A közösségi fórum igyekszik egyenesbe rakni magát a várható tőzsdére lépés előtt, de a folyamat messze nem fájdalommentes.

A nyár beköszöntével sem csillapodnak a tavasz óta borzolt hullámok a Redditnél. Az internet egyik legnépszerűbb fórumplatformja ugyanis dolgozói állománya nagyjából 5 százalékának elküldésével karcsúsítja kiadási oldalát. Az elsőként a The New York Times által megszellőztetett lépés a vállalat éppen zajló átalakításának részét képezi, amelynek célja, hogy a 2021 óta tervezett tőzsdére lépés valóra váljon.

A pár év leforgása alatt 500-ról hozzávetőleg 2000 főre hízó munkaerő leépítése váratlannak semmiképpen sem mondható. A pandémia alatt rengeteg technológiai vállalat "túlnötte magát", ám a gazdasági körülmények rosszabbra fordulásával a cégek sorra jelentettek be kisebb-nagyobb elbocsátási köröket. A Reddit esetében ez már csak azért is borítékolható volt, mivel idén márciusban kiderült, hogy a vállalat új központba költözik, amely területre alig a 60 százaléka a korábbi irodának.

A Reddit jelenlegi pozícióját jól szemlélteti, hogy a cégbe jelentős tőkét fektető Fidelity idén áprilisban 41 százalékkal értékelte le saját könyveiben a közösségi platformban meglévő tulajdonrészét.

Drága lett az API

A körülbelül 90 fős elbocsátás mellett azonban zajlik egy sokkal többeket érintő átalakítás is. A Reddit április közepén jelentette be, hogy jelentősen módosítja alkalmazásfelületi interfészének (API) használati feltételeit. A hivatalos indoklás szerint egy "fenntarthatóbb, egészségesebb ökoszisztémát kívánnak kiépíteni a Reddit adatai köré". Ez PR-ről üzleti nyelvre fordítva azt jelenti, hogy szeretnének megfelelően nagy mennyiségű pénzt látni belőle.

Az tény, hogy a generatív mesterséges intelligencia berobbanásával rendkívül felértékelődött a platform, mivel a Reddit tartalmait már több évvel ezelőtt is előszeretettel használták az algoritmusok betanítására szolgáló alapanyagként. Így az is érthető, ha a platform a rendkívül értékes adatbázisát nem szeretné boldog-boldogtalannak ingyen biztosítani azért, hogy egy újabb MI-t pallérozzon rajta.

A módosításoknak azonban áldozatul esnek "ártatlanok" is. A külső fejlesztők által készített és felhasználók millió által kedvelt appok üzemeltetői ugyanis hirtelen igen komoly számlát kapnak, amit a Reddit az API-lekérések mennyisége alapján állapít meg. A változások a platform használóinak tetszését sem nyerték el, ennek kinyilvánításárra a felületen aktív több nagy fórum is kétnapos "áramszünetet" fog tartani jövő hét elején.

A Reddit a gyülekező viharfellegeket egy témában kiadott frissítéssel igyekezett csillapítani, amiben azt hangsúlyozta, hogy a legális és nem kereskedelmi célú felhasználás továbbra is ingyenes marad. Ez ugyanakkor nem feltétlen oldja meg a problémát. Tegnap például két nagy népszerűségnek örvendő app (Apollo és Sync for Reddit) fejlesztője jelentette be, hogy június végén leállítja az alkalmazását.

Az iOS-re fejlesztett Apollo a Reddit-ökoszisztéma legfelkapottabb kliensének számít, amely napi 900 ezer felhasználót szolgál ki. Egyedüli fejlesztője, Christian Selig azonban nyilvánvalóan nem tudja megfizetni a Reddit új díjszabását. Selig egy nyilvános posztban nevesítette is az összeget: az 1000 lehívásonként 24 centnyi díj ugyanis éves szinten több mint 20 millió dolláros számlát eredményezne a mostani aktivitással számolva. (A program egyébként ingyenes, de néhány dollárért vásárolható bővebb funkcionalitás.)

A Twitter keményebben tolja

Mindez kísértetiesen hasonlít arra, ami a Twitternél zajlik az elmúlt hónapokban. Igaz, a Reddit legalább előre bejelentette a változásokat, nem úgy mint a tavaly novembertől Elon Musk irányította Twitter, amely januárban szó nélkül lekapcsolta az APi-hozzáférést egy sor kedvelt külső alkalmazásnál, majd mindezt az utólag átírt felhasználói szabályzattal indokolta.

Az átalakításból remélt pénzhegyek azonban nem termelődnek a Twitternél, ami nem csoda, hiszen a professzionális felhasználóknak kínált csomag potom 42 ezer dollárba kerül. Havonta. A cég pénzügyeit vélhetően az se fogja helyre rántani, hogy az érdektelenséget látva azóta bevezettek egy startupoknak szánt szolgáltatási szintet, ami "mindössze" havi 5 ezer dollárba kerül. 

Közösség & HR

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.