A termékek Server változatának kivezetésével kevesebb ügyfelet veszítettek, mint amennyivel a menedzsment eredetileg számolt.

Úgy tűnik, jól kalkulált az Atlassian, amikor úgy döntött, megszünteti termékei on-premise változatát. A Server változatok értékesítését 2021-ben állították le, és idén február 15-étől azok támogatása is megszűnt.

A tegnap közzétett negyedéves pénzügyi eredmények alapján az átállás nem járt komolyabb problémákkal. Sőt, a tavalyi 209 millió dollár veszteség átfordult 12,8 milliós nyereségbe. A bevételek éves alapon 30 százalékkal bővöltek 915 millió dollárról 1,2 milliárdra.

A Cloud termékek bevétele 535 millióról 703 millió dollárra, míg a Data Center termékeké 222 millióról 364 millió dollárra nőtt. Ezzel párhuzamosan a Server termékcsoport már csak 30 milliót hozott a tavalyi 94 millió dollárral szemben. Érdekes, hogy a Data Center üzlet növekedése dinamikusabb, mint a Cloudé, pedig a vállalat utóbbiban kínálja a legkifinomultabb szolgáltatásait.

A menedzsment a dinamikus növekedést a Server termékek támogatásának kivezetésével magyarázta. Egyelőre maradtak olyan ügyfelek is, akik nem váltottak, hanem inkább vállalták a támogatás nélküli használat kockázatait. A cég vezetői az elemzői konferenciahíváson azt állították, hogy bár a Server változatot kivezetők közül sokan inkább a Data Centert választották, a felhős szolgáltatások iránt jelentősebb az érdeklődés, többek között azért is, mert az Atlassian mesterségesintelligencia-alapú megoldásai csak ott érhetők el. A cég szerint a legtöbb ügyfél inkább csak az áttérés időpontján gondolkodik.

A termékfejlesztés iránya is a felhő: olyan szolgáltatások fejlesztésére koncentrálnak, melyek az adatközpontokból is a felhő felé terelik az ügyfeleket (ezekből az április 30-án Las Vegasban kezdődő Team'24 fejlesztői konferencián mutatnak ízelítőt). Ezzel párhuzamosan kísérleteznek a használatalapú árképzésre való áttéréssel is. Eddig a termékek többségénél valamilyen munkahely-alapú árazást alkalmaztak, de például a BitBucket esetében már van használatalapú konstrukció is. A jövő ugyan ez utóbbi, de a cég egyelőre nem jelölt ki határidőt az általános bevezetésére.

Megszűnik a társ-vezérigazgatói felállás

A pénzügyi eredményekkel egy időben bejelentették, hogy távozik a cég éléről Scott Farquhar (a fenti képen jobbra), az Atlassian társalapítója és társ-vezérigazgatója, aki az elmúlt 23 évben a másik alapító, Mike Cannon-Brookes (a fenti képen balra) párjaként irányította a céget. Az elemzői konferenciahíváson hangsúlyozták: mivel a feladatokat időről időre cserélgették egymás között, nem lesznek olyan vezetői feladatok, melyeket Cannon-Brookes ne ismerne, így Farquhar távozása zökkenőmentes lesz.

Farquhar egyébként személyes okokkal magyarázta döntését: több időt szeretne tölteni a családjával, illetve a jövőben intenzívebben foglalkozik majd jótékonykodással, és befektetőként is megjelenik a technológiai piacon. Továbbra is tagja marad az Atlassian igazgatótanácsának, és a cég különleges tanácsadója lesz.

(Fotó: Atlassian)

Cloud & big data

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.