A február elején kezdődő téli olimpiai játékokon a teljes rendszert be akarják vetni. A Tencent sem akar kimaradni a jóból.

A téli olimpiára időzítve száll be a digitális jüan támogatásába a Tencent, adta hírül a Nikkei. A technológiai cég múlt héten jelentette be, hogy a WeChat csevegőalkalmazásban még az olimpia előtt élesíti azt a funkciót, ami lehetővé teszi a központi digitális pénz használatát. Az appnak a Tencent legutóbbi, harmadik negyedéves jelentése szerint tavaly szeptember végén 1,26 milliárd aktív felhasználója volt.

Habár az alkalmazás elsősorban Kínában terjedt el, van néhány trend, amire a konkurensei, főleg a Facebook valószínűleg árgus szemekkel figyel. Igaz ugyan, hogy mindenekelőtt egy kínai appról beszélünk (állítólag Kínában a 16-64 évesek 78 százaléka használja több kevesebb gyakorisággal), de érzékelhetően terjed külföldön is. Jelenleg az USA-ban még csak 1,5 millió havi aktív felhasználója van, de többségük a fiatal korosztályból kerül ki: a 18–24 év közötti amerikai internethasználók 23 százaléka használja. Az app használata intenzív: a felhasználók átlagosan napi 82 percet töltenek el a platformon.

Ami a digitális jüan esetében fontos: nagyon népszerű az app fizetési modulja is. A WeChat Pay-t havi rendszerességgel 900 millióan használják. Őket valószínűleg viszonylag könnyű lesz átterelni a digitális jüanra annak ellenére, hogy kell némi felhasználói közreműködés, ha valaki azzal akar fizetni. Le kell tölteni hozzá a kínai központi bank (Kínai Népi Bank) által biztosított e-CNY alkalmazást (ennek próbaverzióját pár napja adták ki Androidra és iPhone-ra is). Ezzel az alkalmazással lehet digitális jüantárcát létrehozni egy a Tencent által támogatott virtuális banknál, a WeBanknál (a 2014-ben létrhozott neobank, melynek a Tencent a fő tulajdonosa, többek között arcfelismerő technológiát használ a hitelbírálathoz). Utolsó lépésként a WeBanknál létrehozott pénztárcát össze kell kapcsolni a WeChat-fiókkal.

Ki akarják használni a téli olimpia felhajtását

Tavaly novemberig 140 millió walletet élesítettek, azokkal összesen 150 millió tranzakciót végeztek közel 10 milliárd dollár összértékben. A Kínai Népi Bank közlése szerint azokban a régiókban, ahol elkezdték a digitális pénz tesztjét, közel 1,6 millió kereskedő készült fel az elfogadására. A Tencent beszállása egyébként a pekingi kormánynak is előnyös, hiszen a WeChat alkalmazással a lehető legszélesebb körben tudja népszerűsíteni a központi digitális pénzt.

Bár egyelőre a digitális jüan csak egyes régiókban érhető el, a kínai kormány utóbbi időben eszközölt piaci szigorításai egyértelműen helyzetbe hozzák minden más alternatív fizetési megoldással szemben. A központi bank évek óta tudatosan terelte abba az irányba a piacot, hogy kiszorítsa a központi pénz lehetséges konkurenciáit.

Mint arra a lapok figyelmeztetnek, a digitális jüan nem az elosztott főkönyvekre épülő kriptovaluták konkurense. Gyakorlatilag klasszikus pénz, amit egy kétszintű bankrendszer terít. A központi bank állítja elő és adja át a kereskedelmi bankoknak, és azoktól kerül a fogyasztókhoz. Bár biztosít valamilyen szintű anonimitást, meghagyja a hatóságok kezében azokat az eszközöket, melyekkel felléphetnek az illegális tevékenység finanszírozása és a pénzmosás ellen.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.