Kárenyhítési célból a kétszeri fiaskó után sem adja fel a Samsung. A dél-koreai cég fél éven belül piacra akarja dobni a balul sikerült Note 7 felújított változatát.

Már lassan kötetnyi irodalma lesz a mobilkészülék-ipar eddigi legnagyobb fiaskójának, a túlhevülésre hajlamos Samsung Galaxy Note 7-nek, de a dél-koreai gyártó újabb fejezetet nyit benne. Az ázsiai technológiai óriás ugyanis a hét elején jelentette be, hogy felújíitott változatban ismét árulni akarja a hányatott sorú, ha akarom okostelefon, ha akarom phablet modellt.

A visszahívásig több mint 3 millió került a piacra

Mint már többször is beszámoltunk róla, a nagy profitvárakozással tavaly ősszel piacra dobott közel 900 dolláros készüléket már októberben vissza kellett hívni, mert néhány példány öngyulladásra volt hajlamos. A vizsgálatok kiderítették, hogy a hibát a túlságosan szoros helyre tervezett akkumulátorok túlhevülése okozta. Az akkumulátorokat két társaságtól szerezte be a cég, az egyik a Samsung csoporthoz tartozó Samsung SDI Co Ltd, a másik az Amperex Technology Ltd. volt.

Javítottak a technológián, de az újabb kísérlet sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, másodszor is vissza kellett hívni a piacról az egyébként kezdetben nagyon pozitív fogadtatásban részesített készüléket. A korai vásárlók között ugyanis igen sokan voltak, akik az első fiaskó után inkább cserét kértek, mint az eszköz árát.

Mivel mind a Samsungnál, mind a független szervezeteknél végrehajtott vizsgálatok ezen kívül más hibát nem fedeztek fel a Note7 eszközökben, kezdtek olyan spekulációk elterjedni, hogy a dél-koreai gyártó a dollármilliárdokban mérhető kárát esetleg a modell újrafazonírozott változatával tudja majd enyhíteni. A cég becslése szerint a félresikerült termékbevezetés az azóta eltelt három negyedévben mintegy 5,5 milliárd dollárnyi profitot húzott ki a zsebéből. A visszahívásig több mint 3 millió Note 7-et dobott piacra.

A Note 7-mentő terv furcsa időzítése

Szakértők ugyanakkor furcsállják a mostani bejelentés időzítését, hiszen a Samsung szerdán akarja piacra dobni a tavalyi botrány óta az első új prémium okostelefonját, az S8-ast az USA-ban. Jót tesz-e vajon ez a márka imázsának, illetve az új készülék eladási mutatóinak?

A dél-koreai gyártónak ugyanis azzal is számolnia kell, hogy a márka korábbi hívei végleg elfordulnak tőle. A fiaskó után a Branding Brand nevű, e-kereskedelemi platform ezer fő részvételével végzett közvéleménykutatást. A nyilatkozók közel 40 százaléka közölte, hogy végzett a Samsung telefonokkal - nemcsak kifejezetten a Note-vonallal, hanem a gyártó teljes mobil palettájával.

Az sem tett jót a márka imázsának, hogy a repülés történetében először fordult elő, hogy a Note 7 telefonnal rendelkező utasok csak teljesen kikapcsolt készülékkel léphettek a fedélzetre.

A hét eleji bejelentésben a Samsung illetékesei kiemelik, hogy a Note 7-mentő terv, amely számításba veszi a felújított eszközök bérbevételi lehetőségét is, kivitelezhetősége a szabályozó hatóságokkal és a szolgáltatókkal folytatott megbeszélésektől, valamint a várható kereslettől is függ. 

Még keveset tudni a menetrendről és a célba vett piacokról

A dél-koreai Electronic Times hírlap névtelen forrásokra hivatkozva keddi számában azt állítja, hogy a Samsung otthon júliusban, vagy augusztusban jelenhet meg az újragondolt, biztonságos akkumulátorokkal ellátott változattal, amiből tervek szerint 400-500 ezer darab körüli mennyiséget szeretne ott piacra dobni. 

A cég a Reuters kérdésére ugyanakkor azt közölte, hogy még egyáltalán nem eldöntött, mikor és mely piacokat veszi majd célba a felújított modellel. Azt viszont fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az új akkumulátorok már olyanok lesznek, amelyek megfelelnek a Samsung szigorított akkumulátor-biztonsági eljárásainak.

A társaság azt is tervezi, hogy a felújításra alkalmatlan készülékekből a még hasznosítható részegységeket, chipeket, kamera modulokat, színes- és ritkafémeket (réz, arany, ezüst, nikkel) kivonják és újrahasznosítják.

A céget a botrány óta éppen ilyen aggodalmak miatt a környezetvédelmi csoportok, élen a Greenpeace-szel erőteljes nyomás alatt tartják. A Greenpeace azonnal üdvözölte is a hét eleji bejelentést, hozzátéve, hogy a Samsungnak környezeti szempontból (is) megbízhatóan kell végrehajtania a terveit.

Konzumer tech

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.