A kína gyártó a legnagyobb mobilos show-n rukkolt elő saját szétnyitható mobil megoldásával. A Mate X már 5G-képes, de ez látszik az árán is.

Csak úgy röpködnek a fejünk felett a barcelonai Mobile World Congress (MWC) időpontjára "bekészített" termékbejelentések. Ahogy az várható volt, több mobilgyártó is előrukkolt saját hajlított kijelzős megoldásával. A Samsung szintén nem túl olcsó Galaxy Foldja után tegnap a Huawei bizonyította be, hogy mindig lehet nagyobb számot írni az árcédulára.

Ennyiért már rendes autót is adnak

Mielőtt a Mate X elképesztőbbnél elképesztőbb technikai képességeire rátérnénk, lombozzuk is le gyorsan a kedélyeket. Az okostelefonként és táblagépként egyaránt használható eszköz induló ára 2300 euró (2600 amerikai dollár). Ha minderre még rápakoljuk a hazai forgalmazással jára extra költségeket, akkor kijön, hogy a mobil itthoni teljes ára valahol 1 millió forint környékén lesz.

Ennyi pénzért viszont annyi különlegességet tettek bele a mobilba a mérnökök, amennyit nem szégyeltek. Maga a hajlítási megoldás is egyedi, mivel a kijelző nem félbe csukható, hanem a kisebb rész meglehetősen klasszul simul bele az egyik oldalán markánsabb peremmel bíró hátoldalba. Összecsukott változatban így is igen tekintélyes, 6,6 hüvelykes okostelefont kapunk, kihajtva pedig babrálhatjuk a 8 hüvelykes képernyőt. (A Samsung 2000 dolláros Galaxy Foldja 6,4, illetve 7,3-as képátlóval rendelkezik.) A Mate X több alkalmazás egyidejű futtatására alkalmas rendszere 2480x1148 plusz 2480x892 képpontból alkotja meg a kijelzőre kerülő látványt.

A mindössze 5,4 mm-es fémvázban egy 4500 mAh akkumulátor teljesít szolgálatot, amely támogatja a cég 55W-s gyorstöltős adapterét. Utóbbival a Huawei ígérete szerint 30 perc alatt 85 százalékos töltöttségre lehet majd felhúzni a sok munkában megfáradt mobilt. A Mate X bekapcsolásával egyben a biztonsági ellenőrzés is letudható, mivel a készülék feloldásakor a beépített ujjlenyomatolvasónak köszönhetően a biometrikus azonosítás is elvégezhető.

A Huawei legdrágább terméke már csak 5G-képes változatban kerül a piacra, ami akár 4,6 gigabites sebességgel is tudja majd kapkodni az adatokat, feltéve persze, hogy kiépülnek és használatba kerülnek a legújabb generációs mobil hálózatok.

Az MWC bemutatón nagy volt az érdeklődés a készülék iránt, ám azt egyelőre nem nagyon adták az újságírók kezébe. A szabályt erősítő kivétel volt a CNET szerkesztője, aki arról számolt be, hogy bár a készülék nagy, meglepően könnyűnek tűnik. Roger Cheng szerint a két oldal nagyon szépen egymáshoz simul, bár kicsit mereven viselkedik a készülék a mozdulat során. A hátsó részen található szélesebb perem jól funkcionál természetes fogási felületként, ám az újságíró arra is figyelmeztet, hogy a Mate X-et nem egykezes használatra találták ki - ő például majdnem leejtette, amikor kísérletezett.

Néhány kérdőjel azért maradt

A Mate X kereskedelmi forgalomba kerülésének pontos időpontja egyelőre nem ismert, de valamikor nyáron várható a rekord drága mobil debütálása. Szintén kicsit homályos még, hogy milyen kamerarendszer áll majd a felhasználók rendelkezésére. A bemutató során három kamera volt a készülékben, ám a végső változat már négyet fog tartalmazni, de azt nem lehet még tudni, hogy ezek pontosan milyen specifikációval bírnak.

Konzumer tech

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.