Bár a tulajdonos Elon Musk nagyon erőlteti az előfizetéses konstrukciót, a számok alapján teljes kudarcnak tekinthető a Blue első hat hónapja.

Egy független kutató elemzésére alapozva közölt friss adatokat a Mashable a Twitter tavaly novemberben elindított, egy rövid ideig felfüggesztett, majd december közepén újra élesített előfizetési szolgáltatásáról. A legfrissebb, április végére vonatkozó becslések szerint a vállalat nagyjából 640 ezer Blue-felhasználót tud felmutatni. Ez önmagában nézve akár még ígéretesnek is tűnhet annak fényében, hogy január közepén még csak valahol 180 ezernél járt a számláló.

Más megközelítésben viszont simán csak nagyon gyengének tekinthető az eredmény. Egy Twitter méretű platform esetében ugyanis ez alig több, mint a teljes bázis egyetlen százaléka. Összehasonlításképpen: a nagyjából összemérhető felhasználói bázissal rendelkező Snapchat tavaly nyáron indította el prémium előfizetési szolgáltatását, amire mindössze két hónap alatt több mint 1 millióan iratkoztak fel. A szám idén áprilisra pedig elérte a 3 milliót.

Nem fizető előfizetők

A kiemelt helyzetet, extra funkciókat és nagyobb elérést biztosító kék pipák tulajdonosai ráadásul sok esetben nem is fizetős ügyfelek. A korábban híres embereknek, sportolóknak, művészeknek alanyi jogon osztogatott kiemeléseket április végén elméletben mindenkitől visszavonta, ám a mikroblog-szolgáltatót tavaly ősszel hosszas herceghurca után végül megvásárló Elon Musk egy hirtelen ötlettel megajándékozta a Blue-val azokat a felhasználókat, amelyeket legalább 1 millió ember követ. Önmagában ez az akció nagyjából 9 ezerrel növelte az "előfizetői" kört.

További probléma, hogy a bő félmilliósnak kimutatott tábor tagjai között rengeteg olyan lehet, akire egyszerűen rámaradt a kék pipa. Sok felhasználó ugyanis arról számolt be, hogy annak ellenére tagja a prémium körnek, hogy már rég lemondta a szolgáltatást, és hónap óta nem is fizet érte.

Ennek oka lehet technikai hiba, hiszen a platform működtetése egyre nagyobb gondot okoz azoknak a mérnököknek, akik a több körben végrehajtott létszámleépítés után még mindig ott vannak. De ugyanúgy elképzelhető, hogy Musk marketingszempontok miatt direkt engedi tovább futni az előfizetéseket.

Rendesen morzsolódnak

A friss számok között az egyik legérdekesebb adat a korai felhasználók hűségrátája. A Mashable fentebb hivatkozott anyaga szerint az első induláskor feliratkozó 150 ezer felhasználó közül április végére alig több mint 68 ezren maradtak előfizetők. Ez még annak fényében is katasztrofális lemorzsolódásnak mondható, hogy a Blue bevezetésekor sokan azért fizettek elő, hogy híres embereknek adják ki magukat a kék pipa álcája alatt. (Egyesek ezt tréfából tették, mások viszont ezzel igyekeztek felhívni a figyelmet a rendszer gyermekbetegségeire.)

A Blue 54,5 százalékos lemondási aránya nagyságrenddel több, mint amennyi az ilyen típusú szolgáltatásoknál általában megszokott. Egy tavalyi szakértői elemzés szerint ugyanis az online előfizetői szolgáltatások esetében nagy átlagban 5,5 százalék a lemorzsolódási ráta. Ráadásul ez utóbbi szám éves időtávra vonatkozik, miközben a Twitternél alig fél év telt el a Blue bevezetése óta.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.