Egy kisebb kínai gyártó hat év fejlesztés után mutatta be a világ első, kereskedelmi forgalomba kerülő hajlítható kijelzős mobilját.

Több évnyi lebegtetés után a héten fogja bemutatni saját megoldását a Samsung. A szintén hajlítható kijelzővel szerelt mobil eszközön dolgozó Royole viszont kicsit elrontotta a dél-koreai premier hangulatát azzal, hogy előállt a FlexPai elnevezésű táblagépével, ami okostelefonná lapítható. A kínai mérnökök megtették a magukét, de azért lesz még mit csiszolni ezen a technológián.

Méretes pénztárca

A túlmértes telefont tegnap mutatták be San Franciscóban a sajtó képviselőinek, és a fogadtatás meglehetősen vegyesre sikeredett. Az egyelőre csak előrendelésre kapható FlexPai kihajtva egy kisebb, 7,8"-es táblagépként funkcionál, összecsukva viszont egy hagyományos okostelefont kapunk, ami azért jóval szélesebb, mint bármelyik mostanság kapható mobil.

 

A fenti, idilli körülmények között készült reklámvideóban természetesen megpróbálták minden előnyét bemutatni a készüléknek, miközben a negatívumokat igyekeztek elkendőzni. Egy ilyen furcsaság, hogy a telefon két oldala nem képes teljesen egymásba simulni, helyette inkább egy vastag pénztárcához hasonlatos alakot ölt, amit meglehetősen kényelmetlen lehet zsebre vágni.

A FlexPai egyébként nem kerül horribilisan sokba, hiszen a 128 gigabájtos változat nagyjából 1300 dollárért igényelhető decemberre ígért szállítással, míg a 256 gigás változat is megáll 1500 dollár alatt. 

Hajlított műanyag

A kijelző műanyagból készült és a gyártó ígérete szerint sokkal ellenállóbb lesz, mint a mai telefonokban általánosan használt üveg. A hajtogatásért felelős mechanizmus a Royole számításai szerint 200 ezer nyitást és zárást visel el minőségromlás nélkül. Ha ez igaz, ennyinek bizonyosan elégnek kell lennie a telefon teljes élettartalma alatt. A beszámolókban azonban negatívumként felbukkan a művelet nehézsége. Az újságírók szerint elég nagy erőkifejtés kell hozzá, és közelről sem olyan könnyed feladat, mint ahogy azt a promóció ígéri. 

A készülék amúgy is meglehetősen vastag kávája a kamerák oldalán kifejezetten bumfordivá teszi a látványt, de legalább egy 20 és egy 16 megapixeles kamerát foghatunk így munkára. A FlexPai egyik inkább érdekes, mint hasznos funkciója, hogy összehajtva mindkét oldalon látszik, mit szeretnénk lencsevégre kapni.  

Egyes riportereknél tovább rontotta a gép renoméját a hátoldal, amelynél kihajtva középen ott csúfoskodik az összehajtásért felelős szilikonos rész. A gumihatású felület leginkább egy nyitott könyv gerincének tűnik, ami a polcon jól mutat, de mobil eszköznél némileg rombolja az összhatást.

A szoftver nem nőtt fel a feladathoz

A látvány és a nehézkes nyitogatás mellett talán a legkomolyabb kritika a szoftveres támogatást, vagy éppen annak hiányát érte. Az Android 9.0-ra épülő Water OS-t elvben úgy alakították ki, hogy az kiszolgálja a termék különleges képességeit. A Royole szerint folyamatosan dolgoznak a szoftveres platform finomításán, amire szükség is van a beszámolók alapján.

A telefon forgatásánál, ki- és behajtásánál érezhetően nagyon belassul a rendszer és csak késéssel reagál az új felállásra. Problémák akadtak a widgetek megjelenítésével is, de ezeket még akár a hátralévő hetekben is ki lehet javítani. Hosszabb távon viszont felmerül a kérdés, hogy az úttörő eszközhöz hogy viszonyulnak az alkalmazásfejlesztők. Ahhoz, hogy a FlexPai lehetőségét kihasználják, a külsős appok készítőinek maguknak kéne extra munkát beleölni ebbe. Ez pedig nem túl valószínű, ha a készülék nem válik széles körben elterjedté.

A Royole berkeiben is érzik ezt a nyomást, és fejlesztői programmal igyekeznek magukhoz édesgetni a külsős partnereket. Ez önmagában valószínűleg nem lesz elég, de amint a bevezetőben említettük, a Samsung is most fogja lerántani a leplet saját megoldásáról. Egy ilyen nagy gyártó pedig akár a kellő lökést is megadhatja a forradalmi platform elterjesztéséhez.

Konzumer tech

Így nyomja le a járvány az európai energiafelhasználást

Már csak néhány országban lehet valamivel magasabb a fogyasztás, mint amekkora tavaly ilyenkor volt. Az olaszok ezekben a napokban már majdnem 30 százalékos visszaesésben vannak, de a magyarországi felhasználás is jóval elmarad 2019 áprilisától.
 
Hirdetés

Hátrányból előnyt kovácsolhat, aki meglépi a digitális átállást - most ingyenesen

A Cisco ingyenes hozzáférést biztosít Webex együttműködési platformjához a most csatlakozóknak, illetve bővítette az ingyenesen elérhető szolgáltatáskínálatot meglévő ügyfeleinek.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.