Pontosabban a blockchain-kísérleteket – bár annyi fogalomból sikerült már oximoront gyártaniuk, hogy talán még egy központosított blockchain sem okozna számukra nehézséget.

Kínában központilag támogatják a blockchain technológia elterjesztését. Kiválasztottak tizenöt földrajzi zónát, ahol kísérleti jelleggel bevezetnek számos alkalmazási területen blockchain technológián alapuló szolgáltatásokat, jelentette be a kínai kormány. A kísérleteket olyan nagyvárosokban indítják el, mint Peking, Sanghaj, Kanton vagy Szecsuán tartomány fővárosa, Csengtu.

Előre meghatározták azokat a szervezeteket is, melyeket be kívánnak vonni a kísérletekbe. A 164 érintett szervezet között vannak kórházak, egyetemek és különféle vállalatok egyaránt, mint a kínai-amerikai SAIC-GM-Wuling autógyártó, az egyik legnagyobb állami tulajdonú olajtársaság, a China National Offshore Oil Corp, a szintén állami tulajdonú Beijing Gas Group és a szintén állami tulajdonú Industrial and Commercial Bank of China.

A kísérleti projekteket olyan területeken fogják végrehajtani, mint a gyártás, az energetikai ipar, a kormányzati és adóügyi szolgáltatások, a jog, az oktatás, az egészségügy, a kereskedelem és a pénzügyek, de lesznek olyan eset is, ahol a határokon átnyúló finanszírozást oldják meg blockchain techológiával.

Mint a kínai internetszabályzó testület, a Cyberspace Administration írja közleményében, az egyes területek kibertér-felügyeleti szerveinek és az érintett iparági szabályozóknak ki kell használniuk a blockchain adta lehetőségeket az adatmegosztás előmozdításában, az üzleti folyamatok optimalizálásában, a működési költségek csökkentésében és az együttműködés hatékonyságának javításában.

A blockchainre igen, a bitcoinra nem

Hszi Csin-ping kínai elnök már 2019-ben meghirdette, hogy fel kell gyorsítania az blockchain-fejlesztéseket, mert a technológia nagyon fontos szerepet kap az innovációban. Ezzel párhuzamosan azonban a kínai állam radikálisan lépett fel a bitcoinnal és általában a kriptovalutákkal szemben. Tavaly májusban megtiltották a pénzintézeteknek és fizetési szolgáltatóknak, hogy kriptovalutákra épülő szolgáltatásokat nyújtsanak. Szeptemberben generálisan betiltottak minden ilyen tranzakciót, valamint a bányászatot is. (Ezek az intézkedések erősen megviselték a bitcoin árfolyamát, a kriptovaluták kriptovalutája az elmúlt három-négy hónapban értékének közel felét elvesztette, részben a kínai intézkedések miatt.)

A kínai állam évek óta rendeletek sorát hozta, hogy visszaszorítsa azokat a cégeket, melyek a központi kormányzat értelmezésében valamiféle alternatív pénzügyi rendszer kiépítésén munkálkodtak. Ennek leglátványosabb jele volt az Ant Group tőzsdére vitelének megakadályozása.

Eközben gőzerővel dolgoznak a digitális jüan bevezetésén. A hamarosan kezdődő téli olimpián elvileg már szélesebb körben használhatják majd a világ első hivatalos digitális valutáját. A digitális jüan szépséghibája csupán annyi, hogy nem sok köze van blockchainre épülő digitális valutákhoz, így működése semmiben sem tér el a klasszikus fiat pénzekétől.

Piaci hírek

Bullshit-detektor készül a mesterséges intelligenciához

Oxfordi kutatók által fejlesztett technológia enyhítené a generatív mesterséges intelligencia állandó problémáját, a magabiztosan kinyilatkoztatott hülyeségeket.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.