Az ország jegybankja pontosította a digitális valutára vonatkozó terveit. Csökkenhet az olyan vállalatok szerepe, mint az Alibaba vagy a Tencent.

A kínai jegybank szerepét betöltő Népi Bank alelnöke újabb részleteket árult el arról, hogy milyen módon vezetnék be az országban a digitális valuták használatát. Mint a The Register írja, az új információk rossz hírt jelentenek az Alibaba és a Tencent alternatív fizetési rendszereinek.

Nem lesznek magánvaluták

A digitális jüan (renminbi) bevezetésével Kína lényegében a készpénz cseréjét szeretné gyorsítani. Az szeretnék mihamarabb elérni, hogy a digitális valuta minden körülmények között helyettesíthesse a készpénzt. Távlatilag minden korábbi pénzügyi tranzakciót ebbe a csatornába akarnak terelni.

Fan Yifei alelnök a Népbank saját lapjában, a Financial Newsban egy véleménycikkben adott közre új információkat arról, hogyan is fog kinézni a digitális valuta. Az alelnök szerint az biztosítja a rendszer működőképességét, hogy a központi bank felügyeli, és mellette egyetlen kereskedelmi bank vagy más magáncég sem hozhat létre vagy tarthat fenn privát digitális valutát.

A központosított kezelés javítja a tőkeforgalmi hatékonyságot, segíti a kis- és középvállalkozások likviditási problémájának megoldását, gyorsítja a pénzforgalmat és megadja a lehetőséget a monetáris politikai célok megvalósítására, valamint a pénzügyi stabilitás fenntartására. Ez a feltétele annak is, hogy védeni lehessen a pénzügyi fogyasztók jogait és érdekeit.

Az alelnök megerősítette azt, amit a digitális jüant fejlesztő jegybanki intézet vezetője tavaly ősszel beígért: a rendszer kontrollálható névtelenségi mechanizmust alkalmaz majd. A modern technológia eszközeivel (big data, mesterséges intelligencia stb.) azonban kiszűri a pénzmosásra, a terrorizmus finanszírozására, az adókijátszásra stb. utaló jeleket.

Az Alibabának és a Tencentnek ennek kapcsán vitt be egy ütést Yifei: mint írta, a kínai törvények értelmében pénzváltási, készpénzbefizetési és pénzfelvételi szolgáltatásokat Kínában csak és kizárólag a kereskedelmi bankok kínálhatnak. Nem zárta ki, hogy az AliPay vagy a WeChat Pay is bekapcsolódhat ebbe az ökoszisztémába, de azt hangsúlyozta: az állam inkább azt preferálja, ha a kereskedelmi bankok biztosítanak a rendszer működtetéséhez szükséges digitálispénztárca-szolgáltatásokat.

A sor végére kerülnek

Mint a The Register megjegyzi, a kínai elképzelés alapvetően azt a konzervatív struktúrát viszi tovább a digitális jüan kezelésében, ami a fiat pénzek esetében eddig is megvalósult, és a pénzkibocsátó jegybankok, a kereskedelmi bankok, a kártyakibocsátók és kártyahálózatok, valamint fizetési feldolgozók együttműködésére épül. Ebbe tagozódtak bele az olyan rendszerek, mint az Apple Pay, a Google Pay vagy a magyar Simple, melyek kiterjesztették a digitális eszközökre (mobil, okosóra stb.) a kártyás fizetés lehetőségét.

A mostani elképzelés szerint egy ilyen struktúrába kellene beilleszkednie a Tencent WeChat Pay rendszerének és az AliPay-nek is. Ez a két rendszer jelenleg havonta százmilliós nagyságrendben kezel tranzakciókat, amit a kínai jegybank a nagy kínai kereskedelmi bankok által ellenőrzött, így a Népi Bank által is jobban szabályozható és ellenőrizhető csatornákba terelne át.

Piaci hírek

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.