A GalaxySpace pár napja feljuttatott féltucat műholdja lehet az alapja egy egész Kínát lefedő, 5G-s internetkapcsolatra képes satellitrendszernek.

Miközben a nagyvilág leginkább az Elon Musk által alapított SpaceX műholdas internetet biztosító szolgáltatásának krízishelyzetekben történő bevetésére figyel, Kínában is komoly szándék látszik arra, hogy saját rendszer(ek) kiépítésével vegyék fel a versenyt a Nyugattal.

Múlt hét végén a pekingi székhelyű, magánkézben lévő GalaxySpace féltucat szatellitjét szállította alacsony Föld körüli pályára (Low Earth Orbit - LEO) egy kínai hordozórakéta. Az eszközökkel végrehajtott tesztek egy későbbiekben felállítandó, a távol-keleti nagyhatalom területét teljesen lefedő konstelláció felállítását segítik.

A "kis pókháló" elnevezésú teszthálózatot 144 műholdból álló teljes rendszerré alakítaná a 2016-ban alapított startup, amely az eddigi megoldásokhoz képest lényegesen gyorsabb, 5G-s kapcsolatot tudna biztosítani a legeldugottabb térségekben is. 

A sikeres fellövés kapcsán a cég képviselője azt nyilatkozta az állami médiának, hogy az első kísérleti műhold megépítése óta sikerült lefelezni a gyártási költségeket, a szerkezetek tömege pedig nem éri el a 200 kilót sem.

Habár a GalaxySpace magánvállalat, az országosan kiépítendő hálózatot természetesen állami felügyelettel és ellenőrzéssel lehet majd csak Kínában beindítani. A kormányzat egyébként nem hagyatkozik kizárólag a versenyszférára a témában, hiszen két állami űrkutatási vállalat is hosszú évek óta dolgozik a lehetséges megoldásokon. A Hongyan és Hongyun elnevezésű projektek keretében 2018 óta indítanak tesztműholdakat. Előbbi esetében 324, utóbbinál 157 műholdat terveznek pályára állítani a közeljövőben.

A kevés is elég...

A fentebb említett számok meglehetősen kevésnek tűnhetnek annak fényében, hogy a SpaceX már több mint 2000 egységet állított pályára a Starlink konstellációjának kiépítésére. A rivális Amazon tervezett flottája pedig a legújabb hírek szerint 7774 darabból állhat majd, miközben eredetileg ennek csak kevesebb mint feléről volt szó.

Van példa ugyanakkor kisebb konstellációs hálózatokra is. A Boeing 147 egységre kapott engedélyt, amelyek az Egyesült Államok, Puerto Rico és az Amerikai Virgin-szigetek számára nyújtanak majd szolgáltatásokat, a brit kormány által támogatott OneWeb pedig 648 műholddal számol saját projektjénél.

A kínai tervekkel kapcsolatban egyrészt érdemes megemlíteni, hogy ott csupán kormányzati elhatározás kérdése lesz a lépték emelése, miközben a most bejelentett mennyiség is elegendő lehet az ország teljes lefedésére, ami a legfontosabb célkitűzés lehet a témában.

...sok

A műholdakról szórt internet ötletének azonban nem mindenhol tapsolnak a világban. Ezek a nagyszabású telepítések egyre komolyabb gondot okoznak a csillagászoknak azzal, hogy "bezavarnak" az űr megfigyelésénél alapvető fontosságú felvételek elkészítésébe. Minél több mesterséges eszköz kering körülöttünk, annál nagyobb lesz a probléma. (Jelenleg tíz értékes képből egy lesz használhatatlan a műholdak okozta zavarok miatt.)

Közösség & HR

Nem a munkahelyünket, hanem a fizetésünket fenyegeti az MI

Az Európai Központi Bank szerint nem pont az lehet a probléma a mesterséges intelligenciával, amitől a legtöbben félnek, de a technológia munkaerőpiaci hatásai egyelőre homályosak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.