A SpaceX munkatársai a szomszédos Fidzsin építenek ki éppen egy helyi Starlink-állomást, amellyel a remények szerint visszaállhat a természeti csapással sújtott Tonga internetkapcsolata.

Ahogy arra már az elmúlt években többször volt példa, a levegőből szórt internet leginkább katasztrófák idején mutatja meg hasznosságát. Friss hírek szerint ugyanis javában zajlanak a munkálatok a Fidzsi-szigeteken annak érdekében, hogy Tonga vulkánkitörés miatt megszakadt internetkapcsolatát mihamarabb visszaállíthassák.

A projektet az Elon Musk nevéhez kötődő SpaceX viszi, amelynek Starlink elnevezésű műholdas internet-szolgáltatása tavaly ért olyan állapotba, hogy már elindulhatott a korai felhasználók toborzása. Őszre megoldhatóvá vált a folyamatos globális lefedettség biztosítása is, amihez a minimálisan szükséges számú szatellit már korábban pályára állt.

Ezt az infrastruktúrát igyekeznek most kiaknázni, hogy enyhítsék a problémákat Tongán, ahol január 15-én súlyos természeti katasztrófa történt. A Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vízlatti vulkán kitörése nem csupán több száz kilométeres hamufelhővel borította be a környéket, de üzemképtelenné tette a szigetvilág egyetlen optikai kabelét is, amely a zökkenőmentes kapcsolatot biztosította Tongán.

A katasztrófát követően Musk egyébként már Twitteren jelezte, hogy a Starlink technológiája képes lehet támogatni a helyreállítási munkákat. Ugyanakkor a beszámolók alapján az nem világos, milyen időtávon belül kaphatnak a helyiek és az ott dolgozó segítők újra stabil internetes kapcsolatot. Annyi bizonyos, hogy a Fidzsin éppen kialakítás alatt lévő Starlink-állomás a tervek szerint hat hónapig fog üzemelni. Ennyi időnek biztosan elégnek kell lenni ahhoz, hogy a megrongálódott tengeri kábelt újra munkába állítsák.

Légből kapott segítség

Mivel a levegőből szolgáltatott internet egyik legnagyobb előnye, hogy nem szükséges hozzá komoly felszíni infrastruktúra, így teljesen természetes, hogy egy súlyos katasztrófa bekövetkeztekor azonnal felmerül a technológia bevetésének lehetősége. A Google ugyan tavaly kipukkasztotta Loon elnevezésű, ballonokra alapozott projektjét, ám a technikát több ízben is bevetették korábban éles helyzetben. 2017-ben például a hurrikán pusztította Puerto Ricóban, majd két évvel később Peruban, ahol a 2019-es nagy földrengést követően mindössze két nap alatt felállt a mentési munkállatokat nagyban segítő ideiglenes internetkapcsolat.

Közösség & HR

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.