Apple tette meg. 2010-ben Steve Jobs ugyanis úgy döntött, kitiltja a Flasht minden mobil eszközükről. Jobs többek között azzal érvelt, hogy a technológia növeli a mobilok fogyasztását, gyenge a teljesítménye, és – nem utolsósorban – kritikán aluli a biztonsága. Egyébként is – írta Jobs – nem is kell a webes multimédiás tartalom használatához.

Bár akkor a többség nem értett egyet Jobsszal, azóta bebizonyosodott, sok szempontból nagyon is igaza volt. Nem kellett öt év, és a többség belátta, nem érdemes küzdeni az Adobe technológiájával, amely évről évre az egyik legnagyobb kockázati tényező volt az eszközök biztonságánál.

2015-ben azonban egy érdekes – és botrányos – kibertámadás beindította a lavinát. Az év nyarán kirámolták a hackereszközöket fejlesztő Hacking Team szervereit, ahonnan többek között több, a Flash Playerben talált nulladik napi sérülékenység is kikerült a sötét webre. Ennek hatására a Mozilla úgy döntött, hogy blokkolja a Flash automatikus futtatását a Firefox alatt. A Flash Player biztonsági szempontból igencsak hirhedt volt, 2008 óta folyamatosan szerepel a a CVE Details 50-es listáján, amely a legtöbb legtöbb sebezhetőséget tartalmazó alkalmazásokat rangsorolta. 2015-ben például az igencsak dicstelen 3. helyen. Tavaly a negyedik volt, Az örökranglistán is 7. helyre került annak ellenére, hogy a CVE Details 1999 óta gyűjti az adatokat.

A Facebook akkor frissen kinevezett biztonsági vezetője, Alex Stamos pedig egy twitterüzenetben egyenesen felszólította az Adobe-ot, hogy azonnal jelölje ki a Flash életciklusának az utolsó napját. A Facebook nem sokkal később egy hivatalos befektetői tájékoztatójában egyenesen a bevételeit veszélyeztető tényezőként jelölte meg a Flash sérülékenységeit.

Az első igazán megrendítő ütést azonban a Google vitte be: 2015 augusztusában bejelentették, hogy szeptembertől a Chrome nem indítja el automatikusan az oldalakhoz szervesen nem kötődő Flash-tartalmakat.

Mindent kihúztak alóla

A Google-nek azonban voltak hatásosabb eszközei is a Flash ellen. 2016 elején jelentették be, hogy a cég display hirdetéseket kiszolgáló rendszerét átállítják a HTML5-alapú reklámokra, és záros határidőn belül az AdWords és a DubleClick Digital Marketing rendszerébe nem lehet Flash-alapú tartalmakat feltölteni, de egy éven belül leállítják a korábban feltöltött Flash-reklámok futtatását is.

A Flasht használó weboldalak arányának változása, 2011-2016


Aztán a keresőcég a Chrome 55-ben végleg lecserélte a Flasht a HTML5-re. Érdekes módon a döntés bejelentésben több olyan érv is előjött, amit annak idején Jobs is megírt: a Flash kirúgásával javul a böngésző biztonsága, csökken a mobil eszközök fogyasztása, és eközben gyorsul a multimédiás tartalmak betöltése.

Ehhez képest a Mozilla még viszonylag kesztyűs kézzel bánt a technológiával. Tavasszal, amikor a Firefox 55-ös verzióját bejelentették, előre jelezték, hogy a nyár végére várható 55-ös kiadás csak külön kérésre indítja el Flash plug-int, illetve blokkolja a betöltődést, ha a flashes tartalom nem HTTP és HTTPS környezetből érkezik.

Ehhez már csak apróság volt, hogy a Microsoft Edge-ben már nem alapértelmezett, és az Operából is kikerült.

Mi jön most?

Egyfelől a hosszú agóniának volt egy nagy előnye: elveszítette egyértelmű dominanciáját az egykor kvázi webes szabványként működő technológia. Egy a Statista oldalán közölt grafikon szerint 2016 októberére a Flasht használó weboldalak aránya 10 százalékra csökkent. A Kongregate statisztikái szerint a webes játékokban is elvesztette vezető szerepét. 2017 eddigi időszakában a hosztolt webes játékokból származó bevételeknek már csak 35 százalék körüli részét termelték a flashes játékok.

A legfontosabb érintett cégek már most közzétettek, hogy milyen menetrend szerint segítik a fejlesztőket abban, hogy át tudjanak állni nyílt webes szabványokra.

Piaci hírek

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.