A Grok állítólag szuper hatékony, és nagy előnye az X platformhoz való valós idejű hozzáférés, miközben a stílusából az is egyből kiderül, hogy ki irányítja a fejlesztését.

Musk mesterségesintelligencia startupja, az xAI beépül az X közösségimédia-platformba, és önálló alkalmazásként is elérhető lesz – derült ki a legmilliárdosabb milliárdos vasárnapi bejegyzéséből. Az xAI a nemrég beharangozott terveinek megfelelően kiadta első MI-modelljét, illetve az arra épülő Grok robotot, amit első körben az X Premium+ előfizetőinek tett elérhetővé. Musk hatalmas előnynek nevezte a versenytársakkal szemben, hogy a Grok valós időben dolgozza fel az X hálózatában megjelenő információt – ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a ChatGPT novemberi robbanását követően éppen ő vonta meg az OpenAI hozzáférését az akkor még Twitter néven futó X adatforrásaihoz.

Az üzletember a 2015-ben non-profit szervezetként indult OpenAI egyik társalapítója volt, de kiszorult annak irányításából, és a maga részéről le is állította a szervezet finanszírozását. Miután rendszeresen kritizálta a big tech vállalatok tevékenységét ezen a területen, idén tavasszal kiderült, hogy egy újabb MI-startup beindításán dolgozik. Az OpenAI versenytársának szánt xAI és annak iparági veteránokból álló csapata júliusban kezdte meg működését, olyan célokat fogalmazva meg, mint egy "igazságkereső MI" kifejlesztése. A rendszer az xAI szándékai szerint "az univerzum természetét" próbálná megfejteni, és a "beprogramozott erkölcs" helyett a "maximálisan kíváncsiság" tartaná a megfelelő irányban.

Lehet, hogy ezért volt szükség a Twitterre

A most bejelentett Grok (ami az angol nyelvű szlengben a megértést vagy felfogást jelenti) állítólag az alapoktól úgy lett tervezve, hogy szellemesen, sőt szarkasztikusan válaszoljon a felhasználók kérdéseire. Eleve versenyképes megoldásnak szánják az olyan piacvezető termékekkel szemben, mint amilyen az OpenAI GPT-je vagy az Anthropic Claude 2-je, és a cég webhelyén arról írnak, hogy már a Grok-0 prototípus is 33 milliárd paraméterrel operál. Ez több az OpenAI GPT-3.5 modelljéről közölt 20 milliárdnál, és elmarad ugyan a Meta LLaMA 2 rendszerének 70 milliárdjától, de az xAI szerint a hatékonysága megközelíti azt a szabványos benchmarkokon, miközben betanítása feleannyi erőforrást emészt fel.

A Grok-0-hoz képest máris "jelentős fejlesztéseket" jelentettek be a modell érvelési és kódolási képességeit illetően is, ami elegendő volt az újabb modellt, a Grok-1 kiadásához. Ez utóbbi jelenik meg a Grok chatbot kliensében is, hasonlóan ahhoz, ahogy az OpenAI GPT-modellje biztosítja a ChatGPT felhasználói élményét. Az xAI adatai alapján a Grok teljesítményét csak a lényegesen nagyobb adatkészleten tanított és nagyobb számítási kapacitással hajtott GPT-4 múlja felül számottevően, a "humoros megközelítés" mellett pedig a fejlesztők külön kiemelik, hogy a Grok nem csak megválaszolni akarja a kérdéseket, hanem arra is javaslatot tesz, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni.

Cloud & big data

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.