A tegnap óta elérhető Firefox 69 nagy csomó újdonsága között van a trackerek automatikus letiltása és a kívülről irányított kriptovaluta-bányászatot nehezítő beállítások.

Kedd óta elérhető a Firefox böngésző legújabb, 69-es változatát a Windows, Mac, Linux és Android rendszerek alá. A programot gondozó Mozilla saját adatai szerint az új kiadás 250 millió felhasználót érint világszerte; az új verzió a böngésző dedikált oldaláról vagy a megfelelő alkalmazásáruházakból is elérhető, de a már telepített példányok esetében elvileg az automatikus frissítési rendszer gondoskodik a telepítésekről.

A Firefox 69 legfontosabb újdonságai között említik a harmadik féltől származó követőkódok (tracking cookie) és a kriptovaluta-bányászat alapértelmezett tiltását, a Flash aktív felhasználói hozzájáruláshoz kötött engedélyezését, a Windows 10 alatti számottevő teljesítménynövekedést vagy a macOS rendszerű gépek akkumulátor-üzemidejének javulását.

Egyre többet kell kattintgatni, hogy kiszúrjunk magunkkal

A trackerek blokkolására elvileg már 2015 óta, a 42-es verzió privát böngészési módjának megjelenése óta lehetőség van, ami az eltelt időben folyamatosan finomodott. 2017-ben, a az 57-es Firefox-kiadással például az opció a standard módban is megjelent, a tavaj novemberben és az idén januárban megjelent változatok pedig összesen hármféle beállítást tettek lehetővé a kódok szűrésére.

Június óta az új letöltések esetében az Enhanced Tracking Protection mód ugyancsak alapértelmezett módon volt beállítva, a mostani frissítéssel pedig a beállítás minden példánynál aktiválódik, egy külön ikonnal is jelezve a címsorban, hogy  honnan érhető el a Furefox által blokkolt források listája – itt megkülönböztetik a harmadik féltől származó sütiket (hirdetési kiszolgálók) és a first-party kódokat (ilyenek mondjuk az automatikus bejelentkezések).

A kriptovaluta-bányászat akadályozását célzó modul választható lehetőségként ugyancsak idén tavasszal, a 67-es verzióval jelent meg, de a CPU erőforrásainak ilyen irányú külső felhasználása vagy az úgynevezett fingerprinting blokkolása most már ugyancsak elérhető a címsor melletti ikon segítségével. Az előbbi alapértelmezett módon be van kapcsolva, az utóbbit pedig a Mozilla tervei szerint egy későbbi kiadással kap ugyailyen beállítást.

Az új verzió változásairól a Firefox vonatkozó oldalán található részletes lista, külön kitérve az egyes operációs rendszerek alatti változásokra. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az októberben megjelenő 70-es verzióval egy újabb fontos változás érkezik majd: itt is bevezetik a Chrome-ban már egy éve működő funkciót, és a HTTP protokollt használó oldalak URL-je mellett alapból megjelenik a "nem biztonságos" figyelmeztetés.

Közösség & HR

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.