Ettől még csinosabb darab lesz, mint az első verzió, meg okosabb és ügyesebb is. Ráadásul bármilyen szemüvegre felszerelhető.

Egyelőre munkahelyi céleszközként tér vissza a Google sokat hájpolt, de valójában meglehetősen kevés dologra alkalmas szemüvege. Ezt már sokan rebesgették idén januárban is, amikor a Google bejelentette, hogy nem lehet rendelni a különleges okuláréból, és leállítja a hasznosítása köré szervezett Explorer projektet.

Persze voltak olyan vélemények is, hogy ez az okosszemüveg-projekt egészének a kudarcát jelenti. Sok jel mutatott erre is. Állítólag a Google már az értékesítési hálózat kiépítésén is dolgozott.  pedig már akkor is jól látszott, hogy ha abban a formájában tömegtermékként nem is, speciális munkahelyeken kiváló segédeszköz lehet a Glassból.

Januárban egyébként kikerült a titkos laborból a Google X-ből a projekt, és új irányítót is kapott a csapat. Tony Fadell, aki a tavaly januárban felvásárolt Nest Labsot irányította. (A Nest intelligens otthonokhoz fejlesztett eszközöket.)

Az Enterprise Edition

Már a hónap elején felröppent a hír, hogy már elkészült az új verzió (http://bitport.hu/megis-ujjaszulethet-a-google-glass), legalábbis valami prototípusféle már van belőle. Az elmúlt pár hétben pedig már egy sor konkrétum is kiderült a szemüvegről.

Mindenekelőtt csinosabb darab lesz, mint az ős-Glass. Vékonyabb és nagyobb lett a kijelző, divatosabb lett a kialakítás, kisebb az áramfogyasztás, miközben erősebb Intel processzor is került bele. Az akkumulátora már legalább két óráig bírja, miközben még a leggyorsabb wifi szabványt is támogatja.

Nagy változás még, hogy elhagyták a szemüveg csővázát. Úgy alakították ki, hogy pánttal bármilyen hagyományos szemüvegre fel lehet szerelni, ami tovább javítja a használhatóságát.

A vállalatoknál nem lesz adatvédelmi probléma

A The Wall Street Journal belső információkra hivatkozva azt írja, hogy ez a verzió annyira vállalati kiadás, hogy nem is tervezik önállóan forgalomba hozni. Elsősorban olyan szoftverfejlesztőknek szánja a modellt, akik üzleti alkalmazásokat fejlesztenének rá. A Google elsősorban egészségügyi intézményekben, gyártó létesítményekben, energetikai szektorban látják létjogosultságát.

A vállalati környezetben történő felhasználás ráadásul kiküszöböli azt a korábban emlegetett adatvédelmi problémát is, hogy a Glass-szal észrevétlenül lehetett felvételt készíteni, és akár azonnal közzétenni a neten. Minden ugyanis vállalati környezetben egészen máshogy működik.

Ugyanakkor a lapnak informátora szerint a Google nem mondott le arról, hogy egy új konzumer változatot dobjon piacra. Arra azonban jó esetben is legalább még egy évet kell várni. Az első verzió egyébként 1500 dollárba került.

Mobilitás

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.