A szöveggyártó algoritmusok nyugati elterjedését Kína sem nézi tétlenül. Hamarosan az Alibaba és a Huawei is bemutatja saját, széles körben használható nagy nyelvi modelljét.

Miközben Olaszország betiltotta, Európa többi része pedig szúrós szemmel figyeli az OpenAI tavaly év végén nagy tömegek számára elérhetővé tett generatív mesterséges intelligenciáját, Kínában lázas munka folyik, hogy ott is megjelenjenek a ChatGPT-hez hasonlatos algoritmusok.

A The Register a kínai sajtóhíreket böngészve például arról ír, hogy rövid időn belül az Alibaba és a Huawei is bemutathatja saját megoldását a témában. Ehhez természetesen nem az utóbbi néhány hétben kellett "összeütni" valamit, a kínai fejlesztőközpontok már évek óta dolgoznak a nagy nyelvi modellekben (large language model, LLM) rejlő lehetőségek kiaknázásán.

Kína fokozottabb szerepvállalása a chatbot-versenyben már egyértelműen érezhető volt az elmúlt hónapokban. Az Alibaba Group februrár elején jelentette be, hogy a ChatGPT-hez hasonló eszközt fejleszt. Szinte ezzel egy időben pedig a kínai Google-ként emlegetett Baidu is közölte, hogy márciusban teszi elérhetővé Wenxin Yiyan (angolul ERNIE Bot) néven futó MI-chatbotját. A rivális JD.com környékéről ugyancsak érkeztek hírek, miszerint ChatGPT-szerű technológiát akar integrálni egyes termékeibe, és a NetEase is nagy nyelvi modell bevezetésével kísérletezik oktatási üzletágában.

A távol-keleti nagyhatalomban tapasztalható felfokozott reményeket mutatja, hogy februárban Peking városa is arra bíztatta a helyi technológiai óriásokat, hogy fókuszáljanak ezekre a fejlesztésekre, amelyeket hajlandó közpénzből támogatni. A felhasználói oldal érdeklődést pedig egy nemrégiben lezajlott egyetemi kísérlet jelzi. Az oktatási intézmény által készített algoritmus képességeit bárki kipróbálhatta, ám a nagy forgalom miatt a pilot néhány óra alatt összeomlott a terhelés alatt.

Sorozatlövésre állnak

A helyi média értesülései szerint az Alibaba várhatóan április 11-én, egy pekingi informatikai rendezvényen rántja le a leplet modelljéről, amelyet a meg nem erősített tervek szerint egy héttel később egy iparágspecifikus üzleti algoritmus követhet. Az Alibaba kutatóintézete, a DAMO Academy állítólag azon dolgozik, hogy a modult beépítse a cég intelligens hangszórójába, amelyben az AliGenie mesterséges asszisztens teljesít szolgálatot. Mindez állítólag már tesztelés alatt is van, és a felhasználói vélemények kétharmada szerint jobb eredményeket produkál, mint a piacon lévő hasonló megoldások.

Ha minden igaz, az Alibaba nagy nyelvi modelljének premierjét néhány nappal megelőzheti a Huawei bemutatója. Utóbbi vállalat vezető MI-kutatója a tervek szerint április 8-án a Hangcsouban tartott AI Large-Scale Model Technology Summiton mutatja be a Pangu természetesnyelv-feldolgozó modell fejlődését és alkalmazását. Az algoritmust már legalább 2020 óta fejlesztik, egy évvel ezelőtti állapotáról pedig az alábbi videóból kaphatunk némi ízelítőt.

Cloud & big data

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.