A generatív mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozás tervezete az MI-chatbotoktól is megkövetelné a szocialista alapértékek tiszteletben tartását.

Ma már közhely, hogy a mesterséges intelligencia által működtetett chatbotok attól függetlenül kiszámíthatatlanok, hogy milyen korlátozásokkal próbálják a kimeneteiket az elvárt mederben tartani. Ez ugyanúgy igaz a technolgia csúcsát jelentő megoldásokra, mint az OpenAI ChatGPT-re vagy a Google Bardra, és minden bizonnyal azok kínai megfelelőire is. A The New York Times beszámolója szerint azonban a kínai digitális határain belül működő chatbotoknak ettől függetlenül meg kell felelniük a kormányzati cenzúra szabályainak, és nem egyértelmű, hogy a fejlesztők úgy is képesek lesznek-e eleget tenni ezeknek a követelményeknek, hogy ezzel ne nyírják ki rövid úton a robotok lényegi működését.

A kínai kibertér-adminisztráció ebben a hónapban ismertette a generatív mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozástervezetét, amelyik kimondja, hogy az ilyen cégeknek is figyelembe kell venniük a Kínai Kommunista Párt cenzúraszabályait, mint ahogyan más online alkalmazásoknak is kerülniük kell a kínai vezetőket gyalázó vagy a tiltott történelmet felidéző ​​anyagok közzétételét. Az MI-rendszereknek ezen felül tükrözniük kell a "szocialista alapértékeket", ami nem fér össze az államhatalmat vagy a nemzeti egységet aláásó információkkal sem, de a biztonsá kedvéért a fejlesztőknek regisztrálniuk is kell a szabályozó hatóságoknál az MI-chatbotok működéséért felelős rendszereket.

A lap mások mellett egy pekingi székhelyű tanácsadó cég képviselőjét idézi, aki emlékeztet rá, hogy a kommunista pártkormány a technológiai szabályozást is hajlamos gyorsan és erőből intézni: ha valamiről úgy érzi, hogy meg kell tennie, akkor azt meg is teszi, legfeljebb a későbbiekben majd felülvizsgálja az intézkedések hatásait. A szöveggyártó algoritmusok nyugati elterjedését persze Kína sem nézheti tétlenül, így az Alibaba vagy a Huawei is saját, széles körben használható nagy nyelvi modelleken dolgozik. A generatív MI azonban a NYT riportja szerint a kommunista párt két alapvető célját ütközteti, vagyis az információ ellenőrzését és a vezető szerep elérését a mesterséges intelligencia területén.

Nincs szükség helytelen nézőpontokra

Miközben hivatalosan sem a ChatGPT, sem a Bard nem érhető el az országban, a kínai szakemberek javában kísérleteznek a saját megoldásokkal, amelyek közül az egyiket, a ChatYuan nevű applikációt rövid idő után már el is kellett távolítani az alkalmazásáruházakból. A cikk alapján a ChatYuan februárban jelent meg, és már az első órában több mint 10 ezer letöltést jegyezhetett, de a villámkarriernek hamar vége szakadt. A robot ugyanis sivár kilátásokat festett a kínai gazdaság állapotáról, és Oroszország ukrajnai inváziójára is agressziós háborúként hivatkozott, ami nem igazán felel meg a fent kijelölt irányvonalnak, szerencsére az alkalmazás hibaelhárítás miatt már hetek óta elérhetetlen.

A NYT szerint ez alatt azt kell érteni, hogy a bot készítője a technológia "hazafiasabb" változatán dolgozik, az eset pedig azt mutatja, hogy a cenzúra megszokott működése ezúttal kifejezetten rosszkor jön a "nemzetközi mesterségesintelligencia-fegyverkezési versenyben", amelyben az ilyen szabályozások érdemben visszavethetik Kínát. A ChatYuan fejlesztése például most arra koncentrál, hogy kiszűrjék az érzékeny kulcsszavakat, és felvegyenek egy nagy rakás humán alkalmazottat, aki manuálisan jelölgetik az MI-chatbot problémás kimeneteit. Sőt a lap szerint még egy másik modellt is elkezdtek kiképezni azzal a kifejezett céllal, hogy észlelje és kiszűrje a beszélgetésekből a "helytelen nézőpontokat".

A párttagok hűségét és eltökéltségét erősítő mesterséges intelligenciáról ítt írtunk részletesebben. Arról, hogy a kormányzat hogyan próbálja oszlatni a befektetők aggodalmait az állami szabályozók folyamatos keménykedése után, itt volt szó utoljára.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.