A szöveggyártó algoritmusok nyugati elterjedését Kína sem nézi tétlenül. Hamarosan az Alibaba és a Huawei is bemutatja saját, széles körben használható nagy nyelvi modelljét.

Miközben Olaszország betiltotta, Európa többi része pedig szúrós szemmel figyeli az OpenAI tavaly év végén nagy tömegek számára elérhetővé tett generatív mesterséges intelligenciáját, Kínában lázas munka folyik, hogy ott is megjelenjenek a ChatGPT-hez hasonlatos algoritmusok.

A The Register a kínai sajtóhíreket böngészve például arról ír, hogy rövid időn belül az Alibaba és a Huawei is bemutathatja saját megoldását a témában. Ehhez természetesen nem az utóbbi néhány hétben kellett "összeütni" valamit, a kínai fejlesztőközpontok már évek óta dolgoznak a nagy nyelvi modellekben (large language model, LLM) rejlő lehetőségek kiaknázásán.

Kína fokozottabb szerepvállalása a chatbot-versenyben már egyértelműen érezhető volt az elmúlt hónapokban. Az Alibaba Group februrár elején jelentette be, hogy a ChatGPT-hez hasonló eszközt fejleszt. Szinte ezzel egy időben pedig a kínai Google-ként emlegetett Baidu is közölte, hogy márciusban teszi elérhetővé Wenxin Yiyan (angolul ERNIE Bot) néven futó MI-chatbotját. A rivális JD.com környékéről ugyancsak érkeztek hírek, miszerint ChatGPT-szerű technológiát akar integrálni egyes termékeibe, és a NetEase is nagy nyelvi modell bevezetésével kísérletezik oktatási üzletágában.

A távol-keleti nagyhatalomban tapasztalható felfokozott reményeket mutatja, hogy februárban Peking városa is arra bíztatta a helyi technológiai óriásokat, hogy fókuszáljanak ezekre a fejlesztésekre, amelyeket hajlandó közpénzből támogatni. A felhasználói oldal érdeklődést pedig egy nemrégiben lezajlott egyetemi kísérlet jelzi. Az oktatási intézmény által készített algoritmus képességeit bárki kipróbálhatta, ám a nagy forgalom miatt a pilot néhány óra alatt összeomlott a terhelés alatt.

Sorozatlövésre állnak

A helyi média értesülései szerint az Alibaba várhatóan április 11-én, egy pekingi informatikai rendezvényen rántja le a leplet modelljéről, amelyet a meg nem erősített tervek szerint egy héttel később egy iparágspecifikus üzleti algoritmus követhet. Az Alibaba kutatóintézete, a DAMO Academy állítólag azon dolgozik, hogy a modult beépítse a cég intelligens hangszórójába, amelyben az AliGenie mesterséges asszisztens teljesít szolgálatot. Mindez állítólag már tesztelés alatt is van, és a felhasználói vélemények kétharmada szerint jobb eredményeket produkál, mint a piacon lévő hasonló megoldások.

Ha minden igaz, az Alibaba nagy nyelvi modelljének premierjét néhány nappal megelőzheti a Huawei bemutatója. Utóbbi vállalat vezető MI-kutatója a tervek szerint április 8-án a Hangcsouban tartott AI Large-Scale Model Technology Summiton mutatja be a Pangu természetesnyelv-feldolgozó modell fejlődését és alkalmazását. Az algoritmust már legalább 2020 óta fejlesztik, egy évvel ezelőtti állapotáról pedig az alábbi videóból kaphatunk némi ízelítőt.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.