Ha minden Amazon-kütyüt beengedünk, lassan kiköltözhetünk a garázsba vagy rosszabb esetben az utcára.

Szó szerint repül az Amazon legújabb otthoni biztonsági kamerája. Az Always Home Cam ugyanis egy autonóm drón, amely akkor száll fel, amikor a háziak elmennek otthonról, és folyamatosan járőrözik a lakásban. Olyannyira autonóm, hogy amikor az akkuja kritikus szint alá merül, visszatér a dokkolóra, és feltölti magát, majd folytatja a járőrözést. És ez mindössze 250 dollárért megvehető lesz – jövőre. Egyelőre ugyanis csak bemutatták, a forgalmazását majd 2021-ben kezdik.

Aki csinálta, el van ragadtatva

A Ring alapítója és jelenlegi éceszgébere, Jamie Siminoff értelemszerűen el van ragadtatva saját ötletétől. Sikerült megoldani, hogy több nézőpontból is látható legyen a lakás anélkül, hogy kismillió kamerát kellene felszerelni. Ezt végül a dróntechnika fejlődése tette lehetővé. Megjelentek azok a kisméretű drónok, amik már akár egy lakás belterében is használhatók különösebb kockázat nélkül.

Az Always Home Cam üzembe helyezésekor el kell készíti a lakás térképét, ami alapján a lakás tulajdonosa meghatározhatja a járőrözési útvonalat, hogy a drón milyen helyiséget milyen pont(ok)ról figyeljen. Működése összehangolható a Ring riasztókkal is, azaz megadható, hogy azonnal módosítsa a repülési útvonalát, és repüljön abba a helyiségbe, ahol a riasztó valami zavarót észlel.
 


A kamerával ellenőrizhető például, hogy nyitva maradt-e az ablak, bezártuk-e a bejárati ajtót, elzártuk-e a fűtést stb. A drón érzékeli és kikerüli az akadályokat, így nem kell minden reggel munkába indulás előtt akadálymentesíteni a lakást. Propellerjei olyan anyagból készültek, hogy azok nem tesznek kárt sem az útjába kerülő tárgyakban, sem a háziállatokban.

A jogvédők kiakadtak

A The New York Times által idézett civil jogvédők viszont igencsak kiakadtak. A kibertér tudatos használatát népszerűsítő News Literacy Project egyik vezetője például arról twittelt, hogy aki egy olyan országban, ahol nincsenek digitális adatvédelmet szabályozó törvények, megveszi az Amazonnak ezt a kütyüjét, egyszerűen elmebeteg.

Bár a Ring azt ígéri, hogy a drón csak repülés közben készít felvételt, amit hanggal is jelez, a jogvédők szerint ez egyszerre jó és egyszerre rémisztő, különösen az Amazon adavédelemhez való hozzáállását ismerve.

Biztonság

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.