Az Amazon bejelentette, hogy felvásárolja a Roomba nevű robotporszívó gyártóját, az iRobotot, hogy feltérképezhesse a lakásokat. Az ügylethez még az FTC-nek is lehet pár szava.

Felvásárolja az Amazon a háztartási robotokat gyártó iRobot nevű céget 1,7 milliárd dollár készpénzért. Az iRobot automata háztartási eszközöket gyárt, például felmosó robotot, légtisztító berendezéseket és egyéb eszközöket is. Legismertebb terméke a Roomba robotporszívó, amit a magyar piacon is forgalmaznak (a gyártóról, illetve porszívójáról többször is írt a Bitport). A vállalat portfóliója az Amazon okosotthon-ökoszisztémáját bővíti.

Az Amazon szolid, 22 százalékos felárat kínált az iRobot részvényeiért (61 dollárt a bejelentés előtti kb. 50 dolláros árfolyamhoz képest). A vállalat tavaly novemberben közel háromszorosát érte mostani értékének, 135 dollár közelében is járt az árfolyama, miután a pandémia miatt megugrott a higiéniai eszközök iránti kereslet. Jelenleg azonban nem könnyű az iRobot és a hozzá hasonló cégek helyzete, mivel a növekvő infláció miatt a vásárlók megfontabban költik a pénzüket. Ez az iRobot bevételein is meglátszik: Az észak-amerikai piacon és az EMEA régióban mintegy 30 százalékkal estek vissza a bevételei a második negyedévben.

Mint a Reuter írja, a felvásárlás abba a koncepcióba illeszkedik, amit az Amazon 2021-ben vázolt. Az Amazon eszközökért és szolgáltatásokért felelős alelnöke, Dave Limp akkor arról beszélt újságíróknak, hogy öt-tíz éven minden otthonban lesz legalább egy olyan robot, amely a mindennapi élet alapvető része.

Az Amazon folyamatosan fejleszti a okosotthon üzletágát. Ebbe illeszkedik az Alexa hangasszisztens, és fontos beszerzése volt 2018-ban Ring okoscsengő-gyártó is. Mint a Ring felvásárlása kapcsán írtuk, az Amazon okosotthon-fejlesztéseit is igyekszik összehangolni core tevékenységével, azaz ügyel arra, hogy azok valamilyen módon támogassák (adattal, a kiszállítás támogatásával) az e-kereskedelmi tevékenységet.

Az iRobot és az Amazon között egyébként az Alexa-intregráció kapcsán már régóta van együttműködés. Ráadásul az iRobot koncepciója nem is nagyon tér el az Amazonétól: termékeit igyekszik third-party szereplőknek értékesíthető adatok gyűjtésére is alkalmassá tenni.

Jogi szakértők szerint nem lesz sima menet

Bár az okosotthon üzletág súlya elhanyagolható az Amazonon belül, a Reuters által megkérdezett jogi szakértő szerint nagy az esély arra, hogy az FTC (Federal Trade Commission) alaposabban is megvizsgálja az ügyletet, és még az sem zárható ki, hogy a bizottság bíróságon támadja meg.

Az Amazon – talán a lehetséges FTC-vizsgálatnak is elébe menve – már bejelentette, hogy továbbra is szállítja más kiskereskedelmi láncoknak az iRobot termékeit, amelyek a jövőben is megőrzik kompatibilitásukat más cégek hangalapú asszisztenseivel.

De problémát okozhat az is, hogy a Roomba olyan téradatokat gyűjt a háztartásokról, amelyek nagyban segíthetik jövőbeli okosotthon-technológiák fejlesztését – de akár a kererskedelm támogatásához is. (Egyes vélekedések szerint igazából ez a lehetőség ért meg 1,7  milliárdot az Amazonnak.) Nem véletlen, hogy jogvédők ismét elővették azt a lemezt, amit már az Amazon korábbi fejlesztéseinél is feltettek: az Amazon elképesztő hatalomhoz jut, ha az otthonunkból is képes lesz adatokat gyűjteni.

Bár az Amazon rendre hangsúlyozza, hogy hogy garantálja vásárlói magánéletének biztonságát, többször is felmerült, hogy visszaél a hozzá került adatokkal. A luxemburgi adatvédelmi hatóság egy éves súlyos, 750 millió eurós büntetést is kiosztott a cégnek a GDPR megsértése miatt.

Piaci hírek

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.