A városállamban már folyik az önvezető autók tesztje, most a buszokon a sor. A cél a járműforgalom csökkentése.

Az autonóm járműveket már többfelé is a közúti forgalomban próbálgatják, ez alól pedig Szingapúr sem kivétel, ahol idén nyáron megkezdődött az önvezető taxik tesztje. A városallam a Föld legnagyobb népsűrűségű országa, ahol nagyjából 7700 ember él minden négyzetkilométeren – ez még a budapesti népsűrűségnek is jóval több mint kétszerese, nem beszélve a 106 fős országos magyar átlagról. Nem csoda, hogy minden lehetséges módon igyekeznek kordában tartani és csökkenteni a járműforgalmat, amihez az autonóm közlekedési eszközöket is felhasználnák.

A buszok is önállósodnak

A szingapúri szárazföldi közlekedést felügyelő hatóság a hét közepén egy Facebook-posztban tette közzé, hogy együttműködési megállapodást kötött az NTU egyetemmel, amelynek értelmében a kínaiakkal közösen már önvezető autóbuszokat is tesztel majd. Bár a becslések szerint a helyi lakosok negyedének van csak saját autója, a helyszűke és a munkaerőhiány miatt az autonóm járművekkel operáló tömegközlekedés így is jelentősen csökkenthetné a rendszerek terhelését.

A tesztek első körben két darab elektromos hibrid busszal indulnak, de a hosszú távű cél egy olyan rendszer kifejlesztése, amely utólag felszerelt szenzorok segítségével központilag irányíthatná a már meglévő járműveket, alkalmazkodva a sajátságos helyi közlekedési és időjárási viszonyokhoz. A 12 méter hosszú buszok egyelőre csak egyetlen útvonalon közlekednek majd, az NTU és egy innovációs park között.

A szerdán aláírt megállapodás alapján a tervezési és fejlesztési munka azonnal megindul, arra azonban még nincs pontos időpont, hogy az első járművek ténylegesen mikor kerülhetnek az utakra. Az együttműködés ugyanakkor kiterjed a vasúti hálózatra is: az NTU bevonásával olyan ellenőrző rendszert fejlesztenek, amely képes valós időben monitorozni a vasúti infrastruktúrát, támogatva a megelőző jellegű karbantartási munkákat.

Az oroszok is kísérleteznek

Az önvezető autók éles tesztje már augusztus óta zajlik Szinagpúrban. A taxik rendszerét fejlesztő egyik vállalat, az amerikai nuTonomy azóta már egy balesetet is összehozott: valamelyik járműve sávváltás közben egy teherautóval csattant össze, az esetet azóta is vizsgálják. A munka ezzel együtt tovább zajlik, a tervek szerint már 2018-ra teljes önvezető flottát üzemeltetnének az Ázsia legfejlettebb országának tartott városállamban, amely gazdasági mutatóit tekintve Japánt, Dél-Koreát és Hongkongot is megelőzi.

Eközben az online keresőjéről ismert Yandex a Kamazzal, a Daimler AG-val és az orosz állam által támogatott NAMI kutatóintézettel állt össze kis méretű önvezető autóbuszok fejlesztésére, a maga részéről a számítógépes érzékelés, a mesterséges intelligencia és a beszédfelismerés területén szerzett tapasztalataival támogatva a járműfejlesztőket. A NAMI tájékoztatása szerint a teszteketjövőre kezdik el, legelső körben valódi forgalom nélküli területen.

Cloud & big data

Szájkosarat raknának a britek a közösségi óriásokra

Hétfőn kemény jelentést tett az asztalra az Egyesült Királyság illetékes bizottsága. A Facebook-alapítót személyesen is felelőssé teszik amiatt, hogy az álhíreknek, a manipulációnak nincs megfelelő gátja, miközben a felhasználói adatokat nem védik megfelelően.
 
Két út közül választhatnak a magánfelhőben gondolkodó vállalatok. Vagy saját maguk alakítják ki a platformot, vagy bérelik azt egy szolgáltatótól. A nagy kérdés: hogyan lehet dönteni a két módszer között?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.