A Glass az egyik első próbálkozás volt a témában, de a keresőóriás az éles irányváltásokkal takított elmúlt tíz év alatt sem tudott piacképes terméket kreálni belőle.
Hirdetés
 

Tegnap hivatalosan is befejezte a Glass okosszemüveg értékesítését a Google. A cég tájékoztatása szerint a kifejezetten vállalati felhasználásra szánt kiterjesztett valóságot (augmented reality - AR) használó Glass Enterprise Edition 2 támogatását csak idén szeptember 15-éig biztosítja. Utóbbi egyébként már semmiféle szoftveres fejlesztést nem foglal magában, a határidő leginkább az eszközök esetleges garanciális cseréje miatt lehet érdekes.

Szeptember közepétől a szemüvegek elvben ugyanúgy működnek majd, mint ahogy az eszközre külső partnerként fejlesztő harmadik felek is tudnak alkalmazásaikhoz frissítéseket kiadni. Ugyanez viszont nem igaz a kevesebb mint egy évvel ezelőtt elstartolt Meet on Glass esetében. A Google videokonferenciás alkalmazását a Glass platformjára ültető szoftverrel kapcsolatban a vállalat jelezte, hogy csak a megjelölt őszi határidőig garantálja annak rendeltetésszerű működését.

Évtizedes küszködés

A Google a termék honlapján "egy évtizednyi innovációt és partnerséget" megköszönve búcsúztatja a Glass-szériát, de ez a nagyjából 10 év inkább a szenvedésről és a küszködésről szólt. 

A keresőóriás első AR-szemüvegével nagyon korán, még 2013-ban rajtolt el. Az első széria a termék kiforratlansága és a megfelelően nagy és tehetős érdeklődői kör hiánya miatt azonban nagyon csúnyán elhasalt. Az első körben végfelhasználókat célzó Glass horrorisztikus ára (1500 dollár) és elérhetőségének korlátozottsága egyenes út volt a kudarc felé. 2015 elején gyorsan nyugdíjba is vonultatták az úttörő szemüveget.

Ezzel ugyanakkor nem lett vége a Glass-sagának, hiszen még ugyanabban az évben bejelentették, hogy kifejezetten üzleti, ipari célú fókusszal készül a család újabb generációja. Mindennek 2017-re lett komolyabb eredménye: ekkor vált elérhetővé a Glass Enterprise Edition a kiemelt közönség számára. A most nyugdíjazott 2.0-s vállalati szemüveg 2019-ben debütált. Elődjéhez képest formailag nem sok újdonságot hozott, de természetesen gyorsabb és okosabb lett.

Mindez azonban nem nyűgözte le a célcsoportot annyira, hogy tömött sorokban lengessék céges bankkártyájukat érte, így a Google kénytelen volt másodszor is nyugdíjba küldeni a Glasst.

Piaci hírek

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.