A kínai cég nagy nyelvi modelljét a hírek szerint sokkal méretesebb készleten tanították, mint az OpenAI üdvöskéjét. Az algoritmust a lehető legszélesebb módon hasznosítanák.

A korábbi várakozásoknak megfelelően a Pekingben rendezett Alibaba Cloud Summit keretében hivatalosan is bemutatkozott a kínai technológiai óriás néhány hónappal ezelőtt beharangozott nagy nyelvi modellje. A Tongyi Qianwen nevet viselő rendszerrel az Aibaba nyilvánvalóan a ChatGPT fergetes sikerének hullámait igyekszik még a kellő időben és a kellő lendülettel meglovagolni.  

A Reuters tudósítása szerint a rendezvényen a mesterséges intelligencia meghívóleveleket fogalmazott meg, kirándulási útvonalakat tervezett, egy videós bemutatóban pedig vásárlási tanácsokkal látta el a sminkek iránt érdeklődőket.

A fejlett képességekkel rendelkező szöveggeneráló algoritmusok hónapok óta lázban tartják a világot, köszönhetően annak, hogy az OpenAI fejlesztette GPT-3 modellt tavaly év végén gyakorlatilag bárki kipróbálhatta. De míg a 2022-ben debütált ChatGPT 175 milliárd paraméterrel a háttérben operál, a Tongyi Qianwen esetében ez az érték eléri 10 billiót. (Mindez persze önmagában nem garantálja, hogy utóbbi nem fog belefutni az MI-kre jellemző kellemetlenségekbe.)

Mindenre IS jó lesz

Az Alibaba az OpenAI-t 10 milliárd dolláros öleléssel magához húzó Microsoft útját igyekszik követni, azaz a tervek szerint a felhőszolgáltatásoktól az intelligens hangszórókig mindenbe igyekeznek majd belegyömöszölni a most debütált nagy nyelvi modelljüket.

A Tongyi Qianwen először a DingTalk funkcióit turbózhatja fel. A kínaiak csoportmunka-csomagjába integrálódva összefoglalókat írhat a megbeszéléseken elhangzottakról, leveleket és egyéb dokumentumokat fogalmazhat, de akár üzleti ajánlatok elkészítésére is bevethető lesz.

A chatbot a Tmall Genie-be is beköltözik. Az Alibaba mesterséges asszisztense ugyanolyan feladatokat lát el, mint az Apple-nél a Siri, a Google Assistant, vagy éppen az Amazon Alexa. A kínai cég ígérete szerint az így megerősített Tmall Genie akár a gyerekeket is képes lesz értelmes módon támogatni a házi feladat megoldása közben. (Más kérdés, hogy az oktatási szféra egy része finoman szólva sem örül az MI terjeszkedésének.)

Az Alibaba azonban igyekszik saját alkalmazásain kívül is terjeszteni nagy nyelvi modelljét. A Tongyi Qianwen képességeit ugyanis egy API-n keresztül az ügyfelek képesek lesznek saját igényeik szerint módosítani, finomítani. Ezzel a szervezetek úgy tudnak majd mesterséges intelligenciára támaszkodó alkalmazásokat fejleszteni, hogy a modellépítés hosszadalmas és költséges lépéseit egyszerűen átugorják.

Mindez már béta verzióban el is érhető a helyi szervezetek és fejlesztők számára, ám ennek részletei, például a kontrukció elemei és költségei egyelőre nem tisztázottak. Mint ahogy az sem, hogy milyen infrastruktúra szolgálja ki a modell és az ahhoz kötődő új szolgáltatások működését.

Cloud & big data

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.