A játékplatform igyekszik reagálni a dominanciáját fenyegető lépésekre. A partnerek mostantól a cég saját infrastruktúráján is futtathatják a játékaikat, ami többek között a késleltetés csökkenését ígéri.
Hirdetés
 

A Valve által üzemeltetett Steam platform hosszú évek óta a videojátékos piac kikezdhetetlen ura. Mivel a vállalat gyakorlatilag monopolhelyzetet harcolt ki magának a hagyományos számítógépeken futó játékok terjesztésénél, így annyira nem volt meglepő, hogy finoman szólva sem törte magát azon, hogy komoly fejlesztésekkel, kedvezőbb feltételekkel javítsa a szolgáltatását. A helyzet azonban tavaly decemberben drasztikusan megváltozott, aminek máris itt van a fogyasztók számára áldásos következménye.

Eltérítve is gyorsabb lesz

A Steam pár napja kiadott közleménye szerint mostantól bármelyik partnere számára elérhetővé válik az a fejlesztői API, amely bebocsátást enged a Valve saját infrastuktúrájába, hogy azon keresztül fussanak az internetes kapcsolatot igénylő, egymással (vagy éppen ellen) játszható programok. A cég hálózatának használata egy sor előnyt ígér, mint például a hekkertámadások elleni fokozott védelem.

A játékosok számára viszont egyértelműen az lehet a legnagyobb mézesmadzag, hogy a külön útra terelt internetes forgalom a válaszidők csökkenését eredményezheti. Ezt a hálózati adatcsomagok hagyományos elosztásánál hatékonyabb saját megoldására alapozva tudja biztosítani a Valve. Ennek része nem csak az optimális utat belövő algoritmus, hanem az is, hogy a letöltési forgalomhoz képest maximális előnyben van az egymás elleni játékhoz szükséges információk továbbítása ezen a dedikált hálózaton.

 

 

A fenti grafikonon a Steam rendszerének használatával mért gyorsulás látható különböző régiókban élő felhasználók szempontjából. Ahogy az jól kirajzolódik, a nyereség nagyban függ attól, hogy a játékos pontosan honnan csatlakozik a világhálóra. Világszinten a felhasználók bő 40 százalékánál lehet majd valamiféle javulásra számítani. Ebből a szempontból kifejezetten jónak tűnik, hogy a listán a Magyarországhoz két legközelebb lévő csomópont a legnagyobb javulást produkáló területek között van. Bécsben és Varsóban például az esetek szűk 10 százalékában 40 ms-os vagy még nagyobb csökkenést mértek a válaszidőnél. További 15-20 százaléknál pedig 20 és 40 ms között volt a javulás.

A Steam bejegyzése végül azzal zárul, hogy a mostani nyitás csak egy lépés. A cég munkatársai azon dolgoznak, hogy a partnerek számára egy sor olyan eszközt biztosítsanak, amelyek segíthetik a felhasználói élmény javítását, ám eddig házon belüli fejlesztésként funkcionáltak.

A jó öreg versenyhelyzet

Bármennyire is szívet melengető a Valve mostani igyekezete, ez nem más, mint a közelmúltban felbukkant üzleti fenyegetésekre adott reakció. A dolog iróniája, hogy ha a mostani rakétákat egy kicsit korábban, megelőző jelleggel lőtték volna el, akkor a bevételeikre leselkedő veszély sem biztos, hogy ilyen komoly lenne.

Márpedig az Epic Games saját játékáruházának tavaly decemberi megjelenése valóban hosszú idő óta az első olyan lépés, amely valóban a Steam egyeduralmának letörésével fenyeget. A Fortnite elképesztő népszerűségét (is) meglovagoló rivális nem csupán sokkal kisebb jutalékot kér a fejlesztőktől, de a játékosoknak is ingyen osztogat neves címeket, hogy ezzel is vonzóbbá tegye saját boltját.

És bár az Epic Games Store a legközvetlenebb fenyegetés most a Valve számára, de valószínűleg attól sem lettek nyugodtabbak, hogy a Google és a Microsoft boszorkánykonyhájában is rotyog némi főzet, amivel új alapokra kívánják helyezni a felhasználók játékokhoz való kapcsolatát.

Közösség & HR

Újabb robotflotta vág bele az ételszállításba

A Rev-1 névre keresztelt járgány három kerekével, méretével és közlekedési szokásaival hoz némi színt az egyre sűrűbb mezőnyben.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.