Az xAI nevű startup a korábbi hírek szerint a SpaceX és a Tesla finanszírozásával lépne fel az OpenAI kihívójaként, a cég első közleményében az univerzum valódi természetének megfejtéséről írnak.

A Financial Times először áprilisban szellőztette meg, hogy Elon Musk megpróbálja lenyomni az OpenAI-t, ha már elfoglalni nem tudta. A lap felidézte, hogy az üzletember öt évvel ezelőtt volt kénytelen elhagyni a kutatólaboratórium vezetőségét, egyben leállítva annak finanszírozását is, a ChatGPT novemberi robbanását követően pedig megvonta az OpenAI hozzáférését a Twitter adatforrásaihoz. Musk a FT cikke szerint tavasszal belevágott egy mesterséges intelligenciát fejlesztő startup felépítésébe, tízezres nagyságrendben rendelt a számításintenzív MI-alkalmazásokhoz használatos grafikus feldolgozó egységeket, és Nevada államban bejegyeztetett egy X.AI Corp nevű céget.

Tegnap aztán hivatalosan is bemutatkozott az xAI és annak iparági veteránokból álló csapata, akik a cég oldala szerint korábban egyetemi kutatóként dolgoztak, illetve a DeepMind, a Google Research, a Microsoft Research, a Tesla vagy éppen az OpenAI alkalmazásában álltak. A startupot természetesen Musk irányítja, aki nem kisebb célt tűzött ki az xAI elé, mint "az univerzum valódi természetének megértését". Ahogy a Twitter Spaces szerda esti eseményén kifejtette, egy biztonságosabb mesterséges intelligencia felépítésére törekednek majd, de ahelyett, hogy "erkölcsöt programoznának" az MI-be, inkább egy "maximálisan kíváncsi" MI létrehozásával próbálkoznának.

Egyre nehezebb eligazodni közöttük

A nem-számoljuk-hányadik technológiai vállalkozását indító Musk nemrég azt jósolta, hogy a szuperintelligencia, vagyis az embernél okosabb mesterséges intelligencia éveken belül megérkezik, de egyáltalán nem lelkesedett a dologért, és rendszeresen hangot adott aggodalmának azzal kapcsolatban, hogy az MI könnyen lerombolhatja az emberi civilizációt. Márciusban ő is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amiben MI-szakértők és technológiai vezetők szólították fel az ilyen irányú kutatásokat végző szervezeteket, hogy függesszék fel a következő generációs rendszerek fejlesztését, amelyeket még ők maguk sem képesek teljesen átlátni és megbízhatóan irányítani.

Az xAI-nál tanácsadóként jelenik meg a Center for AI Safety (CAIS) igazgatója, Dan Hendrycks is. A szervezet május végén szintén kiadott egy vészjósló nyilatkozatot, a nukleáris háborúhoz vagy a világjárványokhoz hasonlítva a mesterséges intelligencia kockázatait, globális prioritásnak minősítve az MI alkalmazásából fakadó rizikó csökkentését. Ehhez a közleményhez egyébként az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman is csatlakozott, akinek nem csak az Elon Muskkal folytatott konfliktusa teszi érdekessé a felállást, hanem az a folyamtos terelés is, amikor a világvégétől óvják az embereket, elterelve a figyelmet a generatív MI sokkal hétköznapibb, de ugyancsak káros hatásairól.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.