Elérhető a 76-os kiadás, amely több változtatás mellett teljes egészében kitakarítja a Flash-t a Google böngészőjéből.

A Google ma tette elérhetővé a Chrome böngésző legújabb, 76-os (76.0.3809.87) verzióját, amelyet a következő napokban vagy hetekben a megszokott módon, az automatikus frissítéssel ki is oszt a Windows, Mac, Linux, Android és iOS rendszerű gépekre. Miután a Chrome nem csak egy sima browser, hanem egy több mit egymilliárd felhasználóval rendelkező webes platform, a frissítésekkel érkező fejlesztések vagy módosítások mindig fontosak, ez pedig nincs másként az új kiadásesetében sem.

A legtöbben a multimédiás Flash tartalmakkal való végleges leszámolást emelik ki, amivel a Google most formálisan is lezárja a program elleni keresztes hadjáratot. Maga a Chrome már 2015-ben elkezdte a Flash tartalmak szelektálását, amit 2016-ban a háttérben futó folyamatok blokkolása és a HTML5 alapértelmezetté tétele követett. Egy évvel később már maga az Adobe is bejelentette a Flash 2020-ra tervezett kivezetését, de a jelentős böngészők addig is lépésről lépésre építették le a technológia lehetőségeit.

Magától már egyáltalán nem megy

A Chrome 76-os kiadásban már külön felhasználói interakcióra van szükség a Flash engdélyezéséhez, a Google pedig azt is közölte, hogy jövőre erre sem lesz lehetőség, vagyis akkor (a Chrome 87-es kiadásával) már minden támogatás és képesség megszűnik vele kapcsolatban. Ettől függetlenül a Flash a mostani lépéssel kerül formálisan is a süllyesztőbe.

A további változások között fontosnak tűnik a FileSystem API korábbiaktól eltérő implementációja, amelynek nyomán az oldalakon futó szkriptek nem használhatják azt indikátornak, és ezzel megakadályozzák az inkognitó módban való böngészés észlelésének egyik kézenfekvő módját. A technikát a weboldalak hagyományosan olyasmire használják, mint a paywall funkciók megkerülésére irányuló kísérletek kiszűrése, de ahogy a közelmúltban újra kiderült, az inkognitó mód elvi működése a gyakorlatban nem minden esetben felel meg a Google által nyújtott rövid tájékoztatásnak.

A Chrome 76 ezek mellett a progresszív webes appok (röviden PWA alkalmazások) egyszerűbb telepítését és kezelését ígéri desktop környezetekben. Ezek praktikusan olyan webes technológiákat alkalmazó programok, amelyek azonban applikációkra emlékeztető módon működnek, annak előnyeivel és néháhy hátránával együtt. A Chrome-frissítés leírásában szó van összesen 43 darab biztonsági hibajavításról is, amelyekről részletesebben a Google Chrome Releases blogján lehet olvasni.

Közösség & HR

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.