Rekordokat döntöget a Samsung Electronics mobilos részlege, a Samsung Electronics cégértéke pedig majdnem másfélszer magasabb, mint tavaly ősszel volt.

A Samsung Electronics a múlt héten tette közzé az idei harmadik pénzügyi negyedévvel kapcsolatos előzetes eredményeit, amelyek sok tekintetben új rekordokat ígérnek a július ész szeptember közötti időszakra. A 62 ezer milliárd won (körülbelül 54,7 milliárd dollár) forgalomhoz 14,5 ezer milliárd won (aktuális árfolyamon 12,8 milliárd dollár) működési nyereség társul, ami nem csak minden idők legjobb negyedéve lenne a dél-koreai elektronikai óriásvállalatnál, de az ebből következő 23,4 százalékos profitrátánál sem sikerült még soha magasabb kulccsal dolgozniuk.

Ahogy arra az elemzők felhívják a figyelmet, a mostani negyedévet – és a megelőző, aktuálisan szintén rekordot jelentő idei második negyedévet – egy évvel azután hozta a társaság, hogy újkori történetének egyik legnagyobb válságát élte meg. Tavaly szeptemberben a túlmelegedő Galaxy Note 7 okostelefonok visszahívásának összesen 2 milliárd dolláros költségeivel a Samsung mobilos üzletágának profitja egész elképesztő mértékben, 96 százalékkal csökkent, és az ilyen szinten jelképesnek mondható 90 millió dolláros nyereséggel éppen hogy csak elkerülték, hogy vállalati szinten is veszteséges negyedévet zárjanak.

A tavalyi harmadik negyedévvel bezárólag így alakult a Samsung Electronics dollárban számított nyereségessége:


forrás: statista.com


Egy ekkora bukta sok vállalatot a csőd közelébe lökne, a már tavaly ősszel is 250 milliárd dolláros cégértékű, közel 70 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkező monstrum azonban képes volt alig egy év alatt egyenesbe hozni a kormányt. A rossze emlékű Galaxy Note 7 utódja, a szeptember közepén bemutatott Galaxy Note 8 ráadásul jobban fogy, mint bármelyik elődje: ahogy arról beszámoltunk, már a megjelenése előtt 850 ezer előrendelést adtak le rá egyedül a Samsung hazai piacán, ami a teljes Note-sorozat tekintetében is egyedülálló dolog.

A Samsung Electronics ugyancsak dollármilliárdokban számolt, konszolidált negyedéves működési eredménye ennek nyomán a következőképpen alakult:
 


forrás: statista.com


Ahogy a grafikon világosan megmutatja, a mobil részleg teljesítménye nem kis mértékben befolyásolja az elektronikai gyártó egészének eredményeit. A mostani rekord negyedévhez az üzleti egység várhatóan 3-3,5 ezer milliárd won (2,6-3-1 milliárd dollár) körüli profittal fog hozzájárulni, bár a társaság hivatalos számokat csak október végén közöl majd.

Bár a világ legnagyobb memóriachip- és okostelefon-gyártójának részvényeit sokan még jelenleg is alulértékeltnek tartják, tény, hogy a dél-koreai vállalat pillanatnyilag már új csúcsnak számító, 360 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációval rendelkezik. A Samsung-papírok árfolyama idén január óta több mint 50 százalékkal növekedett, köszönhetően a mobil részleg teljesítménye mellett elsősorban a memóriachipek iránti kereslet növekedésének és az egyre vaskosabb iparági profitrátának.

Piaci hírek

Katasztrófa utáni helyreállításban erősít a VMware

A Datrium felvásárlásával a Site Recovery szolgáltatása mellett lesz egy költségre optimalizálható adatvédelmi megoldása is a szoftvergyártónak.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.