Öt évvel ezelőtt hagyta ott a kutatólaboratórium vezetőségét, a Financial Times szerint legújabban az OpenAI versenytársánnak felépítésére készül.

Elon Musk egy mesterséges intelligenciát fejlesztő startup elindításán dolgozik, amelyet a ChatGPT-t is jegyző OpenAI versenytársának szán. A Twitter tulajdonosa MI-kutatókból és mérnökökből álló csapatot állít össze, emellett a SpaceX és a Tesla néhány befektetőjével is tárgyal az új vállalkozás támogatásáról – számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva a Financial Times. A terv a jelek szerint már azelőtt megszületett, hogy március végén több ezer szakértővel és technológiai vezetővel együtt nyílt levélben kért azonnali hat hónapos szünetet az OpenAI GPT-4-nél erősebb rendszerek fejlesztésében a potenciális társadalmi kockázatára hivatkozva.

Egy korábbi, a Twitter házi MI-projektjeként hivatkozott programmal kapcsolatban már korábban is tudni lehetett, hogy Musk tízezres nagyságrendben vásárolt grafikus feldolgozó egységeket az Nvidiától, amelyeket a csúcskategóriás grafika mellett az olyan számításintenzív feladatokhoz szoktak használni, mint az MI-alkalmazások. Erre a hírre pénteken a csipgyártó részvényei is erősödtek, bár az Nvidia nem volt hajlandó kommentálni az ügyet. Az FT cikkéből az is kiderül, hogy a legmilliárdosabb milliárdos a múlt hónapban regisztrált egy X.AI Corp nevű céget, amelyet a nyilvántartás szerint Nevadában jegyeztek be, és Muskot jelölték meg igazgatójának.

Ez üzlet, de azért személyes is

A Reuters tudósítása alapján nem volt világos, hogy az új vállalkozás kapcsolatban áll-e a fenti kezdeményezéssel, az üzletember pedig nem reagált a hírügynökség kérdéseire. Az biztos, hogy Musk a 2015-ben non-profit szervezetként indult OpenAI egyik társalapítója volt, de 2018-ban távozott a cég igazgatótanácsából. Mióta a ChatGPT megnyitása beindította a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos őrületet, hangosan kritizálja az OpenAI-t. Februárban már "zárt forrású, maximális profitra utazó vállalatnak" nevezte, amelyet "ténylegesen a Microsoft irányít". Utóbbi sok milliárd dollárt fektetett a társaságba, amellyel exkluzív együttműködéseket is bejelentett.

A dolognak állítólag személyes szálí is van: a Semafor március végi riportja riportja szerint Musk még 2018-ban azt olvasta az OpenAI vezetőinek fejére, hogy fejlesztéseikkel túlságosan elmaradnak a Google mögött, és megpróbálta megszerezni az OpenAI irányítását. Igazgatósági tagságáról való lemondására hivatalosan a Teslát érintő összeférhetetlenség miatt került sor, azonban ezzel együtt az OpenAI finanszírozását is leállította – a szervezet ezért is volt kénytelenlétrehozni profitorientált leányvállalatát. A ChatGPT novemberi robbanását követően Musk megvonta az OpenAI hozzáférését a Twitter adatforrásaihoz is, amelyet még a közösségi platform felvásárlása előtt kötött szerződés tett lehetővé.

Piaci hírek

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.