Egy részük azonban vállalaton belül más feladatot kap, például gépi tanulási projekteket kapnak.

Kétszáz fővel csökkenti a Titan projekten, azaz az önvezető autós rendszer fejlesztésén dolgozó csapat létszámát az Apple, értesült a CNBC. Nem mindenkit küldenek el, egy részük más feladatot kap vállalaton belül.

A leépítést az Apple is megerősítette a lapnak. A vállalat szóvivője azonban hangsúlyozta, hogy az Apple számára továbbra is fontos az autonóm vezetési terület, és ebben a gépi tanulás rendkívül fontos technológia, ezért is csoportosították át a fejlesztői erőforrások egy részét oda, illetve más fontos projektekbe.

Áthelyeződnek a hangsúlyok?

Az átszervezés összefügghet azzal, hogy augusztusban az Apple leigazolta a Titant addig egyedül irányító Bob Mansfield mellé Doug Fieldet, aki öt évig dolgozott a Teslánál, sőt 2017-ben megkapta a Model 3 gyártásának felügyeletét is. Field korábban 2008 és 2013 között már dolgozott az Apple-nél fő hardvermérnökként, többek között a Macek fejlesztése tartozott hozzá.

Az Apple-hez történő visszatérését sokan úgy értelmezték, hogy Cupertinóban nem csak önvezető rendszereken dolgozhatnak, hanem esetleg saját autón is. Ennek azonban egyelőre nincsenek nyomai. A CNBC a mostani változásokat nem leépítésként, inkább az új vezetés által végrehajtott belső szerkezetátalakításként értelmezi.

Ezt erősíti a vállalat szóvivőjének az a kijelentése is, hogy a szakemberek egy része például a gépi tanulás területén dolgozik tovább. Mint a Venturebeat írja, a machine learning (ML) az elmúlt években az Apple egyik nagyon fontos fejlesztési területévé vált. A híresen jól titkolódzó vállalat 2017 nyarán egy önálló weboldalt is létrehozott az ML-fejlesztéseinek bemutatására. Akkortájt mutatta be a Core ML keretrendszert is, ami amely gépi tanulási modellek futtatását segíti iPhone-okon.

A nagyközönséghez ezekből a fejlesztésekből elsősorban a Siriről, a természetes nyelvi feldolgozásról, valamint a kép- és arcfelismerésről jutottak el hírek, de a Venturebeat megjegyzi, hogy a Titan projekt sokkal nagyobb durranás lenne ezeknél, már ha egyszer megtestesül valamilyen tényleges termékben.

200 ember csepp a tengerben

Bár kevés konkrétumot lehet tudni a Titanről, az szinte biztosan kijelenthető, hogy a 200 fős leépítés nem fogja befolyásolni számottevően a fejlesztéseket.

Az övezetős projekt egyébként Cupertinóban sem halad kevésbé kacskaringósan, mint a Google-nél. Csak 2015-ben derült ki, hogy az Apple autót fejleszt: akkor a Financial Times derítette ki, hogy nagy erőkkel toboroznak munkaerőt az autóiparból. Egy évvel később egy német lap kiderítette, hogy az Apple-nek van Berlinben egy fejlesztőközpontja, ahol német autógyáraktól elszipkázott fekete öves autóipari mérnökök dolgoznak.

Tavaly nyáron aztán egy ipari kémkedési ügy kapcsán az is kiderült, hogy ötezren dolgoznak az önvezetős projekten. Ehhez képest a mostani leépítés elenyésző.

Jelenleg egyébként közel hetven Apple rendszerű önvezető tesztautó fut Kalifornia útjain.

Mobilitás

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.