Marissa Mayer távozik a Verizon akvizíciós terveinek valóra válását követően. Sikeres időszakot zár a vezetőasszony, vagy inkább kudarc volt tevékenysége?
Hirdetés
 

Hónapok óta közbeszéd tárgya a Yahoo eladása: a 4,8 milliárd dolláros üzletet Marissa Mayer vezényeli le az internet őslény oldaláról. Ami azonban el szokott sikkadni, hogy az akvizíció nem az egész cégre szól, hanem a Yahoo konzumer webes üzletágát – többek között a Yahoo Mailt és a Sports-ot – érinti.

Ezen felül viszont, ami megmarad, azt nem az eddig megszokott néven fogjuk hívni. Nem is lehetne, hiszen a Verizon megvásárolta a név jogát is. A hivatalos elnevezés a jövőben Altaba lesz, ezt a Yahoo tegnap jelentette be az amerikai Tőzsdefelügyeletnek (SEC, Securities and Exchange Commission).

Visszavonulósdi

Az eladás után a cég megmaradt része kisebb vezetői gárdát igényel majd. Az igazgatótanács méretének csökkentése két fontos ember távozásával együtt jár: David Filo társalapító és Marissa Mayer jelenlegi CEO is otthagyja a Yahoo-t (illetve már nem vesz részt az Altaba sorsának alakításában).

A Yahoo maradéka amúgy korántsem lényegtelen tényező, a befektetők számára mindenképpen fontos. Közülük is kiemelkedik a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba, mely egymaga 36 milliárd dolláros értékkel bír. A cégtől származik is az Altaba elnevezés.

Viharos időszak

Tavaly nyáron, a Verizon-felvásárlás kapcsán változó szervezeti felépítésről keveset lehetett tudni és kérdéses volt Mayer jövője is. Akkor a CEO azt nyilatkozta, hogy a maga részéről tovább irányítaná az online brandet, de az időközben Verizon tulajdonba került AOL egyik vezetője a Bloombergnek adott nyilatkozatában még korainak nevezte, hogy Mayer későbbi feladatairól beszéljen.

Nem volt egyszerű dolga a CEO-nak, mivel rövid időn belül három nagyobb botrányon is át kellett kormányoznia a vállalat hajóját. Szeptemberben derült ki, hogy a Yahoo könyvelhette el a világ legnagyobb adatszivárgási botrányát. Két évig hallgattak róla, de most kiderült, hogy félmilliárd felhasználó adatai juthattak ki engedély nélkül. Októberben aztán lerántották a leplet a vállalat és az amerikai kormányzat közötti titkos együttműködésről.

A Reuters értesülései szerint a Yahoo megfigyelőeszközöket épített be a tavalyi év során szolgáltatásaiba, azt követően, hogy az FBI vagy az NSA titkos rendelkezésével a telkó cégeket ügyfeleik bejövő leveleinek átvizsgálására kötelezték. Arra kérték az ügynökségek a Marissa Mayer vezette vállalatot, hogy „adott karaktersorozatokra” szűrjenek, számolt be a névtelen Yahoo alkalmazottakra hivatkozó jelentés a történtekről.

Végül az évet sikerült egy újabb adatszivárgási botránnyal zárni. Kiderült, hogy 2013-ban 1 milliárd ügyfelének adatait lopták el. Az incidens érzékeny információkat is érintett: a hackerek meg tudták szerezni számtalan felhasználó nevét, születési idejét, telefonszámát, titkosított jelszavát és a titkosítatlan formában tárolt biztonsági kérdéseiket is, melyek a jelszó visszaállítására használhatók.

Egy korszak vége

Egyes információk szerint az incidens mögött belső konfliktusok is állhatnak. Állítólag a Yahoo biztonsági csapatának komoly konfliktusai voltak a cégvezetéssel, sőt magával a vezérigazgatóval, Marissa Mayerrel is, hogy többet kellene költeni a rendszereik biztonságára. A vezetés azonban ebben nem volt maximális partner, részben takarékossági okokból, részben pedig amiatt, mert féltek, hogy a felhasználókat elriasztják a szigorúbb biztonsági intézkedések. Ha pedig csökken a felhasználószám, csökken a cég értéke.

Talán ez is közrejátszhatott a CEO lelépésében, akinek tevékenysége ennek ellenére sikeresnek értékelhető. Mayer a Yahoo egy igen viharos időszakát vészelte át és a külön-külön is szerződésriasztó események ellenére képes volt fenntartani a Verizon közel 5 milliárd dolláros vételi ajánlatát.

Piaci hírek

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.