Június közepén mutatták be a a Firefox legfrissebb kiadását, amely szebb, okosabb, de főleg gyorsabb és stabilabb lett. Most újabb – egyelőre kísérleti – projektek indultak.

A minőséggel próbál versenyben maradni a Mozilla a böngészőpiacon. A június közepén kiadott új Firefox sok dicséretet kapott – tőlünk is. A stabilitás és a gyorsaság azonban manapság már édeskevés az üdvösséghez, különösen a legnagyobb versenytárs, a Chrome ellenében, amely bár minimalista böngésző, mögötte van egy átfogó ökoszisztéma a Google felhős szolgáltatásaival.

De a Mozilla is próbálkozik.

Hangos keresés, titkosított fáljküldés, jegyzetelés

A Firefox három kísérleti projektet indított, melyek a böngésző felületét teszi jobban használhatóvá. Ezekkel olyan tevékenységeket tesz gyorsabbá vagy emel be a böngésző felületébe, melyek a fejlesztők szerint a leggyakoribbak az online jelenlétben: értelemszerűen ez a keresés, valamint a jegyzetelés és a fájlmegosztás, pontosabban jelen esetben a fájlküldés.

A Voice Fill hangkeresés elsősorban a fogyatékkal élőknek (gyengén látók, mozgáskorlátozottak) jelenthet nagy segítséget. A szolgáltatás csak a Google, a Yahoo és a DuckDuckGo keresőjével használható. Ez lényegében a Speech to Text funkció finomítására szolgáló kísérlet: a visszajelzések alapján optimalizálják a beszéd szöveggé alakítását.

A leghasznosabbnak a jegyzetfüzet (Notes) funkció tűnik (lásd a videót). A telepítés után az oldalsávokban az könyvjelzők, előzmények és a szinkronizált lapok mellé bekerül a Notes bejegyzés. Erre kell kattintani, ha egy weboldalt el akarunk menteni. Az oldalhoz megjegyzéseket, akár teendőlistát is lehet fűzni. Ez sokkal inkább hasonlít egy lebutított, de a böngészővel integrált jegyzetelő és to-do alkalmazásra, mint a Firefoxhoz idén felvásárolt Pocket alkalmazás, amellyel el lehet menteni weboldalakat, de elsősorban a későbbi olvasást segíti azzal, hogy levágja a fölösleges sallangokat.
 


A harmadik kísérleti projekt, a fájlküldés nem is újdonság, olyan, mint egy jól integrált és flturbózott ToldACuccot vagy WeTransfer szolgáltatás. Mozilla lényegében egy ilyen szolgáltatást társított a titkosított és az üzenetek önmegsemmisítére épülő chatelés tulajdonságaival (ilyen volt például a Wicker vagy később a Bleep). Az azonban mindenképpen jó ötlet, hogy a böngészőbe építve, egyszerűen használható: a küldeni kívánt fájlt a böngészőben elindított szolgáltatás fölé kell húzni, amely visszaad egy linket. Ezt a linket kell elküldeni levélben a célszemélynek. A szolgáltatás végponti titkosítást használ, így az üzenet tartalmába a Mozilla sem tud belenézni. Maximum 1 gigabájt méretig lehet vele fájlt küldeni, ami egy nap vagy az első letöltés után megsemmisül a Mozilla szerverén. Az ötletben kevés az újdonság, ha csak az nem, hogy az egész nyílt forráskódú, és a titkosítási procedúra automatikus.

Kísérleteznek ezerrel

A Mozilla sok szempontból hátrányban van a Google-lel vagy a Microsofttal szemben. Erőforrásai sokkal korlátozottabbak, hiszen alapítványi formában működik, és adományokból fedezi a fejlesztéseit. Ugyanakkor nyílt megoldásokat fejleszt, ami előny ugyan, de a nagy szereplők is ebbe az irányba mozdulnak. Sokáig két termékre, a Firefoxra és a Thunderbird levelező kliensre koncentrálta, de utóbbi fejlesztését 2012-ben elengedték (azóta a Thunderbird Council próbálja tartja életben a levelező programot), hogy a Firefoxra és a nyílt webes szabványokra tudjanak koncentrálni.

Ez azonban kevés volt ahhoz, hogy megakadályozza a Firefox jelentős piacvesztését. Miközben néhány éve a Firefox szorította vissza az Internet Explorert a böngészőpiacon, ma már a Microsoft a két böngészőjével (IE, Edge) együttesen közel kétszer akkora piaci részt birtokol, mint a Mozilla. Az Alapítvány azonban láthatólag nem adta fel a küzdelmet (A mobil appként népszerű Pocket februári megszerzésével például a mobil piacot célozta meg, ahol a Firefoxnak nagyon gyengék a pozíciói.)

Azt persze nem lehet megjósolni, hogy mi lesz ezeknek a kísérleti projekteknek a sorsa, még akkor sem biztos, hogy bekerülnek a böngésző valamelyik későbbi kiadásába, ha amúgy a teszteken sikert aratnak. A kísérletező kedvűek azonban kipróbálhatják, ha telepítik a böngészőhöz az ún. Test Pilot kiegészítőt.

Közösség & HR

Stabil patch a súlyos processzorhibákra

Az Intel első nekifutásra elrontotta a Meltdown és Spectre sebezhetőségeket javító frissítéseit, de most itt a tökéletes foltozás.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.