A Yahoo igazolta az amerikai cégektől való európai félelmeket: az USA-nak kémkedtek saját ügyfeleik levelezésében.

Még 2013-ban jutott a Guardian birtokába – Edward Snowden révén - egy titkosnak minősített bírósági végzés, miszerint a Verizonnak három hónapon keresztül minden hívásinformációt át kell adnia a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA – National Security Agency). Gyorsan kiderült, hogy gyakorlatilag nincs olyan szolgáltató, jelentősebb technológiai cég, melyet ne érintene a valamilyen módon az ügy – ráadásul hosszú évek óta, a terrorizmus elleni harcra hivatkozva.

Egy kiszivárgott prezentáció szerint 2007 óta egy sor jelentős technológiai vállalat csatlakozott önként a PRISM-programhoz, és hozzáférést adtak a náluk tárolt adatokhoz: a Microsoft volt az első, aztán felmerült többek között a Yahoo neve is. Utóbbi a szintén hírbe hozottakkal együtt cáfolta a vádakat, a minap azonban kiderült, hogy – finoman fogalmazva – nem mondtak igazat. Vagy legalábbis az azóta eltelt időben álltak át.

Eldőlt az első dominó

A Reuters értesülései szerint ugyanis a Yahoo megfigyelőeszközöket épített be a tavalyi év során szolgáltatásaiba, azt követően, hogy az FBI vagy az NSA titkos rendelkezésével a telkó cégeket ügyfeleik bejövő leveleinek átvizsgálására kötelezték. Arra kérték az ügynökségek a Marissa Mayer vezette vállalatot, hogy „adott karaktersorozatokra” szűrjenek, számolt be a névtelen Yahoo alkalmazottakra hivatkozó jelentés a történtekről.

A Yahoo vezérigazgatója pedig úgy döntött, hogy engedelmeskedik a rendelkezésnek. Vélhetően ez váltotta ki a korábbi IT-biztonsági vezető, Alex Stamos 2015 júniusában bekövetkezett távozását. Stamos egyébként még tavaly februárban vett részt egy kiberbiztonsági konferencián, ahol az NSA élére frissiben kinevezett Michael S. Rogers admirálist kérdezte arról, hogy egyetért-e azokkal a véleményekkel, melyek szerint a Yahoonak és a hozzá hasonló cégeknek backdoort kellene biztosítaniuk a NSA és más hasonló szervezetek számára a titkosítási megoldásaikban.

Stamos érvelése ugyanis az volt, hogy az ilyen megoldások nem csak a nyomozó hatóságok számára adják meg a hozzáférést. Olyan ez, mintha lyukat fúrnánk egy autó szélvédőjén – érvelt Stamos, és tovább is vitte a gondolatmenetét. Ha kell backdoort építeni a titkosításba az amerikai kormány kérésére, akkor ugyanezt meg kell tenniük a globális piacon jelen lévő cégeknek más kormány kérésére is. Stamos itt – nyilván célzatosan – Kínát, Oroszországot is említette példaként.

És még sokan mások?

A Yahoo korábbi biztonsági főnöke azóta a Facebook rendszerének védelmét erősíti. Stamos nem akart nyilatkozni a távozásának hátterében álló vélt okok valósságáról. Azt azonban a közösségi hálózatot üzemeltető vállalat egyik szóvivője megjegyezte, hogy a Facebooknál sosem láttak hasonló ahhoz hasonló rendelkezést, mint aminek teljesítésével most a Yahoo-t vádolják.

A Reuters beszámolója sem erősítette meg, hogy más fontos techcég is eleget tett volna az amerikai kormányzati hivatalok titkos kérésének. Az FBI és az NSA természetesen nem kívánt reagálni az ezzel kapcsolatos megkeresésekre.

A nagyobb techcégek viszont igen, sorban cáfolják, hogy eleget tennének egy ilyen felkérésnek. Az Apple közlése szerint bírósághoz fordulna, ha ilyen jellegű kormányzati felkérést kapna, és ugyanígy nyilatkozott a Twitter is. A Microsoft szintén visszautasította ezeket a vádakat.

Biztonság

Megaügyletekre készül idén is az infokom és a médiapiac

Jelentős számú és értékű felvásárlást és fúziót jövendölnek 2017-re is a szakértők a világ technológiai-, média- és távközlési (TMT) piacán. A legnagyobb kihívást a szabályozói környezet szigorodása jelentheti a beárazásoknál és profitkilátásoknál egyaránt.
 
Hirdetés
Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.