Nagy úgy tűnik, hogy az összes előrendelést bukja a Samsung, mert első hajlítható kijelzős mobiljának hibáit nem sikerül időre kijavítani.

A hajlított kijelzős csodatelefon kezd nagyon kellemetlen teherré válni a dél-koreai gyártó számára. Helyi lapok most arról cikkeznek, hogy biztosan eltart még egy darabig az előzetesen kiadott mobilokon felfedezett technikai hibák kijavítása. Ez pedig azzal jár, hogy a Samsungnak automatikusan törölni kell minden Galaxy Foldra érkezett előrendelést. Úgy tűnik, a szektor tervezett forradalmasítása egyelőre elmarad.

Darabokra tört remények

Pedig év elején annak ellenére is egész biztatóan alakultak a dolgok, hogy a Samsungot végül egy kisebb gyártó beelőzte az első hajlítható telefon leszállítójának járó címért járó versenyben. A végül februárban bemutatott Galaxy Fold 2000 dolláros árára persze felszisszentek páran, de aztán kiderült, ennél jóval drágább megoldással készül a rivális Huawei. A nagyok versenyében időben is jobban álltak a koreaiak, mivel úgy tűnt, május elején már nyomkodhatják is a készülékeiket a szép számmal gyülekező előrendelők. Aztán minden máshogy alakult.

Már épp kezdték feldíszíteni a piacra dobás alkalmából szervezett nagyszabású parti helyszínét, amikor befutottak az első negatív hírek azoktól az újságíróktól, akiknek a megjelenés előtt küldött szét tesztpéldányokat a vállalat. A probléma általában az volt, hogy a készülék megtört, vagy úgy villódzott, hogy nem lehetett már használni. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a tesztelők sem voltak minden esetben topon. A hibák egy része ugyanis azután keletkezett, hogy a tesztelő eltávolította a kijelzőt védő speciális műanyag fóliát. Pedig a Samsung külön fel is hívta a figyelmet, hogy ennek a védőrétegnek az eltávolítása a kijelző sérüléséhez vezethet.

A cég egy (rövid) ideig igyekezett is ez utóbbiba kapaszkodni, és hangoztatni hogy egyedi esetekről, gondatlan felhasználásról van szó, amelyeket persze természetesen kivizsgálnak, de ettől még indul a buli. Másnapra azonban sokat változott a helyzet. Először csak arról jött hír, hogy a cég elhalasztja a készülék bemutatására, Kínába tervezett csinnadrattát, majd nem sokkal később kiderült, a készülék piacra dobását is elhalasztja a gyártó, mégpedig határozatlan időre, ám két héten belül pontosabb tájékoztatást ígértek.

Majd kész lesz, ha kész lesz

A fenti határidő lejártával aztán nem sokat tisztult a kép. Az előrendelést leadott (potenciális) ügyfeleknek írt levélből egyetlen dolog mindenképpen kiderült. Jelesül az, hogy nem sikerült könnyen és gyorsan megoldani a javítást, ami miatt egyre egyértelműbbnek tűnik, súlyos tervezési hiba állhat a háttérben. A Samsung ekkor már nagyon óvatosan fogalmazott, és a következő tájékoztatást az "elkövetkező hetekre" ígérte. A levélben szintén szerepelt, hogy amennyiben a telefon május végéig sem érkezne meg, akkor minden előrendelést automatikusan törölnek a rendszerükből. A még így is kitartó ügyfeleknek pedig külön jelezniük kell, hogy továbbra is fenntartják vásárlási szándékukat.

Nos, ez a pillanat elérkezett, és nagyon úgy áll a dolog, hogy az elkövetkező két napban nem fognak ezresével a postaládákba potyogni a kijavított Galaxy Foldok. Ez nem csupán a cég hallgatásából derül ki, hiszen a koreai lapok több bennfentes forrást is idéztek. A nevük elhallgatását kérő informátorok szerint nemhogy május végére, de még június végére sincs esély a piacra kerülésre.

Legalább a szomszéd tehene sincs jól

Az ügy nyilvánvalóan nem túl kellemes a Samsung számára, ám a gondokat némileg enyhítheti az, hogy az amerikai zárótűz alá került Huawei-nél egyebek mellett a szintén hajlítható, a Foldnál sok szempontból szofisztikáltabbnak tűnő Mate X megjelenésének is keresztbe tehet a nagyhatalmi játszma eldurvulása.

Konzumer tech

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.