Egy részük azonban vállalaton belül más feladatot kap, például gépi tanulási projekteket kapnak.
Hirdetés
 

Kétszáz fővel csökkenti a Titan projekten, azaz az önvezető autós rendszer fejlesztésén dolgozó csapat létszámát az Apple, értesült a CNBC. Nem mindenkit küldenek el, egy részük más feladatot kap vállalaton belül.

A leépítést az Apple is megerősítette a lapnak. A vállalat szóvivője azonban hangsúlyozta, hogy az Apple számára továbbra is fontos az autonóm vezetési terület, és ebben a gépi tanulás rendkívül fontos technológia, ezért is csoportosították át a fejlesztői erőforrások egy részét oda, illetve más fontos projektekbe.

Áthelyeződnek a hangsúlyok?

Az átszervezés összefügghet azzal, hogy augusztusban az Apple leigazolta a Titant addig egyedül irányító Bob Mansfield mellé Doug Fieldet, aki öt évig dolgozott a Teslánál, sőt 2017-ben megkapta a Model 3 gyártásának felügyeletét is. Field korábban 2008 és 2013 között már dolgozott az Apple-nél fő hardvermérnökként, többek között a Macek fejlesztése tartozott hozzá.

Az Apple-hez történő visszatérését sokan úgy értelmezték, hogy Cupertinóban nem csak önvezető rendszereken dolgozhatnak, hanem esetleg saját autón is. Ennek azonban egyelőre nincsenek nyomai. A CNBC a mostani változásokat nem leépítésként, inkább az új vezetés által végrehajtott belső szerkezetátalakításként értelmezi.

Ezt erősíti a vállalat szóvivőjének az a kijelentése is, hogy a szakemberek egy része például a gépi tanulás területén dolgozik tovább. Mint a Venturebeat írja, a machine learning (ML) az elmúlt években az Apple egyik nagyon fontos fejlesztési területévé vált. A híresen jól titkolódzó vállalat 2017 nyarán egy önálló weboldalt is létrehozott az ML-fejlesztéseinek bemutatására. Akkortájt mutatta be a Core ML keretrendszert is, ami amely gépi tanulási modellek futtatását segíti iPhone-okon.

A nagyközönséghez ezekből a fejlesztésekből elsősorban a Siriről, a természetes nyelvi feldolgozásról, valamint a kép- és arcfelismerésről jutottak el hírek, de a Venturebeat megjegyzi, hogy a Titan projekt sokkal nagyobb durranás lenne ezeknél, már ha egyszer megtestesül valamilyen tényleges termékben.

200 ember csepp a tengerben

Bár kevés konkrétumot lehet tudni a Titanről, az szinte biztosan kijelenthető, hogy a 200 fős leépítés nem fogja befolyásolni számottevően a fejlesztéseket.

Az övezetős projekt egyébként Cupertinóban sem halad kevésbé kacskaringósan, mint a Google-nél. Csak 2015-ben derült ki, hogy az Apple autót fejleszt: akkor a Financial Times derítette ki, hogy nagy erőkkel toboroznak munkaerőt az autóiparból. Egy évvel később egy német lap kiderítette, hogy az Apple-nek van Berlinben egy fejlesztőközpontja, ahol német autógyáraktól elszipkázott fekete öves autóipari mérnökök dolgoznak.

Tavaly nyáron aztán egy ipari kémkedési ügy kapcsán az is kiderült, hogy ötezren dolgoznak az önvezetős projekten. Ehhez képest a mostani leépítés elenyésző.

Jelenleg egyébként közel hetven Apple rendszerű önvezető tesztautó fut Kalifornia útjain.

Mobilitás

SAP NOW Hungary: szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia első napjáról, ahol ebben az évben minden az intelligens vállalat koncepciójáról szólt.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.