Öt évvel ezelőtt hagyta ott a kutatólaboratórium vezetőségét, a Financial Times szerint legújabban az OpenAI versenytársánnak felépítésére készül.

Elon Musk egy mesterséges intelligenciát fejlesztő startup elindításán dolgozik, amelyet a ChatGPT-t is jegyző OpenAI versenytársának szán. A Twitter tulajdonosa MI-kutatókból és mérnökökből álló csapatot állít össze, emellett a SpaceX és a Tesla néhány befektetőjével is tárgyal az új vállalkozás támogatásáról – számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva a Financial Times. A terv a jelek szerint már azelőtt megszületett, hogy március végén több ezer szakértővel és technológiai vezetővel együtt nyílt levélben kért azonnali hat hónapos szünetet az OpenAI GPT-4-nél erősebb rendszerek fejlesztésében a potenciális társadalmi kockázatára hivatkozva.

Egy korábbi, a Twitter házi MI-projektjeként hivatkozott programmal kapcsolatban már korábban is tudni lehetett, hogy Musk tízezres nagyságrendben vásárolt grafikus feldolgozó egységeket az Nvidiától, amelyeket a csúcskategóriás grafika mellett az olyan számításintenzív feladatokhoz szoktak használni, mint az MI-alkalmazások. Erre a hírre pénteken a csipgyártó részvényei is erősödtek, bár az Nvidia nem volt hajlandó kommentálni az ügyet. Az FT cikkéből az is kiderül, hogy a legmilliárdosabb milliárdos a múlt hónapban regisztrált egy X.AI Corp nevű céget, amelyet a nyilvántartás szerint Nevadában jegyeztek be, és Muskot jelölték meg igazgatójának.

Ez üzlet, de azért személyes is

A Reuters tudósítása alapján nem volt világos, hogy az új vállalkozás kapcsolatban áll-e a fenti kezdeményezéssel, az üzletember pedig nem reagált a hírügynökség kérdéseire. Az biztos, hogy Musk a 2015-ben non-profit szervezetként indult OpenAI egyik társalapítója volt, de 2018-ban távozott a cég igazgatótanácsából. Mióta a ChatGPT megnyitása beindította a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos őrületet, hangosan kritizálja az OpenAI-t. Februárban már "zárt forrású, maximális profitra utazó vállalatnak" nevezte, amelyet "ténylegesen a Microsoft irányít". Utóbbi sok milliárd dollárt fektetett a társaságba, amellyel exkluzív együttműködéseket is bejelentett.

A dolognak állítólag személyes szálí is van: a Semafor március végi riportja riportja szerint Musk még 2018-ban azt olvasta az OpenAI vezetőinek fejére, hogy fejlesztéseikkel túlságosan elmaradnak a Google mögött, és megpróbálta megszerezni az OpenAI irányítását. Igazgatósági tagságáról való lemondására hivatalosan a Teslát érintő összeférhetetlenség miatt került sor, azonban ezzel együtt az OpenAI finanszírozását is leállította – a szervezet ezért is volt kénytelenlétrehozni profitorientált leányvállalatát. A ChatGPT novemberi robbanását követően Musk megvonta az OpenAI hozzáférését a Twitter adatforrásaihoz is, amelyet még a közösségi platform felvásárlása előtt kötött szerződés tett lehetővé.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.