Nagyszabású és exkluzív együttműködésre lépett a redmondi vállalat és az OpenAI. A Microsoft egymilliárd dollárt tol az OpenAI fejlesztéseibe, de cserébe sokat is kap.

Egymilliárd már megvan abból a sok milliárd dollárból, ami egy általános – és etikus – mesterséges intelligencia kifejlesztéséhez szükséges. A héten jelentette be a Microsoft és az OpenAI nagyívű, több évre szóló exkluzív együttműködését. A redmondi vállalat egymilliárd dollárt fektet a közös fejlesztésekbe, melynek céljai között egy általános MI kifejlesztése is szerepel.

MI-ben megkerülhetetlen lesz az Azure?

A több évre szóló együttműködésnek három sarokpontja van.

1. Microsoft Azure alapokon fejlesztenek közösen MI célú szuperszámítógép-technológiákat.

2. Az OpenAI az Azure-ba portolja szolgáltatásait, amiket ott új MI-technológiák, többek között egy általános mesterséges intelligencia (Artificial General Intelligence) kifejlesztésére használnak.

3. Az új technológiák piacra vitelében a Microsoft lesz az OpenAI preferált partnere.

Ebből jól látható a Microsoft előnye: az elkövetkező néhány évben a vállalat felhős technológiája nagyon fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia fejlesztésében, így a technológia iránt érdeklődő vállalatoknak elsődleges választása lehet az Azure.

A megállapodásról kiadott közleményben hangsúlyozzák, hogy megmarad az OpenAI egyik legfontosabb célkitűzése, amit az eredetileg nonprofit alapon működő szervezet alapítói – többek között Elon Musk (Tesla), Sam Altman (Y Combinator), Peter Thiel (Palantir) és az OpenAI jelenlegi technológiai igazgatója, Greg Brockman (egykori Stripe CTO) – kitűztek négy éve: csökkenteni annak kockázatát, hogy a mesterséges intelligencia kevesek kezében összpontosulva ellenőrizhetetlen hatalommá válhasson.

A pénz kápében érkezik az OpenAI LP-hez

Az egymilliárd dollár lényegében készpénzben érkezik az OpenAI-hoz, pontosabban annak a tavasszal létrehozott profitorientált leányvállalatához, az OpenAI LP-hez. A leányvállalatot éppen azért alapították, mert egyre nehezebb volt finanszírozni a fejlesztéseket, de az LP kvázi startupként gyűjt befektetéseket ehhez. Maga a fejlesztési munka is az OpenAI LP-ben folyik, amit a nonprofit szervezet csupán felügyel. A források felosztását a három alapterület – az általános célú mesterséges intelligencia létrehozása, az MI biztonságossá tétele, valamint az MI irányíthatósága – között is a nonprofit szervezet hatásköre, míg a fejlesztési eredmények monetizálása a leányon keresztül történik majd.

Ebbe a koncepcióba illeszkedik a Microsoft egymilliárd dollárja is. Mint azt Greg Brockman technológiai vezető a Techcrunhnak írta, a tervek szerint az egymilliárdot kevesebb mint öt év alatt költenék el.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy érdekes kitétel az együttműködésről kiadott közleményben az exkluzivitásra és a preferált partneri viszonyra utaló kifejezés. Az OpenAI ugyanis az MI-kutatók szabad együttműködésére épül, és ennek jegyében a közreműködők megosztják egymással munkájuk részeredményeit, a szabadalmakat pedig megosztják másokkal. Az OpenAI jelenleg érvényes chartája azonban tartalmaz erre vonatkozóan egy olyan megszorítást: biztonsági megfontolásokból korlátozható az eredmények hozzáférhetősége.

Cloud & big data

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.