Újabb információ a Twitter, a Tesla, a SpaceX és még mi minden vezérének legújabb terveiről, természetesen érdemi részletek nélkül.

Elon Musk éppen a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ambícióival foglalja el a címlapokat, az ezzel kapcsolatos találgatásokat legutóbb ebben a cikkben gyűjtöttük össze. Az üzletember a Fox Newsnak adott interjújában hintett el újabb információt a projektről, ami szerinte egy "harmadik lehetőséget" teremtene az OpenAI és a Google kihívójaként. Ahogy azt megszokhattuk, a tervek komolysága vagy kifutása most sem lett világosabb, annyi viszont kiderült, hogy Musk talán a TruthGPT névre keresztelheti a vállalkozást.

Ennek oka, hogy a cél egy "maximálisan igazságkereső mesterséges intelligencia" fejlesztése lenne, amelyik "megpróbálja megérteni az univerzum természetét", és remélhetőleg "több jót tesz, mint amennyi kárt okoz". Musk elismerte, hogy jelentős hátránnyal indulna a fenti versenytársakhoz képest, de motivációja állítólag azokból az aggodalmakból fakad, amelyeket a mesterséges intelligencia fejlesztési iránya és az emberiségre jelentett fenyegetése támaszt, és amelyek nyomán az OpenAI 2015 indulását is támogatta.

Kapcsolata időközben megszakadt a szervezettel, amelyet a közelmúltban már amiatt kritizált, hogy profitorientált vállalattá alakult a Microsoft befolyása alatt. Ahogy korábban írtuk, Musk bejegyeztetett egy X.AI Corp. nevű céget, és a hírek szerint tízezernyi GPU-t vásárolt az Nvidiától, miközben a Twitternél a DeepMind korábbi kutatóit is alkalmazásába vette egy titokzatos MI-projekthez. Az továbbra sem egyértelmű, hogy hogy kezdeményezések mennyiben függnek össze egymással, és milyen hatással lennének magára a Twitterre.

A szólás szabad, az elérés nem

Az egyre több vonalon aktív Musk mindenesetre kifejtette a Fox News idehaza is megfuttatott riporterének, Tucker Carlsonnak, hogy a TruthGPT-t az elfogultság ellenszerének tekinti (elnevezésében legalábbis hasonló módon Donald Trump Truth Social hálózatához), és ennek szellemében belengette a szétcsákányozott Twitter egyik közelgő funkcióját is. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy opcionálisan titkosítsák közvetlen üzeneteiket, és ez remélhetőleg már a hónap végén, vagy legkésőbb a következő hónapban meg is jelenik.

A Twitter ezzel párhuzamosan a gyűlöletkeltő tartalom elleni intézkedéseket jelentett be, amelyek nyomán első lépésben címkézni fogják a magatartási szabályokat potenciálisan sértő tartalmat, egyben korlátozva a bejegyzések láthatóságát. Magukat a fiókokat a szabálysértések esetén sem zúzzák be automatikusan, a felhasználók pedig fellebbezhetnek, ha szerintük a szolgáltató tévesen címkézte fel a tweetjüket. A moderáció természetesen ugyanazzal a logikával működik, mint amit a Twittert megvásárló Musk folyamatosan kritizált.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.