Az egyik legnagyobb újdonság azonban az alkalmazáskínálatban jön. Átrakják az androidos appokat is Windowsra. Az Amazon is besegít.

Tegnap nagy globális online csinnadratta keretében mutatta be a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 11-et. Az igazi techfanoknak persze sok újdonság nem volt, hiszen először néhány képernyőkép, aztán egy részlegesen működő változat is kiszivárgott a hivatalos bemutató előtt. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, voltak hozsannázók és fanyalgók. Ha a Microsoft nem is örült, hogy a szivárgások ellopták a show-t, a "teljes leleplezés" (érti, aki érti) sem volt érdektelen.

Szebb, okosabb, gyorsabb – és ingyenes

Ahogy a Windows 7-ről történő váltáskor, úgy most is az ingyenességgel szeretné gyorsítani az új verzió terítését a vállalat. Azaz akinek Windows 10 fut a gépén, és a konfigurációja elviseli az új verziót, akkor egy automatikus upgrade-del tud majd verziót váltani (a minimális hardverkonfigurációt itt lehet megnézni). A Microsoft oldaláról már elérhető az a PC Health Check, amivel ellenőrizhető is, hogy jelen állás szerint (merthogy ez még változhat) az adott konfiguráción fut-e majd az új verzió.

A látványos változások egyébként nem olyan látványosak. Bár annyiban igen, hogy némileg maces feelingje lett az oprendszer felületének (középre rendezett dokk és Start menü – ezek visszarakhatók a régi elrendezés szerint jobb szélre is). Szintén a kezelőfelület használhatóságát javítja, hogy végre automatikusan újrakalibrálódnak az ablakok, ha például eltávolítunk egy külső megjelenítőt. Javítottak a képernyőfelosztás szolgáltatáson (Snap Layout) is: az egy munkamenethez használt alkalmazások elrendezését lehet lementeni a tálcára, hogy onnan egy kattintással előhívhassuk. Az érintőképernyős módhoz egy a korábbinál jobbnak tűnő virtuális billentyű is érkezett.

A 11-es Windowsban még nagyobb hangsúlyt kap a Teams, amit lényegében szervesen integráltak az operációs rendszerbe (vajon erre is ráharapnak a monopóliumellenes szervek az EU-ban/USA-ban?). Egy kattintással hívható elő a kontaktlista, és azonnal indítható is kommunikáció.

Szintén a használatot hivatott barátságosabbá tenni a frissítés átalakítása. A Microsoft kisebb, ezáltal gyorsabban letölthető javítócsomagokat ígér. Meg persze gyorsabb böngészőt és hiper-szuper biztonságot.

Androidos appokat Windowsra!

Egy operációs rendszernek nagy vonzerőt ad a jól működő alkalmazásbolt. A Microsoft Store-nak azonban eddig nem sikerült felnőnie sem a Google Play-hez, sem az App Store-hoz, melyek virulens ökoszisztémát biztosítanak a platformoknak. De majd most! Bár a Store kezelésén is csiszolgattak, az igazi truváj az a bejelentés, hogy a Microsoft szabad kezet ad a fejlesztőknek, és ahogy az többé-kevésbé a Google-nél és az Apple-nél is működik, bármilyen appot feltolhatnak az alkalmazásboltba. Ráadásul azokhoz akár saját fizetési megoldásaikat is használhatják, a bevétel pedig teljesen az övék. Kell ennél jobb ajánlat? (Ellenpólusként ott az Apple stratégiája, amivel szemben először az Epic Games lépett fel, majd a játékfejlesztő cég példája nyomán mozgalom indult az App Store működésének megváltoztatásáért, és már az Európai Bizottságig is eljutott az ügy.)

Emellett a Store kapott még egy különleges csáberőt: jönnek az androidos appok, melyek natív windosos alkalmazásként futnak a Windows 11-es gépeken. Arról persze nem sokat tudni, hogy az integráció mennyire lesz zökkenőmentes, de az ötlet mindenesetre jót fog tenni a Windows népszerűségének. Az egyelőre nem világos, hogy a folyamat pontosan hogyan működik, de az Amazon Appstore, amely szintén bőséggel kínál androidos appokat, szerepet kap ebben. Az Amazon alkalmazásboltja ugyancsak része lesz az új Microsoft Store-nak, és feltételezhetően a Windows 11-ről annak teljes kínálatához hozzá lehet férni.

Ennek kapcsán egyébként a Microsoft és az Intel szorosabb partnerséget jelentett be. Az Intel dedikált technológiával támogatja többek között a mobil appok desktopra vitelét, ugyanakkor az appok az AMD és ARM processzoros rendszereken is működnek majd.

A piaci start pontos dátuma nincs meg, de a vállalat erősen dolgozik azon, hogy az év végi nagy ünnepi bevásárlási időszakban elkezdhesse teríteni az új operációs rendszert.

Piaci hírek

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.