Nagyszabású és exkluzív együttműködésre lépett a redmondi vállalat és az OpenAI. A Microsoft egymilliárd dollárt tol az OpenAI fejlesztéseibe, de cserébe sokat is kap.

Egymilliárd már megvan abból a sok milliárd dollárból, ami egy általános – és etikus – mesterséges intelligencia kifejlesztéséhez szükséges. A héten jelentette be a Microsoft és az OpenAI nagyívű, több évre szóló exkluzív együttműködését. A redmondi vállalat egymilliárd dollárt fektet a közös fejlesztésekbe, melynek céljai között egy általános MI kifejlesztése is szerepel.

MI-ben megkerülhetetlen lesz az Azure?

A több évre szóló együttműködésnek három sarokpontja van.

1. Microsoft Azure alapokon fejlesztenek közösen MI célú szuperszámítógép-technológiákat.

2. Az OpenAI az Azure-ba portolja szolgáltatásait, amiket ott új MI-technológiák, többek között egy általános mesterséges intelligencia (Artificial General Intelligence) kifejlesztésére használnak.

3. Az új technológiák piacra vitelében a Microsoft lesz az OpenAI preferált partnere.

Ebből jól látható a Microsoft előnye: az elkövetkező néhány évben a vállalat felhős technológiája nagyon fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia fejlesztésében, így a technológia iránt érdeklődő vállalatoknak elsődleges választása lehet az Azure.

A megállapodásról kiadott közleményben hangsúlyozzák, hogy megmarad az OpenAI egyik legfontosabb célkitűzése, amit az eredetileg nonprofit alapon működő szervezet alapítói – többek között Elon Musk (Tesla), Sam Altman (Y Combinator), Peter Thiel (Palantir) és az OpenAI jelenlegi technológiai igazgatója, Greg Brockman (egykori Stripe CTO) – kitűztek négy éve: csökkenteni annak kockázatát, hogy a mesterséges intelligencia kevesek kezében összpontosulva ellenőrizhetetlen hatalommá válhasson.

A pénz kápében érkezik az OpenAI LP-hez

Az egymilliárd dollár lényegében készpénzben érkezik az OpenAI-hoz, pontosabban annak a tavasszal létrehozott profitorientált leányvállalatához, az OpenAI LP-hez. A leányvállalatot éppen azért alapították, mert egyre nehezebb volt finanszírozni a fejlesztéseket, de az LP kvázi startupként gyűjt befektetéseket ehhez. Maga a fejlesztési munka is az OpenAI LP-ben folyik, amit a nonprofit szervezet csupán felügyel. A források felosztását a három alapterület – az általános célú mesterséges intelligencia létrehozása, az MI biztonságossá tétele, valamint az MI irányíthatósága – között is a nonprofit szervezet hatásköre, míg a fejlesztési eredmények monetizálása a leányon keresztül történik majd.

Ebbe a koncepcióba illeszkedik a Microsoft egymilliárd dollárja is. Mint azt Greg Brockman technológiai vezető a Techcrunhnak írta, a tervek szerint az egymilliárdot kevesebb mint öt év alatt költenék el.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy érdekes kitétel az együttműködésről kiadott közleményben az exkluzivitásra és a preferált partneri viszonyra utaló kifejezés. Az OpenAI ugyanis az MI-kutatók szabad együttműködésére épül, és ennek jegyében a közreműködők megosztják egymással munkájuk részeredményeit, a szabadalmakat pedig megosztják másokkal. Az OpenAI jelenleg érvényes chartája azonban tartalmaz erre vonatkozóan egy olyan megszorítást: biztonsági megfontolásokból korlátozható az eredmények hozzáférhetősége.

Hirdetés
Cloud & big data

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.