Ezt részben a Reddit másfél milliárd posztjának köszönheti, amit a tanításához felhasználtak. Mivel nyílt forráskódú, bárki kísérletezhet vele.
Hirdetés
 

Új csevegőrobottal jelentkezett a Facebook. A cég azt állítja, hogy a nyílt forráskódú Blender már képes empatikusan reagálni, amikor interakcióba lép az emberekkel – bár azt a cég is elismeri, hogy messze még a tökéletes. Az empatikusságnak azonban egyesek szerint nem csak előnyei vannak. Egy azonban biztos: ez az irány gyökeres átalakíthatja a csetbotok alkalmazását.

A Reddit-felhasználók lelkivilágát tükrözheti

A Blendert, melynek forráskódja, a felhasznált adatmodell, a részletes dokumentáció stb. már elérhető a GitHubon, szabadon felhasználható nyilvános beszélgetésekkel tanították. A csetbotnak a neve egyébként arra utal, hogy több kommunikációs (információcsere, érzelemközvetítés stb.) képességet egyesít. A tanításához használt neurális modell a Facebook állítása szerint jelenleg a legnagyobb (3,6-szor nagyobb, mint a második rendszer), 9,6 milliárd paraméter tartalmaz.

A modellbe mintegy 1,5 milliárd nyilvánosan elérhető beszélgetéspéldát töltöttek be – mint kiderült, ezeknek a beszélgetéseknek a zöme a Redditről származik. Az egyes képességekre külön-külön képezték a csetbotot, majd a tanítás után a Facebook által Blended Skill Talknak nevezett eljárással egyesítették a tanultakat. Ezzel az eljárással próbálták elérni, hogy a beszélgetésekben tükröződjön a csetbot "személyisége", tudása, valamint empátiája, illetve hogy a kommunikációban ezt a három réteget képes legyen zökkenőmentesen keverni.

A cél az volt, hogy egy stabil "személyiségű", érzelmi megnyilvánulásokra is reagálni képes beszélhetős robot szülessen. (A stabil személyiség azért fontos, hogy ne lehessen az öntanulós folyamat során például masszív rasszistát faragni a csetbotból.)

Hatékony, de kezdetleges – és veszélyes

A Facebook azzal demonstrálta a Blender képességeit, hogy összeeresztette a Google hasonló célú MI-alapú csetbotjával, a februárban bemutatott Meenával, amelynek adatmodellje 2,6 milliárd paramétert tartalmaz. A két csetbot minőségét egy kontrollcsoport segítségével is összevetették.

A kontrollcsoport kétharmada a Blendert találta emberibbnek, és háromnegyedük mondta azt, hogy inkább a Blenderrel folytatna hosszabb beszélgetést. A tesztelésen arra is rákérdeztek a kutatók, hogy mi alapján döntenének egyik vagy másik csetbot mellett. A résztvevők mintegy fele azzal indokolta a Blender melletti voksát, hogy azzal többféle szinten lehetett kommunikálni.

A BBC által megkérdezett MI-szakértő, Dave Coplin azzal együtt, hogy egyetértett a Blender képviselte kutatási iránnyal, rámutatott arra is, hogy a csetbot egyelőre fényévekre van attól, hogy megközelítse azt az árnyalatgazdagságot, amit már a legtöbb hároméves gyermek is elsajátít. Szerinte az sem problémamentes, hogy a Redditről származó szövegekben túl sok a fejlesztés szempontjából szemétnek tekinthető rész.

És van még egy komoly hátulütője is a természetes nyelvi feldolgozásra épülő csetbotok ez irányú fejlesztésének. Hihetőbben tudnak hazudni. Szakértők egyébként nem győzik hangsúlyozni: az ilyen csetbotok, ha át is mennek az ún. Turing-teszten, nem éreznek, jó esetben is csak a nyelv metakommunikációs rétegének bizonyos elemeit képesek azonosítani és összekapcsolni a szöveg jelentésével.

Cloud & big data

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.