Nem lesz iCar, de egy ipari kémkedési ügy kapcsán kiderült: jelenleg is ötezer alkalmazottja dolgozik a projekten.
Hirdetés
 

Pár napja tartóztatott le az FBI egy volt Apple-alkalmazottat, akit azzal vádolnak, hogy titkos dokumentumokat lopott az Apple önvezető technológiájáról. A megvádolt alkalmazott, Xiaolang Zhang a Reuters szerint épp épp Kínába próbált menekülni, de a repülőtéren elfogták. Az ügy kapcsán az is kiderült, hogy a vállalat komoly erőforrásokat fordított erre a fejlesztésére, a mintegy 135 ezer alkalmazottjából ötezer dolgozik a projekten.

A belső maghoz tartozó alkalmazott lopott

Az Apple szerint Zhang áprilisban, amikor gyermeke születésekor apasági szabadságot kapott, és családjával Kínába utazott, a felesége számítógépére töltött át egy sor dokumentumot, köztük egy önvezető autókba szánt fontos áramkör 25 oldalas tervrajzát is, ami önmagában elegendő lett volna a letartóztatásához.

Amikor visszatért szabadságáról, Zhang felmondott az Apple-nél azzal, hogy visszatér Kínába, és az elektromos és önvezető autókon dolgozó kantoni székhelyű staruphoz, a Xiaopeng Motorshoz megy dolgozni. Az Apple belső vizsgálata során jött rá, hogy intenzív adatforgalmaz bonyolított Zhang, ami gyanússág vált. Ezért is fordultak a nyomozó hatóságokhoz.

A nyomozás során azonban egy sor érdekesség is kiderült az Apple önvezetős projektjéről. Például az, hogy a vállalat teljes dolgozó létszámának közel 4 százaléka dolgozik a technológiákon. A mintegy ötezer emberből 2700-an férhettek hozzá ahhoz a titkos adatbázishoz, amelyben a projekthez tartozó dokumentumokat tárolták. Ez arra utal, hogy bár az eredeti autós tervein módosított az Apple, a fejlesztésekre továbbra is komoly erőket összpontosított.

Bár a vállalat nem nagyon szokott beszélni kísérleti terviről, 2015 elején több nyilvánosan is elérhető információ utalt arra, hogy dolgozik a saját önvezetős járművén. 2016-ban már mintegy ezer ember dolgozott a fejlesztéseken.

Aztán a tervekből visszavettek: ahogy a Google, úgy az Apple is belátta, hogy nem feltétlenül érdemes beleártania magát az autók fizikai gyártásába. De a szoftveres háttérbe annál inkább. Erre utalhat az is, hogy a 2016-os ezer főhöz képest a mostani híradások ötször akkora csapatról beszélnek. Ráadásul a tesztelés is elindult, idén már egy 55 autóból álló flottával kísérletezik a vállalat.

Nem akárhova mentek volna a lopott doksik

A lopott dokumentumok tervezett célállomása, a 2014-ben alapított Xiaopeng Motors nem kispályás. A startup több mint 700 millió dollárnyi befektetéshez jutott. Áprilisban, nagyjából akkor, amikor Zhang ellophatta a dokumentumokat, bejelentették, hogy tárgyalásokat folytatnak befektetőkkel arról, hogy év végéig további 1,5-2 milliárd dollárt vonjanak be a további fejlesztésekre. A startup nem kispályás, olyan cégek állnak mögötte, mint az Alibaba vagy a Foxconn.
 

A Xiaopeng G3-as modellje: egy kis Tesla, egy kis Apple?

A Xiaopenget nem először éri a koppintás vádja. Első autójukat, amit az idei CES-en mutattak be, a legtöbb szakértő Tesla-klónként tekint. A formatervezésben, az autó belsejének kialakításában és a technológiában (például az akkumulátorok) is számos olyan elemet találtak, melyek erősen emlékeztettek a tesla modelljeinek kialakítására. Az egyik alapító, Heng Xia egyébként nem is tagadta, hogy alapvetően a Tesla ihlette a fejlesztéseiket. (Ez azonban nem tekinthető lopásnak, mivel a nyílt forráskód szellemében a Tesla már 2014 nyarán megnyitotta szabadalmait: "All Our Patent Are Belong To You" – hirdette meg Elon Musk az ennek szentel blogbejegyzésében.)

Eddig a cégre kevés figyelem irányult, mert alapvetően a kínai piacra koncentrálnak, és nem is tervezik, hogy a közeli jövőben az Egyesült Államokban vagy Európában értékesítenék autóikat. Erre még nem is nagyon szorulnak rá. Kína ugyanis jelenleg az elektromos autók globális piacának mintegy felét adja.

Mobilitás

Többen, de még mindig keveset keresnek a netes kreatívok

A legfrissebb elérhető adatok szerint nagyott nőtt egy év alatt az az összeg, amennyit különböző tartalmak előállításával lehet keresni az interneten.
 
Kisebb induló költséget jelent a private cloud bevezetése, ha elsősorban nem vásárlással, hanem bérlés útján áll össze a platform. De nem keveredik-e önellentmondásba a főként működési költséget jelentő megoldás a magánfelhő természetével?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.