A vállalat által benyújtott új szabadalmak már olyan megoldásokat vetítenek előre, amelyek révén az otthoni biztonsági rendszer biometrikus adatok alapján profilozza a gyanúsnak ítélt idegeneket.

Az Amazon 2018 elején vásárolta fel az okoscsengőket és biztonsági kamerákat gyártó Ringet, amelynek termékei azóta ugyanilyen néven gyarapítják a vállalat okos otthoni termékeinek választékát. Az egyre bővülő kínálat és az új megoldások ellenére a Ring márka mégis az adatbiztonsággal kapcsolatos hírekben szokott szembejönni az emberrel, legyen szó az arcfelismerő technológia problémáiról, a súlyos adatszivárgások vagy az eszközök állítólagos feltöréséről.

Tavaly az is kiderült, hogy időnként az Amazon saját alkalmazottai is visszaéltek a hozzáférésükkel a felhasználók otthonaiban telepített kamerák videófolyamaihoz, ami több alkalommal eredményezett elbocsátásokhoz vezető vizsgálatokat. A netre kapcsolódó otthoni kiegészítők persze nem csak a rosszhiszemű hozzáféréseken keresztül jelentenek újabb támadási pontokat, hanem olyan adatkezelési kérdéseket vetnek fel, amelyek korábban egyáltalán nem léteztek.

Bár az okos otthoni megoldásokat fejlesztő tech multik szinte mindegyike belefutott már hasonló ügyekbe, a jelek szerint mégsem lassítanak. A Business Insider ezúttal új szabadalmi beadványokat szemlézett az Amazon részéről, amelyek egy részét valószínűleg nem csak a jogvédő aktivisták találják majd véleményesnek. A Ring új funkciói ugyanis mesterséges intelligencia segítségével profiloznák az idegeneket, és más olyan feladatokat is végznének, amelyeket nem nehéz ijesztőnek látni.

A házam és annak környéke a váram

Az összesen 17 szabadalom között ott van mindjárt az a készség, amelynek értelmében a Ring emlékezni fog a rendszeresen felbukkanó kapcsolatokra, és figyelmezteti az okos otthonok lakóit, ha idegen közeledik a házuk felé. Ez a "látogatófelismerő rendszer" arra is képes lenne, hogy riasztást küldjön a tulajdonosnak, ha a megítélése szerint gyanús alakok vagy járművek tartózkodnak a környéken, megjegyezve az utóbbiak márkáját, modelljét és színét is.

Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala a beszámolók alapján októberben hagyat jóvá az Amazon beadványát a látogatófelismerő algoritmus rendszerére és módszerére vonatkozóan. Az Európai Szabadalmi Hivatalhoz nemrég benyújtott más dokumentumokból pedig az is kiderül, hogy a Ring a későbbiekben olyan képességeket szerezhet, amelyeken keresztül elemezheti majd az emberek arcát, hajszínét, magasságát, súlyát vagy ruházatát is.

Ha valakit az algoritmus gyanúsnak jelöl valakit, akkor az okos csengő az Amazon arcfelismerő technológiáját használva azonosíthatja őt az arca, a retinája, a bőr textúrája, a hangja, de még a szaga alapján is. A szabadalmak egy olyan funkciót is leírnak, amely lehetővé teszi az ajtócsengő-rendszerek számára, hogy egyetlen környéken ne csak megosszák ezeket a rekordokat, hanem kompozit képeket is alkossanak az algoritmus által kiszúrt emberekről.

Nyugalom, egyelőre csak ötletelnek

Számos adatvédelmi szervezet, köztük a Charity Privаcy International, már régóta figyelmeztetéseket fogalmaz meg az ilyen típusú biometrikus azonosító rendszerekrő, és a hírek szerint korábban már az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is fontolóra vette, hogy pert indítson az Amazon Ring gyakorlatai miatt az adatbiztonsági és a személyes adatok védelmével összefüggő vádak nyomán, az eljárást azonban felfüggesztették.

A beszámolók a Ring reakcióját is idézik a szabadalmakkal kapcsolatban. A társaság ebben hangsúlyozza, hogy termékeiben nem alkalmazza sem az arcfelismerő technológiát, sem a szabadalomban felvázolt más jellemzőket, és azok fejlesztés alatt lévő rendszereiben sem jelentek meg.

Közösség & HR

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.