Mivel mással lennének gondok, mint az összehajtható képernyővel. Minden esetet kivizsgálnak, ígéri a Samsung.
Hirdetés
 

Múlt héten jöttek az első hírek arról, hogy az összehajtható Samsung Galaxy Foldok tesztpéldányai rosszul viselik a hajtogatást. De akkor még nem nagyon lehetett tudni, hogy a mindenen fanyalgó teszterek és az árat sokalló early adopterek nyafogásáról vagy rendszerszerű hibákról van-e szó (a készüléket itt mutattuk be).

Kivizsgálják, de haladnak tovább (nem)

A Samsung első reakciója az volt, hogy minden hibajelenséget alaposan ki fognak vizsgálni, hogy megállapítsák az okokat. Ugyanakkor a készülék gyártási ütemtervén nem módosítanak, ugyanis olyan nagy rá a kereslet, hogy már le kellett állítaniuk az előrendeléseket.

Tegnapra azonban sokat változott a helyzet. Először csak azt írta meg a BBC, hogy a Samsung elhalasztja a készülék bemutatására, Kínába tervezett csinnadrattát, majd nem sokkal később jött a másik hír, miszerint a készülék piacra dobását is halasztja a gyártó, mégpedig határozatlan időre.

A The Verge teljes terjedelmében közli a Samsung közleményét, amely azzal magyarázza a halasztást, hogy meg akarnak győződni arról, hogy az új készülék megfelel annak a magas minőségű elvárásnak, amit egy közel kétezer dolláros terméktől joggal várnak el a vásárlók. (A lap újságírója is tesztelte a készüléket – és hibásnak is találta.) Az eredeti ütemterv szerint májusban került volna a boltok polcaira a Galaxy Fold. Most viszont a Samsung azt ígérte, hogy két héten belül pontosítani fogják a megjelenést.

Ahogy sejteni lehetett: a képernyő a gyenge pont

Már a készülék megjelenésekor is az volt a közvélekedés, hogy hiába impresszív a készülék, túl sok még a modellel – egyáltalán az összehajtható típusokkal – kapcsolatban a kérdőjel. Egyrészt más is tud ilyet, ha nem ilyenebbet, esetleg hamarosan elérhető áron is. Másrészt hiába ígért a gyártó extrém élettartamot, sokan kételkedtek abban, hogy a belső képernyő bírja-e majd a gyakori hajtogatást.

Múlt héten a Reuters hozta a hírt, miszerint különböző fórumon is jelentek meg hírek arról, hogy a Galaxy Fold képernyője néhány nap után megadta magát. Ezek olyan tesztkészülékek voltak, melyeket a különböző szaklapok újságírói kaptak kipróbálásra. A Foldnak volt némi hendikepje ezeken a teszteken, mert a szakértők eleve azon a véleményen voltak, hogy a Samsung hajtogatási módszerével kevésbé lesznek tartósak a belső, nagy kijelzők, mint a Huawei-ével. Mint azt egy szakértő a Reutersnek nyilatkozta, a Fold esetében nagyobb nyomás hat a képernyőre, mint a Huawei Mate X-nél.

A probléma általában az volt, hogy a készülék megtört, vagy úgy villódzott, hogy nem lehetett már használni. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a tesztelők sem voltak minden esetben topon. A hibák egy része ugyanis azután keletkezett, hogy a tesztelő eltávolította a kijelzőt védő speciális műanyag fóliát. Pedig a Samsung külön fel is hívja a figyelmet, hogy ennek a védőrétegnek az eltávolítása a kijelző sérüléséhez vezethet.
 


Ugyanakkor egy másik tesztelő azt állította, hogy ő nem távolította el a fóliát, mégis keletkezett a kijelzőn egy zavaró dudor, mintha valami nyomná felfelé a képernyőt a készülékházból. Steve Kovach, a CNBC szerkesztője egy kis videón is illusztrálta, hogy nála mit produkált a Galaxy Fold egy napi használat után: kinyitva a készüléket a kijelző egyik fele csak villogott (lásd a videót).

A Samsung egyszer már bukott egy nagyot csúcskészülékkel. A 2016-ban röviddel a piacra dobásuk után vissza kellett hívni a Galaxy Note 7-eket, mert több készülék akkuja felrobbant. Akkor a fiaskó lenullázta a vállalat mobilos részlegének a profitját. Csakhogy ott nem egymillió készülékről volt szó: amikor a visszahívást meghirdették, már eladtak több mint hárommillió Note 7-et.

A kijelzőknél is belefutottak már egy kínos ügybe: tavaly a Galaxy S9-ek kijelzőjének érintésérzékenységével kapcsolatban érkeztek kifogások.

Újratervezés...

Most a Fold kisebb volumene miatt a kockázat is kisebb: a gyártó kb. egymillió Galaxy Foldot tervez gyártani, ami töredéke az évi 300 milliós termelési volumenének. Ám egyre nagyobb a valószínűsége, hogy itt komolyabb, akár tervezési hibáról is szó lehet. Erre utal a Samsung nyilatkozata, miszerint dolgoznak a képernyő megerősítésén, ám ez húzós mérnöki, tervezési munkát igényel. Akár az is megtörténhet, hogy május végéig sem jelenik meg a készülék. Emellett pontosítanak a használati útmutatón is, hogy a készülék tulajdonosai ne távolítsák el a belső képernyőt védő speciális fóliát.

Összességében az eset igencsak megtépázhatja a gyártó reputációját ennek a még csak épp kialakuló készüléktípusnak a piacán (is).

Konzumer tech

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.