Az Alibaba üzleti egységei önálló cégként mennek a tőzsdére, bár az őket összefogó holding továbbra is Alibaba Group néven fut majd a jelenlegi elnök-vezérigazgató irányítása alatt.

Az Alibaba csoport Hongkongban jegyzett részvényei több mint 16 százalékkal, az amerkai tőzsdén forgó papírjai több mint 14 százalékkal erősödtek egyetlen nap alatt, miután kedden kiderült, hogy a technológiai konszern hat önálló egységre kívánja felosztani magát, és a legtöbbjük esetében külön forrásbevonást vagy tőzsdei bevezetést is tervez. A befektetők ezek szerint lelkesek az Alibaba 24 éves történetének legnagyobb szerkezeti átalakításától, ami sokak számára fényt jelentene az alagút végén a kínai magánszektort (és ezen belül a vállalatot is) hosszú ideje nyomasztó szabályozási hullámot követően.

Az Alibaba csütörtökön tart konferenciabeszélgetést a csoport feldarabolásának részleteiről, de a Reuters által idézett elemző szerint a piacot most az érdekli, hogy a társaság visszakerülhet a döntéshozók kegyeibe. Az elmúlt években a széles körű szabályozói fellépés sok milliárdos piaci értéket törölt el a kínai nagyvállalatok körében az internetes gazdaságban, a magánoktatásban vagy az ingatlanszektorban, rontva a befektetői hangulatot. Maga az Alibaba tavaly nyáron történetében először produkált zéró növekedést, és a feje felett lógnak az amerikai tőzsdék elhagyásával fenyegető szankciók is.

Ahogy nemrég írtuk, a járványügyi zárlatok feloldását követően a kínai hatóságok rendületlen támogatást ígértek a magángazdaság fellendítésére, januárban pedig befejezettnek nyilvánították a nagy platformszolgáltatók pénzügyi üzletágainak rendbetételét célzó kampányukat. Miután az Alibaba csoport alapítóját, Jack Mát évekkel ezelőtt eltüntették a pártállam pénzügyi technológiai szabályozásának nyilvános kritizálásáért, most őt is rábírták a hazatérésre, azt remélve, hogy személyével segít eloszlatni a befektetők aggodalmait az állami szabályozók folyamatos keménykedése után.

Állítólag mindenkinek jobb lesz így

Visszatérve az Alibaba csoport tervezett feldarabolására, a vállalat keddi közlése alapján a következő hat egységre oszlik fel: Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group és Digital Media and Entertainment Group. A Reuters szerint az egyes üzletágainak leválasztása már korábban is felmerült, mivel az Alibaba részvényeivel túl olcsón kereskedtek az egyes vállalkozások saját értékéhez képest. Az új egységek közül ötöt vezetnének be a tőzsdére, míg a Taobao és a Tmall a jelenleg is jegyzett entitásnál marad.

Az IPO-k legvalószínűbb helyszíne Hongkong, bár ezzel kapcsolatban azonban az Alibaba egyelőre nem válaszolt a megkeresésekre. A vállalatban 13,7 százalékos részesedéssel rendelkező japán SoftBank Group sem nyilatkozott az ügyben, de árfolyama több mint 6 százalékkal erősödött a hírek nyomán, mint ahogy az Alibaba kínai e-kereskedelmi riválisainak (JD.com, Tencent) részvényei is elindultak felfelé. Az elemzők szerint a tervezett átalakítások utat nyithatnak más kínai technológiai óriások előtt is a hasonló lépések előtt, miután mindegyikük rendelkezik cloud, fintech, MI és más üzletekkel.

Mindez hozzájárul a szóban forgó konglomerátumok monopolisztikus hatalmának visszafogásához is, ami egybevágna a kínai kormányzat trösztellenes szabályozási felülvizsgálatainak céljaival. Amellett tehát, hogy lehetővé teszi a magasabb értékelést, jobban megvédi az egyes részlegeket a jövőbeli szabályozások negítav hatásaitól, hiszen azok innentól nem érintenék a teljes szervezeteket. Nem ez lesz egyébként az első eset, hogy az Alibaba üzleti egységeket választ le magáról: 2011-ben ez történt gyorsan növekvő fizetési szolgáltatójával, az Alipay-jel, amiből később az Ant Group is kifejlődött.

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.