Január 19-én véget ér az Explorer program, mindeközben már készül az új kiadás.

Egy új korszak végéhez, vagy éppen kezdetéhez érkezett el a Google Glass projekt: január 19-től már nem lehet megvásárolni a Google különleges szemüvegét, amit sokan úgy értelmeznek, hogy egy kudarcra ítélt ötletről van szó.

Bezár az Explorer program

A Google blogbejegyzése ennél persze sokkal árnyaltabb, és bizakodóbb, noha valóban az történik, hogy megszűnik az eszköz eddig is rendkívül szűk körű forgalmazása. A Google Glass az úgynevezett Explorer program keretén belül, nyílt béta tesztüzem címén bárki számára megvásárolható volt annak, aki hajlandó volt erre 1500 dollárt áldozni, el tudta mondani, hogy mit szeretne vele kezdeni és igazolta, hogy az USA lakosa.

A fejlesztők arról számolnak még be posztjukban, hogy a csapat elhagyja a kísérleti projekteket gondozó Google X csoportot, és mostantól szerves része lesz a vállalatnak. Ehhez képest valóban furcsa az a következmény, hogy az Explorer programot berekesztik, de ez egyáltalán nem ellentétes azzal, aminek a Google már jó ideje szánja a Glass-t.

Mi is többször beszámoltunk arról, hogy a szemüvegkeretre illesztett eszköz, a szem elé kivetített kijelző, valamint az egész koncepció inkább bizonyos szakmák gyakorlói számára lesz használható és valószínűleg sosem lesz belőle tömegtermék. A sport, az egészségügy, a divat területén többször bizonyította a Google Glass, hogy van keresnivalója az emberek fején, és nyilván nem véletlenül sikerült megállapodni a szemüveg hasznosításáról az Oakley tulajdonosával, vagy egy olyan egészségügyi szolgáltatóval (VSP Global), amely az orvosait látná el a készülékkel.

Speciális kiadások várhatók

A jelek arra utalnak, hogy a Glass projekt nincs elkaszálva, sőt, már dolgoznak azokon a verziókon, amelyek a speciális területeken bevethetők lesznek. A Google X-től való távozással új főnököt is kap a csapat, mivel így már a Nest társalapítója, Tony Fadell fogja felügyelni a munkálatokat. Az okostermosztátról elhíresült vállalatot egy évvel ezelőtt vásárolta meg a Google 3,2 milliárd dollárért, Fadell azóta is azon dolgozik, hogy a terméküket integrálja a Google szolgáltatásaiba és minél több partnercéget toborozzon a Nest családba.

Ez a döntés azt is jelenti, hogy a lehetséges alkalmazások fejlesztésének terén a Google magára maradt, mivel így soha nem lesz tömegtermék a Glass-ből, tehát a fejlesztők sem látnak benne fantáziát, nem érdekük, hogy egy ilyen kis piacra bármi újjal kirukkoljanak. A Google Glass tehát valószínűleg megmarad bizonyos speciális igényeket megkövetelő területek kiegészítő eszközének, így nem az átlagembereket, hanem a jövő tűzoltóit, sebészeit, mérnökeit, vagy grafikusait fogja segíteni.

Konzumer tech

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.