Rekordokat döntöget a Samsung Electronics mobilos részlege, a Samsung Electronics cégértéke pedig majdnem másfélszer magasabb, mint tavaly ősszel volt.
Hirdetés
 

A Samsung Electronics a múlt héten tette közzé az idei harmadik pénzügyi negyedévvel kapcsolatos előzetes eredményeit, amelyek sok tekintetben új rekordokat ígérnek a július ész szeptember közötti időszakra. A 62 ezer milliárd won (körülbelül 54,7 milliárd dollár) forgalomhoz 14,5 ezer milliárd won (aktuális árfolyamon 12,8 milliárd dollár) működési nyereség társul, ami nem csak minden idők legjobb negyedéve lenne a dél-koreai elektronikai óriásvállalatnál, de az ebből következő 23,4 százalékos profitrátánál sem sikerült még soha magasabb kulccsal dolgozniuk.

Ahogy arra az elemzők felhívják a figyelmet, a mostani negyedévet – és a megelőző, aktuálisan szintén rekordot jelentő idei második negyedévet – egy évvel azután hozta a társaság, hogy újkori történetének egyik legnagyobb válságát élte meg. Tavaly szeptemberben a túlmelegedő Galaxy Note 7 okostelefonok visszahívásának összesen 2 milliárd dolláros költségeivel a Samsung mobilos üzletágának profitja egész elképesztő mértékben, 96 százalékkal csökkent, és az ilyen szinten jelképesnek mondható 90 millió dolláros nyereséggel éppen hogy csak elkerülték, hogy vállalati szinten is veszteséges negyedévet zárjanak.

A tavalyi harmadik negyedévvel bezárólag így alakult a Samsung Electronics dollárban számított nyereségessége:


forrás: statista.com


Egy ekkora bukta sok vállalatot a csőd közelébe lökne, a már tavaly ősszel is 250 milliárd dolláros cégértékű, közel 70 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkező monstrum azonban képes volt alig egy év alatt egyenesbe hozni a kormányt. A rossze emlékű Galaxy Note 7 utódja, a szeptember közepén bemutatott Galaxy Note 8 ráadásul jobban fogy, mint bármelyik elődje: ahogy arról beszámoltunk, már a megjelenése előtt 850 ezer előrendelést adtak le rá egyedül a Samsung hazai piacán, ami a teljes Note-sorozat tekintetében is egyedülálló dolog.

A Samsung Electronics ugyancsak dollármilliárdokban számolt, konszolidált negyedéves működési eredménye ennek nyomán a következőképpen alakult:
 


forrás: statista.com


Ahogy a grafikon világosan megmutatja, a mobil részleg teljesítménye nem kis mértékben befolyásolja az elektronikai gyártó egészének eredményeit. A mostani rekord negyedévhez az üzleti egység várhatóan 3-3,5 ezer milliárd won (2,6-3-1 milliárd dollár) körüli profittal fog hozzájárulni, bár a társaság hivatalos számokat csak október végén közöl majd.

Bár a világ legnagyobb memóriachip- és okostelefon-gyártójának részvényeit sokan még jelenleg is alulértékeltnek tartják, tény, hogy a dél-koreai vállalat pillanatnyilag már új csúcsnak számító, 360 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációval rendelkezik. A Samsung-papírok árfolyama idén január óta több mint 50 százalékkal növekedett, köszönhetően a mobil részleg teljesítménye mellett elsősorban a memóriachipek iránti kereslet növekedésének és az egyre vaskosabb iparági profitrátának.

Piaci hírek

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.