Megismétlődött az öt évvel ezelőtti blama: vissza kellett vonnia a Microsoftnak az operációs rendszere frissítését, és arra kéri a felhasználókat, hogy további értesítésig ne telepítsék 1809-es verziót.

Rájár a rúd a Microsoftra, a tavaszi nagy frissítéssel sem volt minden rendben, de most sokkal súlyosabb a helyzet: a cégnek vissza kellett vonnia a Windows 10 legújabb frissítő csomagját. Tavasszal annak ellenére volt egy sor probléma, hogy a Microsoft egy hónappal eltolta a csomag kiadását.

Most sokkal nagyobb a baj

A néhány napja megjelent frissítőcsomagot sokan várták, mivel több új kényelmi funkciót is hozott. Mint írtuk, aki nem akarja megvárni az automatikus frissítést, akár kézzel is telepítheti a csomagot. Most csak reménykedhetünk, hogy kevesen tették. Merthogy kiderült: valami komoly probléma van a csomaggal.

Voltak egészen súlyos esetek is. Több felhasználó számolt be arról, hogy a frissítés után elveszett a gépről az összes adata: dokumentumok, képek, zenék stb. És ha valakinek nem volt biztonsági mentése, akkor azokra keresztet is vethetett.

Az adatvesztéshez képest az már csak apróság, hogy a frissített operációs rendszer összeakadt néhány Intel processszorral, valamint több alkalmazás, többek között a Microsoft Edge böngésző sem működött.

Felfüggesztették az új verziót

A Microsoft öt év után ismét a legradikálisabb eszközhöz volt kénytelen folyamodni. Ahogy 2013 áprilisában, úgy most is visszahívta a frissítést. (Megjegyzendő, hogy az öt évvel ezelőtti visszahívás olyan hiba miatt történt, ami nem okozott adatvesztést.)

A hétvégén a vállalat bejelentette, hogy egyelőre felfüggeszti, az 1809 verziószám alatt futó frissítést a felhasználói panaszokra hivatkozva. Mint írják, ezek a panaszok elszigetelt jelenségek, de mindenképpen ki akarják vizsgálni az okokat, mielőtt az automatikus telepítéssel a fél világra rászabadítanák a javítócsomagot.

További bejelentésig az aktuális Windows 10 a májusban kiadott 1803-as Spring Creators Update. A közleményben arra kéri a felhasználókat a vállalat, hogy ha már manuálisan telepítették az új csomagot, és azzal bármilyen gondjuk volt, lépjenek kapcsolatba a Microsofttal (illetve annak helyi képviseletével). És legfőképpen: egyelőre senki se telepítse az 1809-es verziót!

Időről időre voltak gondok a frissítésekkel

A Windows 10 előtt a Microsoft lényegében csak biztonsági frissítéseket, azaz hibajavításokat adott ki havi rendszerességgel, ám azok sem mindig sikerültek tökéletesre. Eddig a már említett 2013 áprilisi visszavonás mellett időről időre belefutottak abba, hogy a javításhoz kellett kiadniuk javítást.

Három éve például a decemberi hibajavító csomaghoz kellett patchet adni, mert annak egy komponense elrontotta a rendszer DHCP-kezelését, így a gépek rendszeresen leszakadtak a netről és a helyi hálózatról.

De a tavaly októberi frissítő csomag sem volt hibátlan. Egyes üzleti célú gépeknél kék halált okozott, amitől végtelen újraindítási ciklusba került a rendszer.

Az idei tavaszi csomagból is kiesett néhány csontváz, amivel kiérdemelte az évtized legbénább update-je címet. A felhasználók lefagyó Explorerrről, véletlenszerűen eltűnő asztalról, rossz SSD-kezelésről panaszkodtak.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

Biztonság

A robotok a gyerekek munkáját is elveszik

Akinek redszeresen kell gyerekeket rávenni arra, hogy pakoljanak össze a szobájukban játék után, az fogja értékelni igazán ezeket a japán automatákat.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.