A The Times szerint kínai kutatók olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek, amelyik a kommunista párt tagjainak gondolataiban olvasna, erősítve bizalmukat és eltökéltségüket.

Néhány évvel ezelőtt még hírértéke volt, hogy az Alibaba által fejlesztett propagandaalkalmazást (hivatalosan hazafias tájékoztatási platform) néhány hét alatt több mint 43 milliószor töltötték le Kínában, miközben az ottani technológiai vállalatok folyamatosan azt bizonygatják, hogy nincsenek közvetlen kapcsolatban vagy függőségben a Kínai Kommunista Párttól. Az applikációról, amelyik a soron következő pártkongresszusra való ráhangolódást volt hivatott elősegíteni, annak idején "A modern kor új propagandaeszközökért kiált" címmel számoltunk be, de ma már ez is múzeumba való ócskaságnak tűnik, a legfrissebb innováció ugyanis a mesterséges intelligencia által támogatott pártépítés lehet.

Már a szóban forgó app is elég meredek volt, amennyiben a gamification (játékelemek) felhasználásával osztogatott pontokat a felhasználóknak az aktivitással, cikkek olvasásával vagy kommenteléssel összefüggésben, kínálatában pedig Hszi Csin-ping bölcs gondolatai, rövid videók, kormányzati hírek és kvízjátékok is szerepeltek. Mivel a használatához a név és telefonszám megadására volt szükség, a rendszer kiválóan alkalmas volt a megfigyelésre és a lelkesedés egyénekre lebontott ellenőrzésére. Csakhogy a lelkesedés nem feltétlenül jön szívből, így kézenfekvő dolog bevetni a mesterséges intelligenciát is, hogy tévedhetetlen módszerekkel határozza meg a párttagok lojalitását.

Élethosszig tartó tanulás újratöltve

A The Times beszámolja szerint a Hofejben működő Általános Nemzeti Tudományos Központ bejelentette egy olyan program kidolgozását, amelynek része a "pártépítést elősegítő mesterséges intelligencia". Az intézmény a KKP alapításának július 1-jei évfordulója előtt tette közzé, hogy megoldja azt a problémát, amit "a párttagok minőségi tevékenységének garantálása" jelent: fejlesztését "egyfajta intelligens ideológiának" nevezi, amelyik az MI-technológia alkalmazásával érzékeli és integrálja az arckifejezésekből, az agy elektromos tevékenységéből vagy a bőr vezetőképességéből származó adatokat, "lehetővé téve a koncentráció, a felismerés és az ideológiai-politikai képzettség szintjének megállapítását, hogy jobban tisztában legyünk annak hatékonyságával",

A bejelentés a Weibón, az ország második legnagyobb közösségi média platformján jelent meg, és a bejegyzést ugyan időközben törölték, a hátborzongató szöveg teljes átirata és fordítása elérhető a Radio Free Asia oldalán. A Times szerint a szóban forgó berendezést EEG-vizsgálatokkal és arcképek elemzésével tesztelték, miközben az alanyok a KKP-ről szóló cikkeket olvastak, eredményeiket pedig valamilyen "hűségpont-rendszerben" értékelték. A dologról sokkal többet nem is lehet vagy érdemes tudni, tekintettel a meglehetősen hiányos információra, a legfontosabb tanulsága viszont az, hogy az ehhez hasonló alkalmazások egyáltalán nem számítanak kínai hitbizománynak. Az arcfelismerő vagy például a jövőbeni bűncselekmények predikciójával foglalkozó rendszerek ugyanis másol is működnek, etikus felhasználásukra pedig egyelőre a világ más tájain is csak ígéretek vannak.

Közösség & HR

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.