A luxemburgi adatvédelmi hatóság csaknem 270 milliárd forintnak megfelelő bírságot szabott ki a kereskedelmi óriásra.

Az Amazonra rekord összegű, 746 millió eurós (közel 270 milliárd forintnak megfelelő) bírságot szabott ki a luxemburgi adatvédelmi hatóság (CNPD) a személyes adatok szabálytalan kezelése, illetve a általános európai adatvédelmi rendelet (GDPR) megsértése miatt – közölte pénteki riportjában a Reuters. A hírügynökség jelentésébő kiderül, hogy a részleteiben még nem ismert, július 16-i döntéséről a vállalat számolt be az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott, a negyedéves üzleti eredményeihez kapcsolódó tájékoztatásban.

A társaság szóvivője közölte, hogy az általa alaptalannak tartott döntés ellen fellebbezéssel fog élni, míg a CNDP képviselői egyelőre nem reagáltak a hírügynökségek megkereséseire. Ahogy a kommentárok is kiemelik, a mostani döntés abba a trendbe illeszkedik, amelynek értelmében az európai hatóságok egyre agresszvabban igyekeznek érvényesíteni az uniós adatvédelmi szabályozásokat a big tech szolgáltatókon.

Ennek szellemében uniós vizsgálatok folynak az Alphabet (Google), az Apple, a Facebook vagy a Microsoft körül is, és megint röpködnek a súlyos csekkek: legutóbb a francia versenyhivatal osztott ki egy 500 millió eurós büntetést a Google-nek, amiért az álláspontja szerint nem tett eleget egy korábban hozott határozatnak. Bár azt egyelőre nem tudni, hogy az Amazon ezúttal milyen módon sérthette meg a GDPR rendelkezéseit, annyi biztos, hogy a mostani büntetés a luxemburgi székhelyű európai leányvállalatát tekintve meghaladja az előző évi árbevétel 4 százalékát, ami alapesetben a kiszabható maximális összeg lenne.

Nem ez az egyetlen problémájuk

Az Európai Bizottság részéről Margrethe Vestager versenyjogért felelős alelnök tavaly novemberben jelentette be, hogy versenyellenes magatartással vádolják az Amazont. Az EB 2019 nyarától fogva vizsgálódott a társaság ügyében, és arra az álláspontra jutott, hogy az óriásvállalat megsértette az EU monopóliumellenes szabályait, és szándékosan torzította a versenyt az online kiskereskedelmi piacokon.

Ahogy akkor beszámoltunk róla, a bejelentéssel párhuzamosan a Bizottság egy másik vizsgálatot is elindított arra vonatkozóan, hogy az Amazon üzleti gyakorlatában előnyös bánásmódban részesíti-e a cég saját kiskereskedelmi ajánlatait, illetve az általa kínált logisztikai és szállítási szolgáltatásokat igénybe vevő piactéri eladókat. A vállalat a maga részéről ezekben az esetekben is alaptalannak nevezte a vádakat.

Ugyancsak az Amazonhoz kapcsolódó hír, hogy a múlt csütörtökön egy 48 polgárjogi és érdekvédelmi csoportból álló koalíció felszólította az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC), tiltsa be a társaság arcfelismerő technológiájának alkalmazását a munkahelyeken és a közösségi terekben. Bár az internetre kapcsolódó és elvileg az otthonokat okosabbá tévő eszközök az utóbbi időben elöntötték a piacot, az aláírók szerint az Amazont esettanulmányként lehet használni rá, hogy milyen veszélyessé válhat, amikor a felügyelet egy erőfölényben lévő, versenyellenes magatartást folytató vállalat kezében összpontosul.

Piaci hírek

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.