Tokióban hétfőn megkezdődött annak a rendszernek az éles tesztje, amelyet a 2020-as olimpiára akarnak bevetni.
Hirdetés
 

Még nyár elején számoltunk be a japán kormányzat fejlesztési stratégiájáról, melynek részét képezi többek között az is, hogy a 2020-ban rendezendő nyári játékok alatt már autonóm módon közlekedő járművekkel szállítsák az utasokat Tokióban. A szigetországban nem a levegőbe beszélnek: a héten elindult a robottaxi projekt éles tesztüzeme, ahol már fizetni is kell az utasoknak.

Ahol a sofőr nem vár jattot

Az autonóm technológiát fejlesztő ZMP és egy helyi taxivállalat közös gyermekének tekinthető a Robot Taxi elnevésű jármű hétfői elindulása. A kocsi szeptember 8-ig napi négyszer fordul a tokiói Otemacsi és Roppongi negyed között, ami bő 5 kilométeres utat jelent. A mobil alkalmazással foglalható fuvar 1500 jenbe, azaz nagyjából 3800 forintba kerül a vállalkozó szellemű ügyfeleknek.

Bár az érzékelőkkel teleaggatott kisbusz önállóan legyűri az utat a biztonság kedvéért egy vészhelyzeti sofőr és egy asszisztens is ül a járműben. Az első utasok a helyi beszámolók szerint abszolút elégedetten szálltak ki, annyira természetesnek tűnt a vezetés, hogy majdnem el is felejtkeztek róla, hogy a kocsit egy algoritmus irányítja.

A tervek szerint valamikor később, de még idén jön a próbák második hulláma, amikor a robotpilótára kapcsolt járművet egy másik útvonalon, a centrum és a Haneda reptér között vetik majd be.

Japánban több szempontból is jól jön egy ilyen rendszer, hiszen nem csak remek PR-fogásnak ígérkezik ez a 2020-as olimpiára, hanem tényleges problémákat oldhatnak meg vele. A szigetországban ugyanis számos iparágban óriási problémát jelent a munkaerőhiány. A főváros fuvarozóinak többsége a 60 éves korosztályhoz tartozik, és nem látszik, kivel lehetne őket pótolni. Ebben és egy sor más foglalkozás pótlásánál is segíthet a robotika, amelyet tudatosan igyekeznek beépíteni folyamataikba az ottani cégek és szervezetek.

Nem az első fuvar, de mégis történelmi út

Nem most fordult elő először, hogy önvezető járművekkel valós körülmények között végeztek kísérleti taxiztatást, de abból a szempontból valóban világpremierről beszélhetünk, hogy a tokiói fuvar volt az első, ahol tényleges kereskedelmi tevékenységgel párosult a teszt (ejtsd: fizetős volt az út).

Az Alphabet önvezető technológiákban érdekelt leányvállalata, a Waymo egy másik mérföldkőhöz ért előbb: ők voltak az elsők, akik közvetlen emberi felügyelet nélkül engedtek forgalomba utasokkal megrakott járművet. Természetesen a fontolva haladás jegyében első körben csak a cgé munkatársai mehettek egy kört, illetőleg a biztonságról egy sor kocsiba épített eszköz, valamint folyamatos távfelügyelet is gondoskodott.

Szingapúr pedig abból a szempontból tekinthető a témában úttörőnek, hogy két évvel ezelőtt ott állítottak először forgalomba önvezető taxit. A világ legnagyobb népsűrűségű városállamában aztán gyorsan váltottak egy fokozatot és a személyautók után a buszok automatizálásával kapcsolatban is lázas munkába fogtak.

Cloud & big data

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.