Nagy úgy tűnik, hogy az összes előrendelést bukja a Samsung, mert első hajlítható kijelzős mobiljának hibáit nem sikerül időre kijavítani.

A hajlított kijelzős csodatelefon kezd nagyon kellemetlen teherré válni a dél-koreai gyártó számára. Helyi lapok most arról cikkeznek, hogy biztosan eltart még egy darabig az előzetesen kiadott mobilokon felfedezett technikai hibák kijavítása. Ez pedig azzal jár, hogy a Samsungnak automatikusan törölni kell minden Galaxy Foldra érkezett előrendelést. Úgy tűnik, a szektor tervezett forradalmasítása egyelőre elmarad.

Darabokra tört remények

Pedig év elején annak ellenére is egész biztatóan alakultak a dolgok, hogy a Samsungot végül egy kisebb gyártó beelőzte az első hajlítható telefon leszállítójának járó címért járó versenyben. A végül februárban bemutatott Galaxy Fold 2000 dolláros árára persze felszisszentek páran, de aztán kiderült, ennél jóval drágább megoldással készül a rivális Huawei. A nagyok versenyében időben is jobban álltak a koreaiak, mivel úgy tűnt, május elején már nyomkodhatják is a készülékeiket a szép számmal gyülekező előrendelők. Aztán minden máshogy alakult.

Már épp kezdték feldíszíteni a piacra dobás alkalmából szervezett nagyszabású parti helyszínét, amikor befutottak az első negatív hírek azoktól az újságíróktól, akiknek a megjelenés előtt küldött szét tesztpéldányokat a vállalat. A probléma általában az volt, hogy a készülék megtört, vagy úgy villódzott, hogy nem lehetett már használni. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a tesztelők sem voltak minden esetben topon. A hibák egy része ugyanis azután keletkezett, hogy a tesztelő eltávolította a kijelzőt védő speciális műanyag fóliát. Pedig a Samsung külön fel is hívta a figyelmet, hogy ennek a védőrétegnek az eltávolítása a kijelző sérüléséhez vezethet.

A cég egy (rövid) ideig igyekezett is ez utóbbiba kapaszkodni, és hangoztatni hogy egyedi esetekről, gondatlan felhasználásról van szó, amelyeket persze természetesen kivizsgálnak, de ettől még indul a buli. Másnapra azonban sokat változott a helyzet. Először csak arról jött hír, hogy a cég elhalasztja a készülék bemutatására, Kínába tervezett csinnadrattát, majd nem sokkal később kiderült, a készülék piacra dobását is elhalasztja a gyártó, mégpedig határozatlan időre, ám két héten belül pontosabb tájékoztatást ígértek.

Majd kész lesz, ha kész lesz

A fenti határidő lejártával aztán nem sokat tisztult a kép. Az előrendelést leadott (potenciális) ügyfeleknek írt levélből egyetlen dolog mindenképpen kiderült. Jelesül az, hogy nem sikerült könnyen és gyorsan megoldani a javítást, ami miatt egyre egyértelműbbnek tűnik, súlyos tervezési hiba állhat a háttérben. A Samsung ekkor már nagyon óvatosan fogalmazott, és a következő tájékoztatást az "elkövetkező hetekre" ígérte. A levélben szintén szerepelt, hogy amennyiben a telefon május végéig sem érkezne meg, akkor minden előrendelést automatikusan törölnek a rendszerükből. A még így is kitartó ügyfeleknek pedig külön jelezniük kell, hogy továbbra is fenntartják vásárlási szándékukat.

Nos, ez a pillanat elérkezett, és nagyon úgy áll a dolog, hogy az elkövetkező két napban nem fognak ezresével a postaládákba potyogni a kijavított Galaxy Foldok. Ez nem csupán a cég hallgatásából derül ki, hiszen a koreai lapok több bennfentes forrást is idéztek. A nevük elhallgatását kérő informátorok szerint nemhogy május végére, de még június végére sincs esély a piacra kerülésre.

Legalább a szomszéd tehene sincs jól

Az ügy nyilvánvalóan nem túl kellemes a Samsung számára, ám a gondokat némileg enyhítheti az, hogy az amerikai zárótűz alá került Huawei-nél egyebek mellett a szintén hajlítható, a Foldnál sok szempontból szofisztikáltabbnak tűnő Mate X megjelenésének is keresztbe tehet a nagyhatalmi játszma eldurvulása.

Konzumer tech

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.